
Amerika’daki eğitim hayatınız boyunca banka hesabı edinmek size pek çok yönden avantaj sağlayacaktır. Ülkenizdeki bankanız aracılığıyla paranızı yönetmek sizi, para birimi çevirme ücretleri ve işletim ücretleri gibi yüksek meblağları ödemek zorunda bırakır. Oysa kendi adınıza açacağınız bir banka hesabıyla paranızı daha ucuz ve daha kolay bir şekilde yönetebilirsiniz.
Amerika’da banka hesabı nasıl açılır? Banka seçiminde neye dikkat edilmelidir? Banka hesabı için hangi belgeleri hazırlamak gereklidir? Size yol göstermesi adına konuyla ilgili detaylı bir dosya hazırladık.
Hangi bankayı seçmeliyim?
Hesabınızı açma işleminizi gerçekleştirmeden önce bankaları incelemeli ve ihtiyaçlarınıza en uygun olan bankayı tercih etmelisiniz. Birçok Amerikan bankası eyalet ve şehir odaklı olmak üzere kurulmuştur, bu yüzden eğitim gördüğüz bölgeye göre farklı banka seçeneklerinden birini seçme şansına sahip olacaksınız.
Bank of America, The Chase Bank, Citi ve Wells Fargo ülkenin en büyük bankalarındandır. Ayrıca bir çok üniversitenin yerel bankalar ile antlaşmaları bulunmakta ve bu antlaşmalar yabancı öğrencilere uygun hizmet seçenekleri sunmaktadır. Üniversiteye göre değişiklik gösteren bu hizmetler ile ilgili kayıt yaptırmış olduğunuz eğitim kurumundan bilgi edinebilirsiniz.
>>Amerika'da para biriktirmenize yardımcı olacak rehberimizi okuyun
Hangi hesap türü benim için daha uygun?
Amerika da iki tür banka hesabı bulunur; Saving ve Checking adı verilen hesap türleri. Her iki hesap türüne aynı anda sahip olabilirsiniz.
Checking hesabı size fonlarınıza kart aracılığıyla erişmenizi sağlayan bir mevduat hesabıdır. Amerika'da eğitim görürken kendi yaşam giderlerinizi yönetmenizde size kolaylık sağlar.
Bazı bankalar hesap açma işleminde öğrencilere belli indirimler ve çeşitli fırsatlar sunar. Bu hesap biçiminin farklı seçenekleri mevcuttur ve ödemeniz gereken ücretler hesap seçeneğine gore farklılık gösterir. Bazı bankalar işlem başına ücret alırken, kimileri de aylık ücretler alırlar.
Savings adı verilen Tasarruf hesapları ise birikmiş paranızı saklayabileceğiniz, günlük kullanmayacağınız birikimleriniz için tasarlanmış hesaplardır. Minimum bakiye gereksinimi olan bu hesap türü, birikiminizin faiz kazanmasında size katkı sağlayacaktır, Fakat bu hesap türünde paranıza kartınız aracılığı ile ulaşamazsınız. Bu paraya ihtiyaç duyduğunuz takdirde çekmek istediğiniz tutarı mevduat hesabınıza transfer etmeniz gerekmektedir.
>>Amerika'da kariyer yapmanıza yarımcı olacak yazımızı okuyun
Uluslar arası dolar hesabı
Bazı uluslar arası bankalar size uluslar arası dolar hesabı seçeneği sunar. Bu hesap ile kendi ülkenizde banka hesabınıza dolar kuru üzerinde erişim yapabilirsiniz, kartınızla para çekebilir, online işlemler gerçekleştirebilir ve paranızı yönetebilirisiniz. Fakat bu hesaplarda çok yüksek rakamlarda işlem ücretleri alınmaktadır.
Hesap açmak için hangi belgeleri hazırlamalıyım?
Amerika’da banka hesabı açmak için öncelikle hesap açmak istediğiniz bankadan randevu almalısınız. Yanınızda pasaportunuz, vizeniz, eğitim kurumunuzdan almış olduğunuz kabul mektubunuz, ikametgahınız mutlaka bulunmalı. Bunlar dışında bazı bankalar ek belgeler de isteyebilirler, bu yüzden karar kıldığınız banka ile hesap açma işleminiden önce belgelerinizi mutlaka teyit ediniz. Amerika’da banka hesabı açmak için sosyal güvenlik numarası sahibi olmanız gerekmemektedir.
Amerikan bankaları Customer Identification Programme (CIP) adı verilen müşteri tanımlama program kullanırlar. Bu yüzden doğum tarihinizi, açık adresinizi, kimlik numaranızı bankanızla paylaşmanız gerekir. Aynı zamanda kendi ülkenize ait kimlik kartınız veya ehliyetiniz, ya da ülkenizde sahip olduğun fonksiyonel banka hesabı geçmişi de ek olarak sizden istenilebilir.
>>Amerika'da konaklama ayarlamanıza yardımcı olacak tüm ipuçları burada
Kart kullanımı ve Ekstra Ücretler
ABD'de kredi ve bankamatik kartları ile satın alma işlemini tamamlamak için manyetik şeritli okuyucular kullanılır. Kartınızı herhangi bir cihaza takmadan manyetik şerit okuyucularına kartınızı okuttuktan sonra 4 haneli Kişisel Kimlik Numaranızı ( 'PIN' numaranız) yazarak, kartın size ait olduğunu tanımlamanız gerekmektedir.
Ayrıca Amerikan banka hesabınızı işletim süreciniz boyunca karşılaşabileceğiniz ek maliyetler vardır. ATM’lerden gerçekleştirdiğiniz her işlem başına ya da online bankacılık ve cep telefonu aracılığıyla yaptığınız işlemler için ek ücret ödemeniz gerekebilir.
Faydalı Bilgiler