Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Essentials

Üniversite Başvurusu Nasıl Yapılır?

üniversite başvurusu

Pek çok öğrenci haftalarını hatta aylarını yapacakları başvuru üzerinde harcar çünkü haklı olarak, bu belge hayatınızı tamamen değiştirecek bir belgedir. Nihayetinde, başvurunuz bir üniversitenin kayıt biriminin size bir teklif yapmadan ve görüşme talebinde bulunmadan önce sizin hakkınızda bilgi edineceği ilk belgedir.

 

Üniversite başvurusu işlemlerinin çeşitli adımları vardır. Aşağıdaki rehberimizde bunlara ve aynı zamanda başvurunuzu nasıl doğru bir şekilde tamamlayacağınız konusunda bazı ipuçlarına yer verdik.

 

Başvurunuzu nasıl teslim edeceksiniz?

 

Üniversite başvuruları artık giderek internet üzerinden yapılmaktadır. Başvurunuzun aslını postayla göndermenizi isteyen kurumlar da olabilmektedir ancak üniversitelerin çoğu genellikle bu formu internet üzerinden doldurmanızı ister çünkü bu sayede aldıkları binlerce başvuruyu değerlendirmek çok daha kolay olmaktadır.

 

Başvuru sürecinde neler yapacaksınız?

 

Öncelikle son başvuru tarihini kontrol etmelisiniz. Bu şekilde başvurunuzu tamamlamak, kontrol etmek ve teslim etmek için kendinize yeterli zaman ayırabilirsiniz. Dikkat edin: Başvurunuzu daima tek seferde tamamlayamayabilirsiniz; pek çok kısmı olacaktır ve kendinizi her aşamada olabildiğince dinç ve kendinden emin hissetmek isteyeceksiniz. Ayrıca muhtemelen kontrol etmeniz gereken şeyler veya başvuruyu tamamlamadan önce almanız gereken dokümanlar olacaktır.

 

Başvurunuz üzerinde çalışmaya kendinizi iyi ve enerjiniz yerinde hissettiğinizde başlayın çünkü bu, yazdığınız şeylere de yansıyacaktır. Başvurunuzu yazmaya yorgun ve huysuz bir ruh halindeyken başlarsanız ne yapabileceğinizin en iyisini ortaya koyabilir ne de başvurunuzu okuyan kişiye kendinizi tam ve doğru bir şekilde tanıtabilirsiniz (unutmayın, onlar sizin kim olduğunuzu bilmiyorlar!).

 

Başvurunuzu tablet veya telefon üzerinden yapmayın. Dizüstü bilgisayar veya masaüstü bir bilgisayar kullanın ve rahat bir şekilde oturun. İlerledikçe yazdıklarınızı kaydetmeyi unutmayın çünkü bir aksilik olursa emeğiniz boşa gidebilir.

 

 

Üniversite başvuru formunda neler yer alır?

 

Başvurular, format, ifade biçimi ve sorulan sorular açısından üniversiteden üniversiteye göre değişse de genellikle benzer bir şablon ve aynı amaç ve koşullarla karşılaşacaksınız. Bir üniversite başvurusunda şunlar yer alır/şu sorular sorulur:

 

Kendini tanıtma

 

Kendini tanıtmak ne anlama gelir? Bu kısım kendinizden bahsetmek ve kayıt personelinin sizin kim olduğunu öğrenmesi için bir fırsattır. Akademik not ortalamanız tartışmanız olarak önemlidir ancak bu alan kayıt personelinin sizin kim olduğunuz hakkında bir fikir edinmesini sağlar bu yüzden değerlendirecekleri diğer yüzlerce başvuru (akademik ortalaması sizinkine takın olanların da) içinden sizinkini ayırt edebilmelidirler.

 

Bir başvuruda genellikle kendinizi tanıttığınız kısımda sizi yönlendirmesi için cevaplamanız gereken yönlendirici ifadeler veya küçük sorular bulunmaktadır. Verilen her bilgiyi okuduğunuzdan emin olun - bu sayede kayıt-kabul biriminin sizin hakkınızda fikir edinebilmek için ne/neler istediğini bilirsiniz (eğer işinize yarıyorsa, aklınızda kalması için sorular ve yönlendirici bilgilerdeki kelimelerin altını çizebilirsiniz).

 

Kendinizi tanıtma kısmında nelerden bahsetmeniz gerekecek?

 

Genellikle o kurumda başvurduğunuz bölümde öğrenim görmeyi nende istediğiniz sorulacaktır. Neden diğer bölümlerde/programlarda değil de özellikle o bölümde/programda öğrenim görmek istiyorsunuz? O kurum seçtiğiniz alanda saygın bir kurum mu? O kurumu sizin gözünüzde temsil eden bir hoca veya araştırma mı var? Aynı zamanda yaptığınız veya başardığınız hangi işlerin yüksek öğrenim düzeyinde o programda öğrenim görmeye sizi hazırladığını düşündüğünüzü göstermeniz gerekecektir. Yazarken endişelenmeyin ve bunu, konu alanınızla ilgili bütün bildiklerinizi - ki arkadaşlarınızlayken yapamazsınız - anlatmak için bir fırsat olarak görün (tabii ki resmi bir biçimde yazın - heyecan belirten ünlemlerden kaçının).

 

Bu kendinizi tanıttığınız yazıda kibirli veya çok mütevazı görünmekten kaçının; bunun yerine başarılarınız, deneyimleriniz ve sahip olduğunuz nitelikler konusunda kendinizden emin olun ve bunlardan gurur duyduğunuzu hissettirin. Ayrıca bunları ilgili kanıtlarla desteklemeyi unutmayın.

 

Karmaşık ifadeler kullanmaktan kaçının. Eğer bir şeyi daha az kelime ile ifade edebiliyorsanız, kayıt personeli için okuması sinir bozucu olacak kadar uzatmaktansa, kısa bir şekilde ifade edin (ayrıca karmaşık hale getirdiğiniz takdirde kelime limitiniz azalacak ve dolayısıyla kendinizi öne çıkarmak için daha az yer kalacaktır). Öte yandan klişe ifadeler gibi diğer tüm başvuru yapan öğrencilerin kullanacağı kelimelerden kaçınmaya çalışın.

 

Bu yazıyı resmi ama aynı zamanda samimi bir tonda yazmalısınız. Üniversitedeki bir personele yazdığınızı unutmayın!

 

Akademik geçmiş

 

Her üniversite ve bölümün giriş puanları bulunmaktadır ve başvuru sahibinin kayıt hakkı kazanabilmesi için bu puanları alması gerekir. Bu doğrultuda, hâlihazırda aldığınız derslerden almayı beklediğiniz notların yanı sıra şimdiye kadar elde ettiğiniz akademik başarınız hakkında detaylar vermeye de hazır olun. Bu noktada dürüst olmanız ŞARTTIR. Bunları kanıtlamak için transkriptlerinizin (yeminli bir tercüman tarafından İngilizce çevrilmiş halde) bir kopyasını sunmanız gerekir. Şimdiye kadar aldığınız her notu yazmanız gerekmez elbette ancak ortaokul veya lise yıllarına kadar geriye giderek temel niteliklere ilişkin aldığınız notlara/derecelere yer vermeyi unutmayın.

 

İş Deneyimi

 

Bazı kabul birimleri iş geçmişinizi de öğrenmek isteyecektir. Bu alana yazabileceğiniz çok az bir deneyiminiz varsa veya bu denetimin öğrenim görmek istediğiniz alanla ilgili olmadığını düşünüyorsanız endişelenmeyin. Okul yaşamınız boyunda herhangi bir yarı zamanlı işte çalışmış olduğunu göstermek bile güçlü bir iş eğitine sahip olduğunuz ve sorumluluk alabildiğiniz anlamına gelebilir. Ayrıca matematik bilgisi kullanma, ekiple birlikte çalışma ve müşteriler ile etkileşim kurabilme gibi becerilerin hepsini kendi avantajınıza kullanabilirsiniz.

 

Kişisel ilgi alanları

 

Bazı kayıt birimleri size kişisel ilgi alanlarını sormayacaktır, bunun yerine akademik niteliklerine odaklanırlar. Ancak bazıları ise sizi birey olarak daha iyi değerlendirebilmek için ilgi alanlarınızı da sorabilir. Yine bazı hobilerinizden ve öğrenim görmek istediğiniz programla ilgili ilgi alanlarınızdan bahsedebilirsiniz. Ancak kayıt personelinin bunlara göre sizi nasıl değerlendireceğini de düşünmelisiniz - anlaması zor olsa da, belirli bir alan veya türün hayranı olmanız sizin hakkınızda pek hoş olmayan bir izlenim bırakabilir. Örneğin şiddet içeren korku filmlerini çok seviyorsanız, bunu ‘B tipi film koleksiyonu yapıyorum” şeklinde ilgi çekici bir ifade ile belirtmeyi tercih edebilirsiniz.

 

Referanslar

 

Kayıt birimi yalnızca yazdıklarınıza bakarak başvurunuz hakkında bir karara varmayacaktır. Aynı zamanda mesleki veya akademik bağlamda (özellikle de sizinle iş anlamında bir bağı bulunmayan biri) sizi tanıyan, bilen bireylerden de bir şeyler duymak isteyeceklerdir. Örneğin akademik bağlamda sizi tanımasından ötürü bir öğretmeninizi referans olarak göstermeniz iyi olabilir (genellikle başvurularda verdiğiniz referansların bir tanesinin akademik referans olması istenir).

 

Ek belgeler

 

Başvurunuzun halledilmesi nispeten daha uzun sürebilecek olan bir kısmı da göndermeniz ve almanız gerekebilecek ek belgelerle ilgilenmektir. Bunlar arasında çevrilmesi gereken referanslar ve transkriptler de yer alabilir.

 

Belirli konu (kreatif) alanlarında önceki uygulamalı çalışmalarınızın yer aldığı bir portfolyo sunmanız da gerekebilir; böylelikle kayıt personeli neler yapabildiğini görebilir ve sizin potansiyeliniz konusunda bir değerlendirme yapabilir (örneğin; gazetecilik veya sanat programlarına yapılan başvurular). Bu çalışmaları bir araya getirmek zaman alabilir, dolayısıyla bunun için yeterli zaman ayırdığınızdan emin olunuz.

Okunması gerekenler

article Img

TOEFL Sınavı Nedir, Nasıl Hazırlanılır?

İngilizce konuşulan bir ülkede üniversitede okumak isteyen uluslararası bir öğrenciyseniz, TOEFL sınavına girmeniz gerekebilir. İngilizce bir lisans veya yüksek lisans programı için gerekli İngilizce dil becerilerine sahip olduğunuzdan emin olmanızı sağlayacak olan TOEFL testi, IELTS ile birlikte İngilizce diliyle en alakalı standartlaştırılmış sınavlardan biridir. İngilizce dilindeki bu yeterlilik için en belirgin iki sınav olmasına rağmen neden TOEFL tercih

159.6K
article Img

Yurtdışı Eğitim Başvurusu İçin CV Nasıl Hazırlanır?

Yurtdışı eğitim almak, öğrenciler için CV ya da özgeçmiş formlarına ekleyecekleri en önemli niteliklerden biri olacaktır. Zira mezun olduktan sonra yurtdışı iş başvurularında ön sıralara geçmenizi, işverenin de CV’nizdeki yurtdışı eğitim, dil bilgisi ve yabancı bir ülkede yaşam deneyiminizi görmesini ve daha olumlu geri dönüşler almanızı sağlar.   Son yıllarda, dünyanın farklı ülkelerinde yurt dışı eğitim almak isteyen uluslararası öğrenci sayısı

36.5K
article Img

Mülakat Nedir, Nasıl Hazırlanılır?

Üniversite mülakatları, ilk bakışta korkutucu görünebilir, ancak yurt dışında okumak için seçtiğiniz üniversite başvurularının da en önemli ve en son adımlarından biridir. Bir mülakat ile karşı karşıyaysanız muhtemelen gergin olmanız doğaldır, ancak sizi nelerin bekleyeceği ile ilgili de bir fikre sahip olmanız görüşmenizi daha rahat ve kolay atlatmanızı sağlayacaktır. Rehberimiz, mülakat nedir, bir üniversite mülakatına nasıl hazırlanılır, mülakat türleri nelerdir

9.5K
article Img

Üniversiteye giriş testleri

Bazı üniversiteler başvuracak kişilerin yalnızca eğitimlerinden önceki yeterliklerine bakmayıp programda başarılı olacaklarını kanıtlayacak becerilere sahip olduklarını gösterecek testlere girmelerini de bekler. Eğitim programınıza başlamadan önce almak zorunda kalabileceğiniz bazı temel testleri gözden geçirdik.   ATAS Academic Technology Approval Scheme (ATAS) testi 2007'de teknolojik silahların geliştirilmesinde kullanılabilecek bilgi ve

6.3K