Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Üniversiteye Başvuru

Adım Adım Yurtdışı Eğitim Hazırlığı

Yurtdışı Eğitim Hazırlığı

Yurtdışı eğitim almak istiyor, ancak nereden başlayacağınıza karar veremiyor musunuz? Yabancı bir ülkede öğrenim görmek, öğrenciler için sıradışı bir deneyim olacağı gibi başvurularda bulunmadan önce önemli olan kendinizi buna hazırlamanızdır. Zira yurtdışında okumaya karar vermek, yeni bir şehire, dile ve kültüre alışmak ve bunu yaparken çevrenizde yakınlarınızdan birinin olmayacağını bilmek kolay bir durum değildir. Bu nedenle yurtdışı eğitim hazırlıklarınızda size yardımcı olacak ve izlemeniz gereken adımları sizler için araştırdık. 

 

Araştırın ve Danışın

 

İster yurtdışı eğitim hakkında bilgi veren platformlardan isterseniz de eğitim danışmanlarından olsun, yurtdışı eğitim hazırlığı yaparken bol bol araştırın, okuyun ve danışabileceğiniz herkesten yardım alın. İlgili olduğunuz, okumaya karar verdiğiniz konu alanını, ülkeyi ve üniversiteyi seçmek için öğretmenlerinize ya da etrafınızda bu deneyimi yaşamış kişilere merak ettiğiniz soruları yönlendirebilir, onların yaşadıkları zorlukları ya da olumlu gelişmeleri öğrenerek kendinizi bu duruma hazırlayabilirsiniz. 

 

Günümüz teknoloji çağında, internetten faydalanarak sınırsız bilgilere ulaşabileceğiniz gibi bir üniversiteye başvuru aşamalarında danışabileceğiniz ücretsiz hizmetlerden faydalanabilirsiniz. IDP Education, 45 yıllık deneyimi ile 30 ülkede hizmet verirken, Kanada, Amerika, İngiltere, Avustralya gibi ülkelerde eğitim hakkında öğrencileri bilgilendirmekle kalmaz, başvuru aşamalarında da yanında olur. Neden IDP’den eğitim danışmanlığı almalısınız, ayrıntılar yazımızda. 

 

Bağlantı Kurun

 

Seçtiğiniz üniversite ile iletişime geçmeden önce linkedin, facebook, instagram gibi sosyal platformlardan öğrencilere, mezunlara ve öğretim üyelerine ulaşabilirsiniz. Çoğu okul, sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanırken, facebook grupları üniversitelerin öğrenci topluluklarına katılmanızı ve güncel haberleri öğrenmenizi sağlar. Takip etmeniz gereken üniversite instagram hesapları için yazımızdan bilgi alabilirsiniz. 

 

Fuarlara Katılın 

 

Ülkemiz, gelişen yurtdışı eğitim fuarlarıyla her yıl daha çok öğrenciyi yurtdışı eğitim hakkında bilgilendirirken, fuarların en iyi yönü gitmek istediğiniz ülkeler ve üniversitelerin temsilcileri ile birebir bağlantı kurma imkanı sunmasıdır. Yılda bir ya da iki kez düzenlenen fuarlar, özellikle Amerika ve Birleşik Krallık başta olmak üzere Kanada ve Avrupa ülkelerini kapsar. Öğrencilere genel olarak üniversiteler, vizeler, burslar, stajlar ve programlar hakkında doğru ve net bilgiler sunan fuarlar, aynı zamanda seminer programları ile de göz doldurur. 

 

Hedeflerinizi Belirleyin

 

Hangi ülkede, şehirde, üniversite ve bölümde okuyacağınıza karar vermek, öncelikle hedeflerinizi tanımlamak ve kendinize bazı sorular sorarak başlamaktan gelir. 

 

  • Yurtdışı eğitimin size sağlayacağı faydalardan emin misiniz?
  • Hangi üniversite akademik programınıza uygun?
  • Seçtiğiniz ülke kariyer hedeflerinizi karşılıyor mu?
  • Üniversitenizin konumunun şehir merkezine mesafesi ne kadar?
  • Kampüs içi konaklama imkanı var mı?
  • Bütçeniz yurtdışı eğitime yeterli gelecek mi?
  • Üniversiteniz ya da gideceğiniz ülkenin burs seçenekleri mevcut mu?
  • Seçtiğiniz ülke kültürüne ve diline alışmanız ne kadar zaman alacak?

 

Bölümünüzü Seçin

 

Her öğrencinin lise eğitimleri sırasında kafasında belirlediği bir bölüm ve konu alanı mevcuttur. Yurtdışı eğitim hazırlığı yapan öğrencilerin hangi alanda iyi olduklarına, hangi niteliklere sahip olduklarına ve ilgi alanlarına uygun bölümler seçmeleri önemlidir. Zira bir lisans programının 3-4 yıl kadar sürdüğünü düşünürsek keyif almadığınız bir bölümde okumak işkenceye dönüşebilir. Aynı zamanda öğrencilerin bölümlerini seçerken düşündükleri başka bir konu daha vardır. O da bu bölümün kendilerine yurtdışında iş olanağı, dolayısıyla bir gelecek getirip getirmeyeceğidir. Bu açıdan bölüm seçimi yaparken, hangi ülkede, hangi meslek gruplarında istihdam açığı olduğuna da göz atabilirsiniz. Mezun olduktan sonra kolay iş bulmanızı sağlayacak 10 bölüm için rehberimize göz atın.

 

Üniversitenize Karar Verin

 

Yurtdışında üniversite okumak, dünyanın en sıradışı deneyimlerinden biri olsa gerek. Ancak günümüz ekonomik koşullarında, öğrencilerin bunu sadece macera olsun, yeni ülkeler, yeni kültürler tanıyayım diye yapacağını düşünmüyoruz. Kaldıki, bugün çoğu öğrenci dünyanın çeşitli ülkelerinden öğrencilerle interrail başta olmak üzere gezi organizasyonlarına, gönüllü projelere ve work&travel programlarına katılarak bunu yapabiliyor. Bu açıdan yurtdışı eğitimi daha ciddi ve kariyer odaklı olarak düşünerek seçeceğiniz üniversitenizin beklentilerinizi karşılayıp karşılamayacağına dikkat edin. QS sıralamalarında mezunlarının en hızlı işe yerleşme oranına sahip üniversiteleri şu şekildedir;

 

  1. Massachusetts Institute of Technology
  2. Stanford University
  3. University of California, Los Angeles
  4. Harvard University
  5. University of Sydney
  6. University of Melbourne
  7. University of Cambridge
  8. University of California, Berkeley
  9. Tsinghua University
  10. University of Oxford

 

Konaklama Seçeneklerine Göz Atın

 

Yurtdışı eğitim hazırlığı yaparken bir öğrenci en önemli adımlardan biri de kalacağı yerdir. Amerika, Kanada, Finlandiya, İsviçre gibi ülkelerde çoğu üniversite öğrencilerine kampüs için konaklama imkanı sunarken, Hollanda’da Amsterdam gibi bir şehir yoğun öğrenci ve çalışan  nüfusu ile bu beklentinizi karşılamayabilir. Ya da İtalya gibi bir ülkede özellikle Floransa, Siena, Bologna gibi öğrenci şehirlerinde Avustralya’da olduğu gibi modern ve lüks kampüsler ve yurtlar olmayabilir. Yurtdışında öğrenciler için konaklama seçenekleri için yazımıza göz atın.

 

 

Başvuru Aşamalarını Öğrenin

 

Yurtdışında okumak için üniversitenizi seçtikten sonra ilk adım başvurular hakkında okulunuzla iletişime geçmek olsun. Zira en doğru bilgiye ve başvurular için gerekli belgelerin, girmeniz gereken sınavların ve denkliğinizin uygun olup olmadığına bu şekilde ulaşabilirsiniz. Bugün yurtdışı lisans ve master programlarına kayıt olmayı düşünenler, özellikle TOEFL ya da IELTS gibi dil testleri ile GRE ya da GMAT gibi sınav puanlarına ihtiyaç duyarlar. Bunun yanı sıra istenilen belgeler arasında diplomanız, transkriptiniz, not ortalamanız, öğretmenlerinizden alacağınız referanslar ve üniversiteye hitaben yazacağınız niyet mektubunuz yer alır. Yurtdışında eğitim alacağınız ülkelere göre girmeniz gereken sınavlar rehberimizde. 

 

Teklifiniz Kabul Edildi mi?

 

Yurtdışında bir üniversiteye başvurdunuz ve kabul aldıysanız eğer, ilk yapmanız gereken vize başvurusunda bulunmanızdır. Yaşadığınız ülkede bulunan konsolosluklara üniversiteden aldığınız kabul belgesi ve diğer istenilenleri teslim etmeniz gerekir. Vize işlemlerinizin bir ya da iki ay süreceğini düşünerek, erken başvuru yapmanızda ve belgelerinizi eksiksiz olarak iletmenizde fayda var. Vizenizin sonuçlanması 14 günlük bir zaman alabilir. Sonrasında yurtdışı eğitim hazırlığı ve yolculuk için hazırlıklara başlayabilirsiniz. Öğrenci vizesine başvurma süresinde yardımcı olacak 10 öneri için yazımızda göz atın. 

 

Kültür Şokuna Hazır Olun

 

Eğitim almak istediğiniz ülkeye ayak basmanızdan itibaren kendi kültürünüzden farklı bir kültürle karşılaştığınızda kısa süreli bir kültür şoku ve alışamama durumu yaşayabilirsiniz. Haliyle ilk 1-2 aylık dönemde bir takım sorunlar ve sıkıntılarla karşılaşmak da mümkün. Zira evinizden kilometrelerce uzakta, denizaşırı bir ülkede alışık olmadığınız bir sosyal yaşamın içine girecek ve yalnız olacaksınız. Genelde bu durumda öğrencilerin yaptığı en büyük hata kendilerini çevresinden soyutlamaya çalışmaktır. Bunun en önemli nedeni ise İngilizce pratik eksikliği ve hata yapma korkusudur. Unutmayın, gittiğiniz ülkede sizin gibi çok sayıda yabancı öğrenci olacak ve onlarla rahatlıkla pratik yapma imkanı bulacaksınız.