Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Vize Rehberleri

Öğrenci Vizesine Başvurma Sürecinde Yardımcı Olacak 10 Öneri

1426

Yurt dışında kısa süreli bir kursa katılmak, dil öğrenmek, ön lisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora yapmak için ihtiyacınız olan en önemli konuların başında gideceğiniz ülkeden öğrenci vizesi alabilmek geliyor.

 

Türk vatandaşlarının halihazırda turistik amaçlı vizesiz girebildikleri ülkeler bulunmakla birlikte, uzun süreli eğitimler için mutlaka öğrenci vizenizin olması gerekmektedir. Peki öğrenci vizesi almak sanıldığı kadar zor mu?

 

Aslında gerekli şartları karşıladığınız ve başvuru sürecinizi iyi planladıysanız vizenizi almanızın önünde bir engel bulunmamaktadır. Ancak kimi zaman özellikle başvuru sürecinde çeşitli sorunlar yaşanabilmektedir.

 

Başvuru Tarihi

 

Öğrenci vizesi almak için öncelikle gideceğiniz okul ya da eğitim kurumuna başvurmanız ve kabul almanız gerekmektedir. Bu süreyi iyi planlamanız son derece önemli, zira pek çok kurum başvuruları 6 ay ila 1 yıl öncesinden kabul etmektedir. Bu sebeple başvurunuzu zamanında yapmanız sizin yurt dışı eğitim sürecinizin en önemli adımını oluşturmaktadır.

 

Dil Yeterliliği

 

Yurt dışında okumak için gideceğiniz okulun çeşitli başvuru şartları olabilir. Örneğin pek çok okul dil yeterliliğinizi ispatlamanızı ister. Bu sebeple okulun kabul ettiği dil sınavından geçerli sonucu almanız gerekmektedir. Dil yeterlilik sonuçları 2 yıl boyunca geçerlidir. Eğer daha önceki dil sonucunuz 2 yıldan eskiyse sınava yeniden girmeniz gerekmektedir.

 

Eğer okulunuzun talep ettiği puanı alamadıysanız üzülmeyin, TOEFL, IELTS gibi sınavlar yıl boyunca pek çok kez düzenlenmektedir ve aynı yıl içerisinde birkaç kez sınava girebilirsiniz. Bu sebeple sınavdan düşük puan almanız hayallerinizin önünde bir engel değil. Sıkı bir hazırlık sürecinin sonunda talep edilen puanları alabilirsiniz.

 

Başvuru Şartları

 

Okulların başvurular için çeşitli şartları bulunmaktadır. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde üniversite eğitimine başlamak için SAT sonucu, İngiltere’de bazı okullarda MBA yapmak için 2 yıllık iş tecrübesi gerekebilmektedir. Bu sebeple okulunuzun başvuru koşullarını karşılamanız, okulunuzdan kabul almanızı da kolaylaştıracaktır. Okulunuz ayrıca başvuru yazınızı, önceki eğitim aldığınız okuldaki notlarınızı, referans mektuplarınızı ve okuyacağınız bölüme göre başka doküman ya da belgeleri talep edebilir. Ek olarak bazı okullar kabul sürecinde online mülakat da talep edebilirler.

 

Mali Durum Belgeleri

 

Her ülkenin vize işlemlerinde yıllık bazdaki giderlere göre belirledikleri mali durum tabloları bulunmaktadır. Bu tablolar genel olarak, gidiş – dönüş uçak bileti, eğitim ve yaşam giderlerini kapsamaktadır. Öğrenci vizesi almak isteyen öğrencilerin mali durumlarının bu üç kategori için belirlenen tutarı karşılayabilecek seviyede olması gerekmektedir. Bu noktada banka hesap bilgilerinize ait dokümanlar talep edilmektedir. Yaşı 18’den küçük olan öğrenciler için ise ebeveynlerinin belirlenen bu masrafları karşılayabilecek durumda olması gerekmektedir.

 

Eğer burslu olarak okulunuza kabul aldıysanız bu noktada okulunuzdan bursunuzla ilgili aldığınız resmi yazıyı vize başvurunuz sırasında ibraz etmeniz gerekmektedir. Eğer bursunuz sadece eğitim giderleriniz içinse, uçak bileti ve yaşam kategorilerini karşılayabilecek mali durumunuzu göstermeniz gerekecektir.

 

Eğer bursunuz eğitim giderlerinizin yanı sıra konaklama ve diğer kalemleri de kapsıyorsa, bununla ilgili resmi yazıyı vize başvurunuza eklemeniz gerekmektedir.

 

Geçerli Pasaport

 

Pasaportunuzun geçerlilik süreci son derece önemlidir, zira geçerlilik tarihinin bitmesine 6 aydan kısa bir süre kalmış pasaportunuz hem vize işlemlerinizde hem de vizenizi alsanız bile ülkeye girişte sıkıntı yaratma potansiyeli taşımaktadır. Bu sebeple eğer pasaportunuzun süresi dolmaya yakınsa değiştiriniz.

 

Pasaportunuzdaki boş yaprak sayısı da önemlidir, yeterince boş yaprak olduğuna emin olunuz.

 

Tercüme

 

Eğer aksi belirtilmediyse başvuru sürecinizdeki tüm dokümanlarınızın tercüme edilmesi ve resmi makamlarca onaylanması gerekmektedir.

 

Sağlık Durum Belgeleri

 

Ülkeye göre değişmekle birlikte bazı ülkeler, yurt dışından gelecek kişiler için sağlık kontrolü talep edebilmektedirler. Bu sebeple sağlık muayenesi ya da göğüs filmi talep eden bir ülkeye gidecekseniz, vize başvurunuz sırasında bu gereklilikleri de tamamlamanız gerekmektedir.

 

Yurt dışında eğitim ve öğrenci vizesi işlemleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Ücretler

 

Online Başvuru ya da yüzyüze başvuru sırasında vize ücret ödemeleri talep edilebilir. Ödemeler kredi kartları ya da nakit olarak istenebilir. Ekstra ücretler ve vize ücretleri hakkında önceden bilgi edinmelisiniz. Ödeme yapmanız gereken tarihte paranızın hazır olmasına da dikkat etmelisiniz.

 

Başvuru Süreci Takibi

 

Amerika ve İngiltere gibi bazı ülkelere yaptığınız öğrenci başvuruları için sizi mülakata çağırabilirler. Böyle bir durumda, vize yetkilileri sizinle telefon aracılığıyla iletişime geçip bir tarih belirlerler. Çağırılacağınız bu mülakata hazırlıklı gitmelisiniz, üniversite başvurularınız ve seçtiğiniz bölüm hakkında size yöneltilecek sorulara detaylı ve doğru bir şekilde cevap vermeniz gerekmektedir. Böylelikle, öğrenci vizesi başvurunuzu eğitim amaçlı istediğinizi kanıtlarsınız.

 

Fotoğraflar ve Gerekli Dökümanlar

 

Sizden istenen fotoğrafları belirtilen ölçütlerde ve de dökümanları eksiksiz bir şekilde teslim etmeniz gerekmektedir. Eksik dökümanlar vize başvurunuzun reddedilmesine sebep olabilir. Bu yüzden, başvurunuz öncesi teslim etmeniz dökümanların tümünü eksiksiz hazırlamanız gerekmektedir.

Bölüm ara

Ülke seçin
Dereceye göre *
YAZAR HAKKINDA

İstanbul’daki kariyerini geride bırakarak 2014’te Londra’ya taşındı. Dünyada yazılmış her şeyi okuma gibi imkansız görünen bir hayali var. Henüz yolun başında sayılır, ama denemeye devam ediyor.