
Dünya genelinde yabancı bir ülkede okumayı tercih eden uluslararası öğrencilerin sayısının 4 milyonu geçtiği günümüzde, yurtdışı eğitim için harcanan bütçelerde buna bağlı olarak yükselmektedir. Eğitim için yurtdışını tercih eden ve özellikle Amerika, İngiltere, Kanada, Avustralya gibi ülkelerde okumayı düşünen öğrencilerin en çok dikkat etmeleri gereken konulardan biri de günlük yaşam ve eğitim maliyetleridir. Zira yabancı bir ülkede yurtdışında üniversite okumak ve yaşamaya çalışırken bir yandan da maddi olarak kendinizi bulunduğunuz ülke koşullarına alıştırmalısınız. Gelin, öğrenciyken para biriktirmenin ve yurtdışı eğitim alırken doğru bütçe planlamasının nasıl yapıldığına birlikte göz atalım!
1. Bütçenizi doğru hesapladığınızdan emin olun
Öğrenciler için bütçe kontrol kısmında, özellikle yurtdışı eğitim alıyor ve ailenizden uzakta yaşıyorsanız eğer, bir yandan bütçenizi belirleyip bir yandan da harcamalarınıza dikkat etmeniz oldukça zor gibi görünebilir. Esasında bu zorluğu aşabileceğiniz basit ve bir o kadar kullanışlı bir yöntemle kendinizi kontrol altına alabilir ve rahatlatabilirsiniz.
- İlk olarak bir ay boyunca elinize ne kadar para geçtiğini hesaplayın. Harçlık, burs ve çalışıp kazandığınız paraların toplamını çıkarın, bir yandan da giderlerinize göz atın
- Daha sonra haftalık ya da aylık olarak bir çizelge hazırlayın! Bilgisayarınızda bir Excel tablosu oluşturabilir ya da cep telefonunuza ücretsiz planlama yapabileceğiniz uygulamalardan indirebilirsiniz
- Kendinize haftalık olarak hedefler belirleyin. Örneğin, toplam bir aylık paranızı 4’e bölün ve her hafta kullanacağınız parayı hesaplayın. Böylelikle hafta boyunca cüzdanınızda harcayacağınız para miktarı belli olur ve harcama yaparken kendinizi kontrol altında tutarsınız
Sitemize üye olarak dünyanın en iyi üniversiteleri, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.
2. Yurtdışı bursları için başvuru yapın
Eğitimine yurtdışında devam etmek isteyen öğrenciler için üniversitelerin sunduğu burslardan, araştırmalarınız için fon desteklerine kadar birçok imkan vardır. Önemli olan zamanında ve doğru adımlarla bu fırsatları yakalayabilmenizdir. Burs seçenekleri ülkelere göre değişiklik göstermekle beraber, hem hükümetler hem de üniversiteler kendi bünyelerinde olan ve özellikle uluslararası öğrencilere yönelik bu bursları, eğitim alanındaki başarılarını göstermek ve derecelerini yükseltmek adına sağlarlar.
Eğer siz de bir yandan eğitim alırken bir yandan da bu imkanlardan faydalanmak isterseniz okulunuzun uluslararası öğrencilere yönelik danışmanlık servislerine başvurup tarihler ve kayıt koşulları hakkında bilgi alabilir, aynı zamanda devlet bursları için büyükelçilik ve konsoloslukların sitelerini takip edebilirsiniz. Aşağıda faydalanabileceğiniz birkaç burs seçeneği bulunmaktadır:
- Chevening Bursu
- Tübitak Bursları
- MEB Bursu Nedir, Nasıl Başvurulur?
- Erasmus Nedir, Erasmus Şartları Neler?
- Türk Eğitim Vakfı Yurt Dışı Burs Başvuruları Açıldı!
Yurtdışı eğitim almak istiyor, ancak bütçen konusunda endişeleniyor musun? Yurtdışı lisans bursları ve yurtdışı yüksek lisans bursları arıyorsan hemen burs ayrıntıları, son başvuru tarihleri ve bursların değeri hakkında bilgileri öğrenebileceğin yurtdışı bursları sayfamıza göz at.
3. Yaşam masraflarınızı kontrol edin
Eğer eğitim aldığınız kurumun yurtlarında kalıyorsanız şanslı olduğunuzu söylemekte fayda var. Zira ısınma, elektrik, su, internet gibi maliyetler eğitim ve konaklama masraflarına dahil oluyor. Aynı zamanda yurtlarda haftalık olarak temizlik hizmeti de sunuluyor. Bunun yanında evde yaşamayı tercih eden veya kiraladığı evi 2-3 kişiyle paylaşacak olan öğrenciler için bütçe kontrol kısmı biraz zorlaşıyor. Ortak kullanılan faturalarda artışlar olduğu gibi kişi başına düşen ödemelerde artar. Siz ne kadar kontrollü ya da tasarruflu olsanız da karşınızdakilerden aynı özeni göstermelerini bekleyemezsiniz. Ülkelere göre öğrenci yaşam maliyetleri için aşağıdaki önerilerimize göz atın:
Tek başına yaşadığınızı da düşünürsek eğer, bu sefer de kira ile birlikte tüm faturalar sizin üstünüzde olacaktır. Bu durumda yapacağımız ilk düzenleme, masrafları olabildiğince en aza indirgemeye çalışmaktır. Örneğin; çamaşırlarınızı yıkarken makineyi tam doldurmak, çamaşır kurutucuyu kullanıp elektrik harcamaktansa çamaşırları asmak, ütü yapmanın çok da gerekli olmadığı tişört gibi giyecekleri askıya asarak kurutmak, su ısıtıcısını kullanmadığınızda kapatmak, banyo da daha kısa süre kalmak gibi yöntemler deneyebilirsiniz.
4. Part-time iş fırsatlarını değerlendirin
Öğrenciler için ek gelir elde etme yöntemlerinin başında part-time iş fırsatları gelir. İhtiyacınız olsun ya da olmasın ‘’fazla para göz çıkarmaz’’ deyip bir yandan çalışıp bir yandan da yeni insanlar tanıyarak vizyonunuzu genişletebilirsiniz. Ek gelir elde etmenin (derslerinizi aksatmadığı takdirde) size hiçbir zararı olmayacağı gibi üniversite içerisinde kütüphane, okul gazetesi ya da radyosunda çalışarak hem tanınırlılığınızı arttırır hem de becerilerinizle öğretmenlerinizin dikkatini çekmeyi başarırsınız. Üniversite Okurken Çalışabileceğiniz Öğrenci İşleri hakkında fazlası rehberimizde.
Aynı zamanda yabancı bir ülkede eğitim alanlar için üniversitelerin sağladığı burs ve staj imkanlarının yanında, hükümette belli saat aralıklarında çalışmanıza izin verir. Bu kısımda özellikle okulların danışmanlık merkezlerinden faydalanıp CV hazırlamaktan, başvuru yapabileceğiniz kurumlara kadar birçok konuda yardım alabilirsiniz. Amerika, İrlanda, Çin gibi ülkelerde çoğu uluslararası üniversite, dünyanın en iyi teknoloji devlerinin genel merkezlerinde öğrencileri için kariyer imkanına sahiptir. Ayrıca öğrencilere yönelik el ilanı dağıtmaktan, köpek gezdirmeye, garsonluktan, çocuk bakıcılığına kadar birçok iş fırsatı bulabilirsiniz.
Yurtdışında üniversite okumak istediğiniz okullar, bölümler ve başvurular hakkında merak ettiklerinizi uzmanlarımıza ücretsiz sorarak yurtdışı eğitim danışmanlığı alabilirsiniz.
5. Para biriktirmeye çalışın
Öğrenciyken para nasıl biriktirilir konusu, öğrencilik hayatının ilk yılında ve özellikle yabancı bir ülkede olanlar için oldukça zordur. Ama zamanla harcama alışkanlıklarınızı ve bütçe planlamanızı doğru bir şekilde yaparak basit yöntemlerle para biriktirebilirsiniz. Örneğin; kendinize ilk adımda bir kumbara alabilir ya da banka hesabı açarak, her gün kumbaranıza attığınız paraları ay sonunda hesabınıza yatırabilirsiniz. İnanın tahmin edemeyeceğiniz yıllık bütçelere sahip olarak, yılsonunda kendinizi ödüllendirebileceğiniz kadar birikimleriniz oluşacaktır. Para biriktirme işini ciddi bir boyuta taşımak isteyenler için birkaç ipucu vermekte fayda var;
- Kitap almak yerine kütüphaneye gidebilir
- Yakın mesafelerde otobüs ya da metro yerine yürüyebilir
- Sizden bir üst sınıftakilerin ders notlarından, kitaplarından faydalanabilir
- Arkadaşlarınızla lüks kafeler yerine, orta halli yerlerde buluşup çok fazla para harcamayabilir
- Olabildiğince kredi kartı kullanmayabilir ve alışverişlerinizi nakit yapabilir
- Kıyafetler ve kozmetik ürünler için sezon sonu indirimleri takip edebilir
- Her gün dışarı çıkmak yerine arkadaşlarınızı eve çağırabilir ve eğlenebileceğiniz farklı aktiviteler bulabilirsiniz
6. Dışarıda yemek yemeyin
Öğrenci bütçesiyle hayatta kalmaya çalışanlar, yemek yapmanın hem zor ve hem de keyifli bir iş olduğunu düşünebilirler. Ay sonunda bütçenizi gözden geçirdiğinizde yemek için harcadığınız paranın, özellikle iştahı açık ve dışarıda yemek yemeyi sevenler için neredeyse aylık masrafınızın yarısına denk geldiğini göreceksiniz.
- Kendinize zayıf arkadaşlar edinerek daha az yemeye çalışırken bir yandan da kilo verebilir
- Tüketeceğiniz gıdaları tek tek almak yerine haftalık ya da aylık olarak toplu bir şekilde büyük marketlerden alabilir ve indirimlerinden yararlanabilir
- Cips, dondurma, çikolata yerine daha besleyici, özellikle tahıl ve meyve-sebze gibi gıdalar satın alabilir
- Dışarıda çok fazla zaman geçirecekseniz kendinize atıştırmalık sandviç ya da meyveler hazırlayabilir, böylelikle yemek masraflarınızı belli bir ölçüde azaltabilirsiniz
Yurtdışında üniversite okumak için bütçe önerileri hakkında yeterince bilgi sahibi olduğumuza göre sıra geldi sizin için hazırladığımız faydalı linklere: Öğrenci Bütçesini Etkili Kullanmanın Yolları, Üniversite Eğitiminde Dünyanın En Ucuz 10 Ülkesi, Yurtdışı Öğrenim Masraflarınızı Nasıl Hesaplayabilirsiniz?, Yurtdışında Ülkelere Göre Kaçırmamanız Gereken Burslar