
Uluslararası öğrenciler için Amerika, dünyanın önde gelen eğitim destinasyonlarından biri olmasını; yüksek kaliteli eğitim kurumlarına, mühendislik, işletme ve bilgisayar bilimleri gibi popüler alanlardaki lisans programlarına ve kariyer imkanlarına borçludur. Günümüzde New York, Boston, San Francisco gibi öğrenci şehirleri, kendine özgü yaşam tarzı, kültür çeşitliliği ve muhteşem gökdelenleri ile Amerika, ülkeye gelen yabancı öğrencilere unutamayacakları bir deneyim sunar.
Amerika’da eğitim planları yapıyorsanız, ülkedeki bir üniversiteye kabul edildikten sonra öğrenci vizesine başvurmanız gerekir. Gelin, öğrenciler için Amerika vizesi ve çeşitleri ile ilgili merak edilenlere birlikte göz atalım!
Amerika Öğrenci Vizesi Türleri Hangileri?
Amerika’da eğitim almak isteyen öğrenciler için vize türleri seçtikleri programlara göre değişiklik göstermekle birlikte genel olarak 3 gruba ayrılır. Her vize türü için başvuru süreci, gerekli belgeler ve bilgiler aynı olsa da bazı durumlarda farklılıklar gösterebilir. Amerika'da bir üniversiteye kabul edildikten sonra, ülkeye giriş yapmanıza ve öğrenim görmenize imkan veren vize türleri aşağıdaki gibidir;
- F-1 VİZESİ
Amerika'da eğitim için tam zamanlı bir koleje, üniversiteye ya da İngilizce dil kursuna kayıt olmak isteyen uluslararası öğrencilerin alması gereken öğrenci vizesi türü F-1 vizesidir. F-1 vizesi, lisans, master ve doktora eğitimleri için ülkede öğrenim görecek olan yabancı öğrenciler, eğitimlerinin ilk yıllarında kampüs içinde kütüphane, kafe ya da okulda görevli olarak çalışma hakkına sahip olurken, diğer yıllarda haftada 20 saate, akademik tatillerde ise 40 saate kadar kampüs dışı işlerde çalışabilirler. Aynı zamanda ilk yıl öğrenci, ekonomik zorluk çekerse ve bunu belgelendirirse geçici özel çalışma izni alabilir.
- M-1 VİZESİ
Amerika’da eğitim görmek için alacağınız bir diğer öğrenci vizesi türü, mesleki eğitim programlarına kayıtlı öğrenciler için sunulan M-1 vizesidir. Eğitim aldığınız alanda staj yapma hakkına sahip olduğunuz M-1 Amerikan vizesi ile ülkede bulunacağınız süre içerisinde çalışamazsınız. Mezun olduktan sonra ise 6 aya kadar staj yapma imkanınız olur.
- J-1 VİZESİ
Amerika’ya değişim programlarıyla gelmiş öğrenciler için düzenlenmiş vize türüne J-1 vizesi denir. Uluslararası öğrencilere, akademik yıl boyunca kampüs içerisinde 20 saate kadar, tatillerde ise 40 saate kadar çalışma hakkı tanıyan J-1 Amerikan vizesi ile aynı zamanda üniversite içerisinde araştırma görevlisi ve asistan olarak da çalışabilirsiniz.
Başvuru Süreci Nasıl İşliyor?
Öğrenciler için Amerika öğrenci vizesi almak uzun bir süreç olduğu kadar, biraz da zahmetlidir. Amerika'ya nasıl gidilir, diyor ve bunun için vize almaya karar verdiyseniz, ülkenizde bulunan ABD büyükelçiliği ve konsolosluğunun web sitesinden bilgi alabilir, talimatlar konusunda kendilerine danışabilirsiniz. Genel olarak uluslararası öğrenciler için başvuru adımları şu şekildedir;
- Amerika'da okumak için bir üniversite tarafından kabul edilen öğrenciler, öncelikle SEVIS yani Öğrenci ve Değişim Ziyaretçisi Bilgi Sistemine kayıt olmalı ve SEVIS I-901 ücretini konsolosluğa gitmeden en geç 3 gün önce ödemeli. Kayıt işleminden sonra öğrenciye SEVIS numarası verilir.
- Eğitim kurumu tarafından öğrencinin kabul edildiğini gösteren SEVIS kaynaklı I-20 formu doldurulmalı.
- Online olarak DS-160 vize başvuru formu doldurulmalı. DS-160 vize formu için pasaport ve seyahat planları, aile, iş ve eğitim ayrıntıları, tıbbi sağlık bilgileri, SEVIS kimliği ve Amerika’da kayıt olduğunuz üniversite bilgileri girildikten sonra sisteme uygun formatlarda çekilmiş bir fotoğraf yüklenmeli.
- Mülakata gelirken, onaylanan sayfanın çıktısı alınmalı.
Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?
- Pasaportunuzdaki isim ile üniversitenin gönderdiği I-20 ve DS-2019 formundaki isimler aynı olmalıdır.
- I-20 formundaki üniversiteye başlama tarihinden en erken 120 gün önce Amerika öğrenci vizesi başvurusu yapılabilir.
- Eğitim sonunda, Amerika’yı terk etme niyetiniz olduğu gibi şartlar aranır.
- Amerikan Konsolosluğu yoğun olduğu zamanlarda ileri bir tarihe randevu verebileceği için vize başvurularını erken bir tarihte almanızda fayda var.
- Amerika öğrenci vizesi incelenmesini ve sonuçlandırılmasını sadece Amerikan Konsolosluğu yapar.
▶️▶️ Kendin için en iyi üniversite ve bölümü mü araştırıyorsun? Sana özel kişiselleştirilmiş bir yöntem mi arıyorsun? O zaman bölüm eşleştirme aracımız tam sana göre! Denemeye hemen başlamak için linke göz at!
Hangi Belgeleri Hazırlamalısınız?
Amerika'da bir eğitim kurumuna başvuruda bulunduktan sonra kabul edilen uluslararası öğrencilerin vakit kaybetmeden Amerika öğrenci vizesi için gerekli olan belgelerin hazırlığına başlamaları gerekir. Zira, biraz zahmetli gibi görünen başvuru süreci ve belgelerin toplanması öğrencilerin akıllarına ‘’Amerika öğrenci vizesi almak zor mu?’’ sorusunu getiriyor. Vize başvuru süreci biraz zaman alıcı olsa da beklendiğinden daha kolay olduğunu söylemekte fayda var. İstenilen belgeler aşağıdaki gibidir;
- En az bir yıl geçerliliği olan pasaport.
- Nüfus cüzdanı fotokopisi.
- Bir adet arka fonu beyaz ve son 6 ay içinde çekilmiş fotoğraf.
- Adres ve aile kayıt bilgilerini içeren vukuatlı nüfus kayıt örneği.
- Online doldurulacak DS-160 vize başvuru formunun basılı onay sayfası.
- Tüm masrafları kendinizin karşılayacağını belirten konsolosluğa hitaben yazılmış şahsi vize talep dilekçesi.
- Seyahat için satın aldığınız uçak bileti.
- Daha önce Amerika’ya ya da başka bir ülkeye seyahat ettiyseniz, tarih ve ziyaret ayrıntıları.
- Gideceğiniz eğitim kurumundan alınmış, eğitim bedelini, konaklama masraflarını, programa hangi tarihler arasında başlayacağınızı ve kaç saat ders alacağınızı gösteren kabul belgesi olan I-20 Formu.
- Mezun öğrenciler için diploma ya da halen okuluna devam edenler için geçici mezuniyet belgesi.
- Not ortalamanızı gösteren transkript belgesi.
- Banka hesap cüzdanlarının fotokopisi ve en az son 2 aylık dönemi gösteren hesap harekeliliği.
- Çalışıyorsanız işvereninizden alacağınız izinli olduğunuzu gösteren belge ve maaş bordroları.
- Mevcut ya da daha önceki çalışma deneyimlerinizi gösteren bir CV.
- SEVIS I-901 ödeme dekontu.
- Başvuru için 160$ olarak belirlenen Amerika öğrenci vizesi ücreti.
- TOEFL, IELTS, SAT, GRE, GMAT gibi testlerin puanlarını gösteren belge.
Vize Başvurusu Nasıl Tamamlanır?
Başvuru adımlarını doğru ve eksiksiz olarak tamamladığınızda ülkenizdeki ABD konsolosluğuna veya elçiliğine giderek randevu alırsınız. Çoğu ülke vize uygulamaları için kendi özel web sitelerine sahiptir. Randevu aldıktan sonra mülakata gelirken gerekli belgeleri getirdiğiniz takdirde Amerika öğrenci vizesi alamama gibi bir durumla karşılaşmayacağınızı belirtmekte fayda var. Görüşme için sorulacak mülakat soruları, tamamen bir prosedürden ibarettir ve belgelerin doğrulanmasını gerektirir. Vizenin onaylanıp onaylanmadığı görüşmeden hemen sonra söylenirken başarılı olanlara elçilik, pasaport ve vize belgelerini adresine yollar.
Amerika Öğrenci Vizesi ile Okurken Çalışmak Mümkün Mü?
Amerika’da eğitim almak isteyen öğrenciler için ülkenin göçmenlik politikasının oldukça katı olduğunu söylemekte fayda var. Ancak uluslararası öğrenciler için bu kurallar yumuşatılmıştır. Eğer Amerika’da bir üniversitede eğitim alıyorsanız, hükümet geçerli öğrenci vizesi ile akademik yıl boyunca, size haftada 20 saate kadar çalışma izni veriyor. Tatil dönemlerinde ise 40 saate kadar çalışabilirsiniz. Mezuniyet sonrası Amerika'da çalışmak ister misin? Yazımıza göz atmadan eğitim almaya karar verme!
Öğrenci Vizesi ile Çalışmanın Avantajları Var Mı?
Yabancı bir ülkede yarı zamanlı da olsa çalışma deneyimine sahip olmak, size mezun olduktan sonra zengin kariyer fırsatları sunacaktır. Elde etmiş olduğunuz deneyim, global bakış açısı, yeni kültürler ve sosyal ağ gibi çok sayıda neden öğrencileri Amerika’ya çekerken, iş piyasasının oldukça rekabetli ve çeşitliliğe sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Amerika öğrenci vizesi, birden çok seçeneğe sahiptir ve uluslararası öğrencilere, hem eğitimleri süresince hem de mezuniyetten sonra zengin alternatifler sunuyor.
Amerika Öğrenci Vizesi ile Mezuniyetten Sonra Ülkede Kalabilir Miyim?
Amerika’da eğitim alıyorsanız, muhtemelen mezuniyetten sonra ülkede kalmak ve yaşamak isteyeceksiniz. Rüyalar ülkesi Amerika, sizi de büyüleyecek ve bir üniversitede lisans ya da lisansüstü eğitiminizi tamamladıktan sonra iş aramaya başlayacaksınız. Eğer F-1 öğrencisi vizesi ile Amerika’da eğitim alıyorsanız, mezun olduktan sonra OPT olarak bilinen çalışma iznine başvurabilirsiniz. En son yapılan düzenlemelerle Amerika öğrenci vizesi sayesinde 12 ile 29 ay arası ülkede kalabiliyorsunuz. Amerika'da mezunların en çok para kazandığı meslekler için linkten yazımıza göz atabilirsin.
▶️▶️ Avustralya, Kanada, Birleşik Krallık, Amerika, İrlanda ve Yeni Zelanda’da eğitim almak mı istiyorsun? Hotcourses Turkey ziyaretçilerine özel sunulan IDP Education danışmanlık hizmetinden ücretsiz yararlanabilirsin. Siz formu doldurun, uzmanlarımız size ulaşsın!