Temel bilgiler
YURTDIŞI EĞİTİM BİLGİ : Essentials - Okunması gerekenler

Üniversiteye giriş testleri

share image

Bazı üniversiteler başvuracak kişilerin yalnızca eğitimlerinden önceki yeterliklerine bakmayıp programda başarılı olacaklarını kanıtlayacak becerilere sahip olduklarını gösterecek testlere girmelerini de bekler. Eğitim programınıza başlamadan önce almak zorunda kalabileceğiniz bazı temel testleri gözden geçirdik.

 

ATAS

Academic Technology Approval Scheme (ATAS) testi 2007'de teknolojik silahların geliştirilmesinde kullanılabilecek bilgi ve becerilerin yaygınlaştırılması amacıyla başlatıldı. Bu sertifika tüm programlar için zorunlu değil, ancak lisansüstü bir programa başvurmayı hedefleyenler için avantaj yaratabilir.

Bu tür hassas alanlarda eğitim görecekler bu sertifika olmaksızın öğrenci vizesi alamayabilir. Bu nedenler üniversitenizin bu sınavı almanızı zorunluluk olarak gösterip göstermediğini önceden öğrenmeniz faydanıza olacaktır.

 

MCAT

MCAT prestijli tıp okullarında eğitim görmek için önceden alınması gereken giriş düzeyinde bir sınavdır. Tıp okumak isteyen öğrencilerin temel becerilere sahip olup olmadığını test eden bu sınav dört bölümden oluşur: doğal bilimler, sözel akıl yürütme, biyoloji ve deneme süreci.

 

USMLE

United States Licensing Examination (USMLE) ABD ve Kanada'da tıp lisansı almak için gerekir. Doktorların tıp okurken öğrendiklerini gerçek hayatta da uygulayabilme becerilerini ölçen bu test 3 aşamadan oluşur. Birinci aşamada bilimsel birikim ve temel tıp uygulamaları yer alırken ikincide doktorların hastalarıyla iletişimi ve üçüncü aşamada da tıbbi işlemlerin ve hasta bakımının profesyonel sağlık servisi vermek üzere birleştirilebilmesi ölçülür.

 

LSAT

Law Schools Admission Test(LSAT) Amerika ve Kanada'daki hukuk okulları ve dünyadaki diğer prestijli kuruluşlarca zorunlu tutulan, hukuk alanında bir kariyer için temel oluşturacak okuma ve sözel akıl yürütme becerilerini ölçen, yarım günlük bir sınavdır. Çoktan seçmeli sorulardan oluşan bu sınav ile başvuranın okuma, analitik ve mantıksal akıl yürütme becerileri ölçülür. Bu testi birinci dönemin başlangıcından önce, Aralık'a kadar almak mümkün olsa da Haziran veya Eylül'de, okul döneminin başlangıcından önce almanız tavsiye edilir.

 

GMAT

Graduate Management Admission Test (GMAT) işletme okullarının lisansüstü başvurusu yapan potansiyel öğrencilerine bilgisayar üzerinden uyguladıkları bir sınavdır. Bu performans ölçeğini kullanan programlar arasında işletme master programı (MBA), muhasebecilik, finans ve yönetim bulunur.

Sınav dört bölümden oluşur: adayların mantığı kullanma becerilerini ölçen sayısal kısım, yazılı ve sözlü materyalleri algılama etkinliklerini ölçen sözlü kısım ve farklı formatlarda sunulan verilerin üzerinde etkili biçimde analitik değerlendirme yapma becerisini ölçen akıl yürütme ile ilgili kısımlar.

 

GRE

Graduate Records Examinations (GRE) birçok alanı kapsar. Adaylar çoğunlukla genel teste girer fakat bazı lisansüstü programlar konuya göre özelleşmiş GRE alınmasını zorunlu kılabilir. Bu sınav İngilizce konuşulan ülkelerdeki birçok lisansüstü program için gereklidir. 1949'da Educational Testing Service tarafından başlatılan ve 2011'de yenilenen bu sınav üç bölümden oluşur: sözel kısım, sayısal kısım ve analitik yazım kısmı.

 

SAT

Öğrencilerin ABD'deki lisans programlarına kabul edilebilmek için girdikleri standardize bir test olan SAT, adayların zeka ve becerilerini üç bölümde ölçer. Kritik okuma bölümünde metinlerden ve bu metinlere ilişkin sorularla okuma becerisi ölçülürken diğer bölümlerde matematik ve yaratıcı yazma becerileri ölçülür.

 

PCAT

Eczacılık okumak isteyenlerin yeterliğini değerlendiren PCAT altı bölümden oluşur. Bu test ile bir eczacıda bulunması gereken altı temel kriter ölçülür: sözel beceri, biyoloji bilgisi, okuma anlama becerileri, sayısal beceri, kimya bilgisi ve sağlık, bilim veya politika hakkında bir makale yazma.

 

CGFNS

ABD'de hemşirelik mesleğini icra ederek okumak isteyenler için zorunlu olan CFGNS'e gireceklerin bazı kriterleri karşılaması gerekiyor. Bu teste girmek için derslerinizde yeterli bilgi alımını ve eğitimi sağlamış ve kariyerinizi ABD'de sürdürmek istiyor olmalısınız.

 

NBDE

National Board of Dental Examination (NBDE) ABD'de diş hekimliği yapmak isteyenlerin girmesi gereken sınavdır. Üç bölüme ayrılan sınavda part 1, part2 ve dental hijyen kısımları ile dişçiliğin farklı yönleri kapsanmıştır. İlk kısımda 400'ü aşkın çoktan seçmeli soru ile mikrobiyoloji, dişçilik ve embriyoloji bilgisi ölçülürken ikinci kısım daha çok mesleki yatkınlığa yönelik iki günlük bir testi içerir.

 

ACT

Lise öğrencileri ve daha yaygınlıkla bilinen SAT sınavı ile üniversiteye başvurmak isteyenlerin aldığı ACT standardize bir sınavdır. Bazı üniversiteler ACT ile de kabul yapmakla beraber bu sınavın yanında ders dışı faaliyetleri de dikkate alarak karar verirler. Testte beş bölüm bulunur: İngilizce, Matematik, Okuma, Yazma ve Bilimsel Akıl Yürütme.

 

CAE

Öğrencinin İngilizceyi bu dilde öğretim yapılan herhangi bir programın içeriğini anlayabilecek yükseklikte bir seviyesi olup olmadığını değerlendiren CAE testi beş kısımdan oluşur. Okuma, yazım, İngilizce kullanımı (gramer ve kelime bilgisi), öğrenme ve konuşma becerilerini ölçen test 13000 'in üzerinde üniversite, işveren ve hükümet tarafından kabul görür.

 

PTE

Pearson Test of English (PTE) Dil becerisi ve İngilizce ile anlaşabilme yetilerini ölçen PTE Avustralya, ABD ve İngiltere başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde tanınır. İki bölümden oluşan testin birinci bölümü yazılı iken ikincisi sözlüdür ve katılımcının dinleme, konuşma, yazma ve okuma becerilerini ölçer.

Okunması gerekenler

article Img

TOEFL Sınavı Nedir ve Nasıl Hazırlanılır

İngilizce konuşulan bir ülkede üniversitede okumak isteyen uluslararası bir öğrenciyseniz, TOEFL sınavına girmeniz gerekebilir. İngilizce bir lisans veya yüksek lisans programı için gerekli İngilizce dil becerilerine sahip olduğunuzdan emin olmanızı sağlayacak olan TOEFL sınavı, IELTS ile birlikte İngilizce diliyle en alakalı standartlaştırılmış sınavlardan biridir. İngilizce dilindeki bu yeterlilik için en belirgin iki sınav olmasına rağmen neden TOEFL tercih

151.7K
article Img

Yurtdışı Eğitim Başvurusu Yaparken CV'mi Nasıl Hazırlamalıyım?

Yurtdışında eğitim almak, öğrenciler için CV yani özgeçmişlerine ekleyecekleri en önemli niteliklerden biri olacaktır. Zira, mezun olduktan sonra iş başvurularında ön sıralara geçmenizi, işverenin de CV’nizdeki yurtdışı eğitim, dil bilgisi ve yabancı bir ülkede yaşam deneyiminizi görmesini ve daha olumlu geri dönüşler almanızı sağlar.   Son yıllarda, dünyanın farklı ülkelerinde yurt dışı eğitim almak isteyen uluslararası öğrenci sayısı giderek

34.4K
article Img

Mülakat Nedir, Nasıl Hazırlanılır?

Üniversite mülakatları, ilk bakışta korkutucu görünebilir, ancak yurt dışında okumak için seçtiğiniz üniversite başvurularının da en önemli ve en son adımlarından biridir. Bir mülakat ile karşı karşıyaysanız muhtemelen gergin olmanız doğaldır, ancak sizi nelerin bekleyeceği ile ilgili de bir fikre sahip olmanız görüşmenizi daha rahat ve kolay atlatmanızı sağlayacaktır. Rehberimiz, mülakat nedir, bir üniversite mülakatına nasıl hazırlanılır, mülakat türleri nelerdir

9.2K
article Img

Öneriler: En İyi Notlar Nasıl Alınır?

Etkili tekrar etme   Herhangi bir teste girmeden önce yapabileceğimiz en yararlı şeylerden birinin tekrar etmek olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak kaçımız etkili tekrar etmeyi biliyor? Aldığınız dersin içeriğini tamamen kapsayan bir tekrar yaptığınızdan emin olmak için tekrar gerektiren her şeyin bir listesini yaptıktan sonra bir revizyon takvimi belirleyin. Bu sayede hiçbir konunun es geçilmediğinden emin olabilir ve konuları daha küçük parçalar

3.1K