Temel bilgiler
Amerika Birleşik Devletleri: Essentials - Okunması gerekenler

Amerika Öğrenci Vizesi ve Çeşitleri

2205

Uluslararası öğrenciler için Amerika, dünyanın önde gelen eğitim destinasyonlarından biri olmasını yüksek kaliteli eğitim kurumlarına, mühendislik, işletme, bilgisayar bilimleri ve matematik gibi popüler alanlardaki lisans programlarına ve kariyer imkanlarına borçludur. New York, Boston, San Francisco, Los Angeles gibi öğrenci şehirleri, kendine özgü yaşam tarzları, kültür çeşitliliği, muhteşem gökdelenleri, şehir siluetleri, doğal yaşamı ve plajları ile Amerika, ülkeye gelen yabancı öğrencilere unutamayacakları bir deneyim sunar. Amerika’da eğitim planları yapıyorsanız, ülkedeki bir üniversiteye kabul edildikten sonra öğrenci vizesine başvurmanız gerekir. Gelin öğrenciler için Amerika vizesi ve çeşitleri ile ilgili merak edilenlere birlikte göz atalım!

 

Vize Türleri

 

Amerika’da eğitim almak isteyen öğrenciler için vize türleri seçtikleri programlara göre değişiklik göstermekle birlikte genel olarak 3 gruba ayrılır. Her vize türü için başvuru süreci, gerekli belgeler ve bilgiler aynı olsada bazı durumlarda farklılıklar gösterebilir. Amerika'da bir üniversiteye kabul edildikten sonra, ülkeye giriş yapmanıza ve öğrenim görmenize imkan veren vize türleri aşağıdaki gibidir;

 

F-1 VİZESİ

 

Amerika'da tam zamanlı bir koleje, üniversiteye ya da İngilizce dil kursuna kayıt olmak isteyen uluslararası öğrencilerin alması gereken vize türü F-1 vizesidir. Lisans, master ve doktora eğitimleri için ülkede öğrenim görecek olan yabancı öğrenciler, eğitimlerinin ilk yıllarında kampüs içinde kütüphane, kafe ya da okulda görevli olarak çalışma hakkına sahip olurken, diğer yıllarda haftada 20 saate, akademik tatillerde ise 40 saate kadar kampüs dışı işlerde çalışabilirler. Aynı zamanda ilk yıl öğrenci, ekonomik zorluk çekerse ve bunu belgelendirirse geçici özel çalışma izni alabilir. 

 

M-1 VİZESİ

 

Amerika’da eğitim görmek için alacağınız bir diğer vize türü, mesleki eğitim programlarına kayıtlı öğrenciler için sunulan M-1 vizesidir. Eğitim aldığınız alanda staj yapma hakkına sahip olduğunuz M-1 vizesi ile ülkede bulunacağınız süre içerisinde çalışamazsınız. Mezun olduktan sonra ise 6 aya kadar staj yapma imkanınız olur. 

 

J-1 VİZESİ

 

Amerika’ya değişim programlarıyla gelmiş öğrenciler için düzenlenmiş vize türüne J-1 vizesi denir. Uluslararası öğrencilere akademik yıl boyunca kampüs içerisinde 20 saate kadar, tatillerde ise 40 saate kadar çalışma hakkı tanıyan J-1 vizesi ile aynı zamanda üniversite içerisinde araştırma görevlisi ve asistan olarak da çalışabilirsiniz.

 

Başvuru Süreci

 

Öğrenciler için Amerika vizesi almak uzun bir süreç olduğu kadar, biraz da zahmetlidir. Eğer vize almaya karar verdiyseniz ülkenizde bulunan ABD büyükelçiliği ve konsolosluğunun web sitesinden bilgi alabilir, talimatlar konusunda kendilerine danışabilirsiniz. Genel olarak uluslararası öğrenciler için başvuru adımları şu şekildedir;

  • Amerika'da bir üniversite tarafından kabul edilen öğrenciler, öncelikle SEVIS yani Öğrenci ve Değişim Ziyaretçisi Bilgi Sistemine kayıt olmalı ve SEVIS I-901 ücretini konsolosluğa gitmeden en geç 3 gün önce ödemeli. Kayıt işleminden sonra öğrenciye SEVIS numarası verilir. 
  • Eğitim kurumu tarafından öğrencinin kabul edildiğini gösteren SEVIS kaynaklı I-20 formu doldurulmalı. 
  • Online olarak DS-160 vize başvuru formu doldurulmalı. DS-160 vize formu için pasaport ve seyahat planları, aile, iş ve eğitim ayrıntıları, tıbbi sağlık bilgileri, SEVIS kimliği ve Amerika’da kayıt olduğunuz üniversite bilgileri girildikten sonra sisteme uygun formatlarda çekilmiş bir fotoğraf yüklenmeli. 
  • Mülakata gelirken onaylanan sayfanın çıktısı alınmalı. 

 

Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

  • Pasaportunuzdaki isim ile üniversitenin gönderdiği I-20 ve DS-2019 formundaki isimler aynı olmalıdır. 
  • I-20 formundaki üniversiteye başlama tarihinden en erken 120 gün önce Amerika öğrenci vizesi başvurusu yapılabilir.
  • Eğitim sonunda Amerika’yı terk etme niyetiniz olduğu gibi şartlar aranır. 
  • Amerikan Konsolosluğu yoğun olduğu zamanlarda ileri bir tarihe randevu verebileceği için vize başvurularını erken bir tarihte almanızda fayda var. 
  • Amerika öğrenci vizesinin incelenmesini ve sonuçlandırılmasını sadece Amerikan Konsolosluğu yapar.

 

Gerekli Belgeler

 

Amerika'da bir eğitim kurumuna başvuruda bulunduktan sonra kabul edilen uluslararası öğrencilerin vakit kaybetmeden Amerika öğrenci vizesi için gerekli olan belgelerin hazırlığına başlamaları gerekir. Zira biraz zahmetli gibi görünen başvuru süreci ve belgelerin toplanması öğrencilerin akıllarına ‘’Amerika öğrenci vizesi almak zor mu?’’ sorusunu getiriyor. Vize başvuru süreci biraz zaman alıcı olsa da beklendiğinden daha kolay olduğunu söylemekte fayda var. İstenilen belgeler aşağıdaki gibidir;

 

  • En az bir yıl geçerliliği olan pasaport.
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi.
  • Bir adet arka fonu beyaz ve son 6 ay içinde çekilmiş fotoğraf. 
  • Adres ve aile kayıt bilgilerini içeren vukuatlı nüfus kayıt örneği.
  • Online doldurulacak DS-160 vize başvuru formunun basılı onay sayfası. 
  • Tüm masrafları kendinizin karşılayacağını belirten konsolosluğa hitaben yazılmış şahsi vize talep dilekçesi. 
  • Seyahat için satın aldığınız uçak bileti.
  • Daha önce Amerika’ya ya da başka bir ülkeye seyahat ettiyseniz, tarih ve ziyaret ayrıntıları.
  • Gideceğiniz eğitim kurumundan alınmış, eğitim bedelini, konaklama masraflarını, programa hangi tarihler arasında başlayacağınızı ve kaç saat ders alacağınızı gösteren kabul belgesi olan I-20 Formu.
  • Mezun öğrenciler için diploma ya da halen okuluna devam edenler için geçici mezuniyet belgesi. 
  • Not ortalamanızı gösteren transkript belgesi.
  • Banka hesap cüzdanlarının fotokopisi ve en az son 2 aylık dönemi gösteren hesap harekeliliği. 
  • Çalışıyorsanız işvereninizden alacağınız izinli olduğunuzu gösteren belge ve maaş bordroları. 
  • Mevcut ya da daha önceki çalışma deneyimlerinizi gösteren bir CV.
  • SEVIS I-901 ödeme dekontu. 
  • 160$ olarak belirlenen vize başvuru ücreti. 
  • TOEFL, IELTS, SAT, GRE, GMAT gibi testlerin puanlarını gösteren belge.

 

Vize Başvurusunu Tamamlamak

 

Başvuru adımlarını doğru ve eksiksiz olarak tamamladığınızda ülkenizdeki ABD konsolosluğuna veya elçiliğine giderek randevu alırsınız. Çoğu ülke vize uygulamaları için kendi özel web sitelerine sahiptir. Randevu aldıktan sonra mülakata gelirken gerekli belgeleri getirdiğiniz takdirde Amerika öğrenci vizesi alamama gibi bir durumla karşılaşmayacağınızı belirtmekte fayda var. Görüşme için sorulacak mülakat soruları tamamen bir prosedürden ibarettir ve belgelerin doğrulanmasını gerektirir. Vizenin onaylanıp onaylanmadığı görüşmeden hemen sonra söylenirken başarılı olanlara elçilik, pasaport ve vize belgelerini adresine yollar.

 

Ayrıca bakınız;

Amerika'da Eğitim Hakkında Temel Bilgiler

Amerika'da Okurken Çalışmak

Amerika’da Eğitim Alabileceğiniz Burslu Üniversiteler

Bölüm ara

Amerika Birleşik Devletleri
Dereceye göre *
YAZAR HAKKINDA

‘’Her zaman yapamayacağım şeyler üzerine çalışıyorum ki, nasıl yapabileceğimi öğreneyim’’ der, Picasso. Araştırmanın, gezip görmenin, okumanın, yazmanın ve tabii ki çizim yapmanın sonsuz olduğu bir dünyada, öğrendiklerimi paylaşmaktan keyif alıyorum.