
Pastel renkli yumurtalar, çikolatadan yapılmış tavşanlar, leziz çörekler ve İlkbaharın gelişi ile birlikte dünyanın birçok ülkesinde Paskalya kutlamaları başlar. Genel olarak Hristiyanlık dinine sahip ülkelerde dini bayram olarak geçen Paskalya nedir, dünyanın farklı ülkelerinde yapılan en ilginç etkinlikler nelerdir, sizin için araştırdık.
Paskalya nedir?
Hristiyanlıkta, İsa’nın çarmıha gerildikten sonra üçüncü gün dirilişinin kutlandığı en eski ve en önemli bayramdır. Pazar günü kutlanan Paskalya Bayramı, tarihte Kıyam Yortusu ya da Diriliş Pazarı gibi isimlerle anılmıştır. Tavşanlar ve çikolatalı yumurtalar bir yana, her yıl dünyanın birçok ülkesi, Hristiyan takvimindeki en önemli olaylardan biri olarak Paskalya’yı kutlamaya hazırlanırken, artan ticarileşme ve popülerlik bu bayramın dini önemini yitirmesine neden oluyor.
Paskalya ne zaman kutlanır?
Noel, St. Patrick’s Day ya da Sevgililer Günü’nün aksine Paskalya, her yıl aynı tarihte kutlanmıyor. Ancak İlkbahar ekinoksu, Ay’ın evreleri ve Gregoryen takvim hesabıyla Paskalya, Mart ayının son haftasından Nisan ayının son haftasına kadar süren bir zamanı içeriyor. Kesin tarihi, her yıl değişse de Paskalya, her zaman Pazar gününe denk gelir ve hemen öncesinde Kutsal Cuma günü kutlanır.
Dünyanın farklı ülkelerinde Paskalya nasıl kutlanır merak ediyor musunuz? Ayrıntılar aşağıda;
Polonya
Eğer Paskalya zamanı Polonya’da bulunuyorsanız, en ilginç etkinlikler sizi bekliyor olacaktır. Paskalya Pazartesi’si, Polonya’da sokaklarda yürürken dikkat etmenizde fayda var. Zira sokaklarda su dolu kovalar, balonlar ve tabancalarla size saldırmaya hazırlananlar olabilir. Eski günlerde bekar kızların erkekler tarafından kovalandığı bu gelenek, günümüzde su savaşlarına dönüşmüştür. Size önerimiz, dünyanın en güzel ülkelerinden biri olan Polonya’da Paskalya Pazartesi’si, su geçirmez giysilerinizi giyip dolaşmanız olacaktır.
Norveç
Paskekrimmen olarak bilinen Paskalya Bayramı, Norveç’te oldukça ilginç bir şekilde kutlanıyor diyebiliriz. Zira başka ülkelerde karşımıza çıkan Paskalya çöreği ya da Paskalya yumurtası yerine Norveç’te Paskalya zamanı, karlı kış ayları dışarıda devam ederken, insanlar gerilim, gizem, cinayet dolu polisiye romanları okuyup filmler seyrederek kutlama yapar. Hatta ülkedeki çoğu kitabevlerinin vitrinleri bu konudaki kitaplarla süslenir.
Yunanistan
%80’inden fazlası Ortodoks Kilisesi’ne bağlı olan Yunanistan nüfusu için haliyle Paskalya, hem kutsal hem de en önemli dini bayramdır. Ancak ülkenin her yerinde, neredeyse birbirinden farklı kutlamalara ve geleneklere rastlayabilirsiniz. Örneğin; Korfu Adası’nda 16. yüzyıldan kalma bir gelenek devam ettiriliyor. Paskalya Günü, saat tam 11’de ada sakinleri, kilden yapılmış işe yaramayan çömleklerini camdan fırlatırlar. Böylelikle kötü ruhların uzaklaşacağına ve yeni bir başlangıç getireceğine inanırlar.
İspanya
İspanya’da Semana Santa ya da Holy Week olarak bilinen Paskalya kutlamaları, 7 gün boyunca sürer. Ülke genelindeki hemen hemen her kasaba ya da şehirde büyük ya da küçük bir dini tören düzenlenir. İspanya’da Paskalya Bayramı, kasvetli geçit törenlerine sahne olurken Paskalya tavşanı ya da renkli yumurtalar yerine her yer zarif barok, dini heykellerle süslenir.
Cadılar Bayramı Nedir, Dünya Genelinde Nasıl Kutlanır?, Guy Fawkes Günü Nedir?, Dünyanın En İyi Noel Pazarları, Dünyanın En Sıradışı Noel Kutlamaları, Avrupa'da Öğrenciler İçin En İyi Kültür Festivalleri yazılarımıza da göz atmak ister misiniz?
İtalya
Dünyanın en iyi festivaller ve etkinliklerine ev sahipliği yapan İtalya, Paskalya ne demek ve nasıl kutlanır merak ediyorsanız kesinlikle doğru yerdir. Katolik olan İtalya nüfusu, Paskalya bayramı süresince renkli etkinlikler, festival alayları, dini törenler ve yemek fuarlarına ev sahipliği yapar. Noel’den sonra ikinci en önemli bayram olarak kutlanan Paskalya’da, Paskalya çöreği ya da Paskalya tavşanı yerine İtalya’da çocuklara büyük ve içinde bir hediye bulunan çikolatan yapılma yumurtalar verilir. İtalya Hakkında Bilmeniz Gereken 10 İlginç Bilgi yazımıza göz atın!
Almanya
Almanya’da Paskalya kutlamaları, gün batımında şenlik ateşleri yakılarak başlanırken, bazı yerlerde lunaparkların kurulduğu mini festivallere dönüşür. Aynı zamanda bazı bölgelerde, Noel’de olduğu gibi Paskalya Ağacı süslemek için elle boyanmış Paskalya yumurtası kullanılır. Almanya Hakkında Bilmeniz Gereken 10 İlginç Bilgi yazımız, Almanya'da bir üniversiteye başvurmayı düşünenler için faydalı bilgiler içeriyor.
Brezilya
Dünyanın en büyük Katolik nüfuslarından birine sahip olan Brezilya’da Paskalya kutlamaları, dini törenlere ağırlık verirken ülke genelinde Paskalya yumurtaları kutlamaların odağındadır. Paskalya Pazarı öncesindeki Cuma günü, çoğu Brezilyalı, kırmızı et yemekten kaçınırken palmiye dallarından dokunmuş haçlar ile dualar edilir. En ilginç etkinliler ise Ouro Preto’da yapılır. Matriz de Nossa Senhora do Pilar kilisesi ile Nossa Senhora de Conceição kilisesi arasındaki uzun cadde, 1733'te başlayan bir Paskalya geleneği için parlak renkli çiçekler, kum ve talaştan oluşan bir halıyla kaplanır.
Fransa
Katolik inancının ağırlıklı olduğu ülkelerden biri de Fransa’dır ve Paskalya geleneği, ülke genelinde farklı etkinliklerle kutlanır. Alsace’de Easter Sunday yani Paskalya Pazarı, Toulouse'tan yaklaşık yarım saat uzaklıktaki Bessieres köyünde, her yıl bir düzine aşçı 15.000 yumurtadan dev bir omlet yapıyor. Tamamlandığında binlerce porsiyona bölünür ve köylülere ekmekle servis edilir. Alsace’de ise evcilleştirilmiş tüylü tavşanlar, keçiler ve ördeklerle dolu büyüleyici pazarlar karşınıza çıkar. Fransa Hakkında Az Bilinen Gerçekler yazımıza göz atarak daha ilginç bilgiler öğrenebilirsiniz.
İsveç
İsveç’te Paskalya, Norveç’te olduğu gibi ilginç bir geleceğe ev sahipliği yapıyor. Asırlık bir halk ritüeline göre Paskalya zamanı çocuklar, Paskkarring adı verilen Paskalya cadıları gibi giyinirken, çikolata alma umuduyla mahallelerinde kapı kapı dolaşırlar. Gençler ve çocuklar, süslü başörtüleri takarken, ilginç yüz boyamaları ile dikkat çekiyorlar. Aynı gelenek Finlandiya’da da uygulanıyor. İsveç Hakkında Bilmeniz Gereken 10 İlginç Şey yazımızla İsveç'i daha yakından tanımak ister misiniz?
Bermuda
Tropik ada Bermuda, Paskalya Günü için dünyanın en ilginç etkinlikler listesinde yer alıyor. Zira, klasik Paskalya çöreği ya da Paskalya tavşanı beklemeyin! Her yaştan Bermudalı, hem ev yapımı hem de mağazalardan satın aldıkları uçurtmalarla bu kutsal günü kutlarlar. Uçurtmalar, İsa’nın dirilişini temsil ederken, her türlü şekil, renk ve boyutlarda yapılır.
Amerika
130 yılı aşkın süredir, Amerika başkenti Washington, Easter Egg Roll adı verilen ilginç bir Paskalya geleneğine ev sahipliği yapıyor. Beyaz Saray’ın güney bahçesinde çocukların renkli bir haşlanmış yumurtayı, büyük bir servis kaşığı ile yuvarlayarak yarıştıkları bu etkinlik, müziğin de eşlik ettiği eğlenceli bir kutlamaya dönüşüyor. New York şehri ise belki de ülkedeki tüm Paskalya Bayramı etkinliklerinin en renklisine ev sahipliği yapıyor. Şehir merkezindeki St. Patrick Katedrali civarında yüzlerce eğlence düşkünü tuhaf şapkaları ile Paskalya Geçit Töreni ve Bonnet Festivaline katılır. Amerika Hakkında 20 İlginç Bilgi yazımızla Amerika'ya daha yakından göz atabilirsiniz.