
Etkili tekrar etme
Herhangi bir teste girmeden önce yapabileceğimiz en yararlı şeylerden birinin tekrar etmek olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak kaçımız etkili tekrar etmeyi biliyor? Aldığınız dersin içeriğini tamamen kapsayan bir tekrar yaptığınızdan emin olmak için tekrar gerektiren her şeyin bir listesini yaptıktan sonra bir revizyon takvimi belirleyin. Bu sayede hiçbir konunun es geçilmediğinden emin olabilir ve konuları daha küçük parçalar halinde gözden geçirerek algılama konusunda da kendinize kolaylık sağlayabilirsiniz.
Tekrar sürecinizde sizi rahatsız edebilecek ve dikkatinizi dağıtabilecek etkenlerden de kaçınmak için boş bir odanız varsa -televizyonsuz bir oda idealdir- orada yalnız çalışabilirsiniz. Bu süreçte mümkün olduğunca İnternet'ten, özellikle de sosyal medya sitelerinden, uzak durmalısınız.
Bazıları tüm günü rahatsız edilmeden ve odaklanarak etkin çalışır, fakat insanlar genellikle kısa dikkat ve odaklanma sürelerine sahiptir. Beyninize dinlenmesi için zaman tanımak iyi bir fikir; çoğu uzman 60- 90 dakika arası çalışmanın ideal olduğunu söylüyor. Bundan daha uzun süre çalışmayı planlıyorsanız biraz atıştırmalık ve su stoklayarak mutfağa gidip gelmekten kurtulabilirsiniz.
Çalışma mükemmelleştirir
Gireceğiniz sınav hangisi olursa olsun; örneklerini İnternet'te bulmanız mümkün. Bulduğunuz anda bu örnekleri bilgisayarınıza indirmeniz çalışmanıza büyük katkı sağlayabilir. Eğer bir sınıf ortamında öğrenim görüyorsanız öğretmeniniz size bu gibi örnekleri temin etmelidir.
Bu tip test örneklerini sınav formatına alışmak ve kendi gelişiminizi takip etmek amacıyla çözmeniz çok önemli. Bu örnekleri çözerek yalnızca güçlü ve zayıf yönlerinizi saptamanıza yardımcı olmakla kalmaz, testi gerçek zaman kısıtlaması ile ne dereceye kadar çözebildiğinizi de öğrenmenizi sağlar. Ne kadar egzersiz yaparsanız sınavda panikleme olasılığınız o kadar düşük olur ve böylece sorulara daha iyi odaklanabilirsiniz.
Aynı zamanda sınavdan önce kondisyonunuzu da kuvvetlendirmelisiniz; özellikle saatte bir gibi aralıklarla mola vermeye alıştıysanız. Sınavın bir parçası olarak oturduğunuz yerden kalkmadan, odaklanarak, sürenin sonuna kadar düşüncelerinizi toplamak ve yazınızı tamamlamak zorundasınız. Bu nedenle 3-4 saatlik bölümler halinde çalışmanız işinizi kolaylaştıracaktır.
Hazırlık ve sınav yerine varış
Sınav performansınız üzerinde pek çok faktörün etkisinin olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bunlar arasında odaklanmanızı belirleyebilecek hidrasyon oranınız bulunmaktadır. 2 saatten uzun sürecek bir sınava giriyorsanız yanınızda mutlaka su götürmelisiniz.
Stres düzeyinizi azaltacak ve normalleştirecek tüm yöntemler odaklanma konusunda faydalı olacaktır. Sınavlar her zaman stres yaratır, ancak bu stres aşırı olmadıkça motivasyon sağlamakla beraber aşırı iken de azaltılabilir. Örneğin sınav salonuna önceden gidip ortama alışmak ve ihtiyacınız olacak eşyaları yanı başınıza yerleştirmek stres düzeyinizi normalleştirebilir.
Sınav Esnasında
Sınav sırasında süreyi ve hızınızı iyi ayarlamalısınız. Başlamadan önce kaç sorunuz olduğuna ve her birine ayırabileceğiniz zamana bir göz atın; yarım saatinizi ilk iki soruya ayırdıktan sonra kalan üçü de son yarım saate sıkıştırmak istemezsiniz! Her ihtimale karşı sınavda bir kol saatiniz bulunmalı; sınav salonunda saate yakın oturmanızı garantilemediyseniz tabii.
Her ne yaparsanız yapın, soruların üzerinde dikkatli düşünüp karar verdiğinize ve her soruya verebileceğiniz tüm yanıtları yazdığınıza emin olun. Sorulara tamamen doğru cevap veremeyeceğinizden şüphelenseniz bile cevap yazmaya özen gösterin. Bu tip sınavlarda yanlış cevaplarınız için doğruların sayısında azalma yaratacak şekilde cezalandırılmayacaksınız ne de olsa.
Kendinize iyi bakın
Bu son derece basit görünen tavsiye genelde çalışma esnasında gözden kaçıyor ve unutuluyor; ancak sağlık konusu es geçilemeyecek kadar önemli. Sınavınızı da olumsuz etkileyebilecek bu durum karşısında özenli olmalısınız. Tekrar etmek ve çalışmak önemlidir ancak beyninizi yoracak kadar çok bilgi yüklemeye çalışmanın da bir faydası olmaz. Sınavınıza hazırlanırken yediklerinize, uyku düzeninize ve günlük egzersizinize dikkat etmeyi unutmamalısınız.