
2020 yılında İsveç ve Finlandiya ülkelerinde eğitim almaya mı karar verdiniz? Peki, başvurular hakkında bilginiz var mı? İsveç ve Finlandiya üniversitelerine kayıt yaptırmayı düşünüyorsanız, başvurular açıldı.
Bugün İsveç, Finlandiya, Norveç gibi İskandinav ülkeleri, muhteşem manzaraları, birinci sınıf eğitim sistemleri ve yüksek yaşam kaliteleri ile ünlüdür. Avrupa nüfusunun sadece %4’ünü temsil eden ülkeler, uluslararası öğrencilere zengin tarih ve canlı kültürle dolu eşsiz bir eğitim deneyimi sunar. Özellikle Finlandiya, eğitim sistemi ile dünyanın en iyileri arasındayken, iyi tasarlanmış bir müfredata sahip İsveç’in akademik kurumları uluslararası alanda sürekli olarak üst sıralarda yer alır. Gelin, İsveç ve Finlandiya’da üniversite başvuruları hakkında merak edilenler için yazımıza göz atalım.
İsveç üniversiteleri için son başvuru tarihi ne zaman?
İsveç’te eğitim almak isteyen öğrenciler için başvurular açıldı. Dolayısıyla 15 Ocak’a kadar tüm öğrenciler diledikleri üniversiteler için başvurularını internet üzerinden yaparak, 1 Şubat’a kadar da tüm dökümanlarını eksiksiz olarak hazırlayıp gönderebilirler. İsveç’te akademik yıl Ağustos sonunda başlar ve Haziran sonunda biter. Buna göre Ağustos sonu başvurusu için Ocak’ta yıl ortası kabul için 15 Ağustos’a kadar başvurularınızı yapabilirsiniz.
Finlandiya için başvurular ne zaman?
Finlandiya’da eğitim veren çoğu üniversite için başvurular Ocak ayındadır. Bazı üniversiteler ise Mart ve Nisan arasında başvuruları kabul ederler. İngilizce öğretilen lisans ve master programları için başvurular ise 8 Ocak ve 22 Ocak tarihleri arasında yapılabilir. Fince ve İsveççe programlara ise başvurularınızı 18 Mart ve 1 Nisan 2020 tarihlerinde yapabilirsiniz.
Üniversite başvurunuz için hangi belgelere ihtiyacınız var?
İsveç ve Finlandiya üniversiteleri için lisans ve lisansüstü programlara başvuruda bulunuyorsanız, genel olarak hazırlamanız gereken belgeler şu şekildedir;
- Ön yazı
- Özgeçmiş
- Önceki derece sertifikaları veya not dökümleri (lisans eğitimi için lise diploması, yüksek lisans için lisans diploması)
- En az 2.50 not ortalaması
- İngilizce yeterlilik belgesi (genellikle IELTS veya TOEFL)
- Pasaport veya nüfus cüzdanınızın kopyası
- Akademik referans mektupları (bazen istenebilir)
- Programa özel gereksinimler için portfolyo ve benzeri belgeler
Eğer son başvuru tarihinden önce başvurunuzu başlattığınız taktirde, belgelerinizi bu tarihten sonra da teslim edebilirsiniz. Bu nedenle hangi belgelerin ne zaman gerekli olduğunu bilmek için üniversitelerle iletişim kurarak kabul şartlarını öğrenmenizde fayda var.
Finlandiya’da lisans ve yüksek lisans programlarına nasıl başvurulur?
Finlandiya’da eğitim almak isteyen öğrenciler için lisans ve yüksek lisans derecelerinde bir programa başvurmanın iki yolu vardır: ortak başvuru ya da ayrı başvuru.
- Ortak başvuruda tek bir form ile 6 derece programına başvurabilirsiniz ve bu bir ya da birkaç farklı yüksek öğretim kurumundan alınan lisans ya da yüksek programlarını içerebilir. Yılda 3 ortak başvuru yapma hakkınız var. Biri ilkbahar ve sonbaharda başvurabileceğiniz İngilizce eğitim programı, diğeri ise sadece Fince ya da İsveççe dillerinde eğitim veren ve ilkbaharda başvurabileceğiniz programlardır. İngilizce olarak sunulan eğitim programlarını tercih sırasına göre yerleştirmeniz gerekmez, ancak diğer dillerde tercih sıranıza göre yerleşirsiniz.
- Ayrı başvuru da ise her bir program için ayrı başvuru formu doldurmanız gerekir. Dolayısıyla bu, seçtiğiniz üniversiteye direkt olarak başvurmanız anlamına gelir. Aynı zamanda bir üniversitede birkaç programa başvurma imkanı da sunar.
İsveç üniversiteleri için başvuru koşulları nasıl işler?
İsveç akademik sistemi benzersiz özellikleri ile her yıl yüzlerce uluslararası öğrenciyi kendine çeker. İsveç üniversiteleri, başvurular için öğrencilerin online olarak kullanabileceği bir merkezi havuz sistemine sahiptir. universityadmissions.se adı verilen sistem üzerinden istediğiniz üniversite ve lisans ya da yüksek lisans programına başvuruda bulunabilirsiniz. Doktora programları içinse öğrencilerin üniversitelere bu sitemin dışında bağımsız olarak başvurmaları gerekir.
Başvurularda öğrencilerin tercih sıralarına göre seçim yapılır ve ilk tercihleri öncelikli olarak göz önünde bulundurulur. Eğer ilk başvurunuz kabul edilirse, diğerleri otomatik olarak sistemden silinir.
Başvuru yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar var mı?
İsveç ve Finlandiya’da eğitim alacak öğrencilerin lisans ve yüksek lisans derecelerine başvururken ilk olarak araştırmalara erken başlamalarını öneririz ki, bunlar başvuru evraklarınızı dönem başlamadan 9 ay öncesine kadar göndermenizi gerektirebilir. Üniversite başvuru tarihleri ülkeden ülkeye değişen çok farklı akademik tarihlere sahiptir ve bazen öğrenci vizesine ihtiyacınız olup olmadığına da bağlıdır. Buna göre 2020 yılı sonbaharında Finlandiya ve İsveç’te eğitim almayı düşünüyorsanız, başvurularınızı Ocak 2020 döneminde yapmanız gerekiyor. İsveç ve Finlandiya üniversiteleri başvuruları için linke tıklayabilirsiniz.
Öğrenim ücretleri ne kadar?
Kuzey ülkelerindeki öğrenci hayatı, soğuk havaya rağmen inanılmaz derecede eğlencelidir. İsveç ve Finlandiya’nın uluslararası öğrencilere bu kadar çekici gelmesinde en önemli sebeplerden biri de lisans eğitimi için AB üye ülkelerinden öğrencilere ücretsiz ya da düşük ücretli eğitim sunmasıdır. Aynı zamanda Avrupa Birliği dışından öğrenciler içinse İsveççe ya da Fince dillerinde eğitim alacaksanız ücretsizdir. Finlandiya ve İsveç’te eğitim ve yaşam ücretleri için makalelerimizi inceleyebilirsiniz.
İstihdam seçenekleri mevcut mu?
İsveç ve Finlandiya, hayır diyemeyeceğiniz bir eğitim hayatı sunar. Peki, eğitim hayatınız süresince ve sonrasında neler olacak? Uluslararası bir öğrenci olarak okurken yarı zamanlı işlerde çalışabilir, lisans derecenizi bitirdikten sonra ise iş aramayı deneyebilirsiniz. Birçok iş imkanı mevcut olsa da İsveççe ya da Fince biliyor olmak daha iyi ve kolay pozisyon almanız için önemlidir. Her iki ülkede de ortalama aylık maaşlar 2.000€’nun üzerindedir. Özellikle işletme ve teknoloji alanlarında zengin iş imkanlarına sahip ülkeler aynı zamanda yaratıcılığın ön planda olduğu tasarım, bilgisayar bilimi, elektronik gibi alanlarda oldukça popüler seçeneklere sahiptir. İsveç ve Finlandiya için mezuniyetten sonra kariyer imkanlarına linkten göz atabilirsiniz.
Hangi üniversiteleri tercih edebilirsiniz?
Finlandiya ve İsveç üniversiteleri, bugün akademik mükemmelliği ile tüm dünyadan öğrencileri kendine çeker. Her iki ülkede de lisans dereceleri 3 yılda tamamlanır ve yüksek lisans programları ise 1 ya da 2 yıl sürer. İnovatif öğretim yöntemleri, araştırma ve geliştirmeye yapılan yatırımlar, aktarılabilir becerilere odaklanma, İngilizce dilinde eğitim veren üniversitelerin bolluğu, STEM sektörüne yönelik mühendislik öğrencilerine sunulan istihdam imkanları ile İsveç ve Finlandiya’da eğitim almak başarılı bir geleceğe ilk adım olacaktır. Aynı zamanda tüm Avrupa ülkelerine bakıldığında İsveç, İngilizce eğitim veren yüksek lisans programlarında en yüksek çeşitliliğe sahipken ülkede, lisans dereceleri sadece İsveççedir. Finlandiya üniversite rehberi için yazımıza göz gezdirin.
Bugün, Finlandiya üniversitelerine bakıldığında Avrupa’nın en iyi multidisipliner kurumu olarak karşımıza University of Helsinki çıkar. İsveç ise özellikle Lund University ve KTH Royal Institute of Technology ile dünya sıralamalarında özellikle teknoloji ve mühendislik alanlarında akademik nitelikleri ve istihdam imkanları ile göz doldurur. İsveç üniversiteleri için bu linke tıklayın.
Yurtdışında eğitim alabileceğiniz tüm üniversitelerin broşürlerini bu linkten indirebilirsiniz.