
Tıbbın icadı, şüphesiz insanlık tarihinin en değerli ve faydalı ihtiyaçlardan biri olarak kabul edilir. Tıp öğrencilerinin yaşadığı pek çok şey başkaları tarafından anlaşılamaz. Sadece geleceğin doktorları, kadavralarla dolu bir laboratuvarda oturmaktan ve organlarla uğraşmaktan keyif alır. Ayrıca sınıfta kullanılan ve yalnızca tıp uzmanlarının anlayabileceği karmaşık tıbbi terimlerden de hoşlanırlar. Bu bir tıp öğrencisinin hayatıdır. Peki, tıp eğitimi almaya hazırlanan bir aday olarak okumayı düşündüğünüz tıp bölümü hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz? Ayrıntılar rehberimizde.
1. Dünyanın ilk doktoru kimdir?
Dünyanın ilk doktorları, büyücüler, cadılar ve sihirbazlar olarak kabul edilirken, bu iyileştirme törenlerine tılsımlar, dans ve birçok batıl inanç eşlik ederdi. Eski Mısır da ise güneş tanrısı Ra’nın başrahibi olan Imhotep, tıp tanrısı olarak kabul edilirken genellikle Yunan tanrısı Asklepios ile de özdeşleştirilir.
Dünyanın ilk tıp doktoru, Hipokrat’tır. Yunan filozof ve bilim insanı Hipokrat, modern tıbbın temelini oluşturmuştur. MÖ 460 civarında Kos’ta doğan Hipokrat, aynı zamanda tarihte ilk tıp fakültesini kuran kişidir. Günümüzde hekimler, tıp kariyerine başlamadan önce Hipokrat tarafından yazıldığı söylenen yemini ederler. Yurtdışında Tıp Eğitimi Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey rehberimizde.
2. Tıp eğitimi almak sizi çok dilli yapar
Tıp biliminin temelleri antik Yunan uygarlığına kadar uzandığı için tıp eğitimi alan öğrenciler, Yunanca ve Latince sözcükleri öğrenmek ve anlamak zorundadırlar. Geleceğin hekimleri, bu sözcükleri günlük yaşamlarında kullanırken bu meslekten olmayan kişilerin anlamayacağı bu kodları tıp öğrencilerinin anlaması çok kolaydır. Tıp Öğrencileri İçin 10 Faydalı Mobil Uygulama hangileri listemize göz at.
Yurtdışında eğitim almak istediğiniz üniversiteler, bölümler ve başvurular hakkında merak ettiklerinizi uzmanlarımıza ücretsiz sorun!
3. Dünyanın en iyi tıp fakültesi hangisi?
Yurtdışı tıp eğitimi almak isteyen öğrenciler için dünyanın en iyi tıp fakültesi Harvard Üniversitesi’dir. 1636 yılında kurulmuş, Amerika’nın en eski üniversitesi olan Harvard, bugüne kadar çok sayıda tanınmış doktor ve tıp mezununa sahiptir. Onu bir diğer ünlü okul, Oxford Üniversitesi takip ediyor. Dünyanın en iyi tıp fakülteleri arasında ülkelere göre üniversiteler ise şu şekildedir:
- Karolinska Institutet - İsveç
- University of Toronto - Kanada
- The University of Melbourne - Avustralya
- Seoul National University - Güney Kore
- The University of Tokyo - Japonya
4. Tıp fakültelerine erkeklerden daha fazla kadın giriyor
AAMC yani Amerikan Tıp Kolejleri Birliği’nin iki yılda bir yayınladığı rapora göre Amerika’da tıp fakültelerine %50,5 ile erkeklerden daha fazla kadın girdiğini göstermiştir. Bu oranın artışı kadın tıp öğrenci mezun sayısını da arttırırken, iş gücündeki kadın doktorların yüzdesi de yükselmektedir. Kadın doktorlar, özellikle aile ve çocuk uzmanlık alanlarında yoğunlaşırken en hızlı büyüyen uzmanlıklar arasında spor hekimliği yer almaktadır. Aynı zamanda OECD raporlarına göre en çok kadın doktora sahip ülkeler arasında Letonya ve Estonya yer alırken, en düşük rakamlar ise Güney Kore ve Japonya’dan gelmektedir.
5. İlk ilaçların bitkilerden elde edildiğini biliyor muydunuz?
Tıp tarihinde kullanılan ilk ilaçlar bitkilerdir. Binlerce yıl öncesi, insanlar bazı bitkilerin ağrıyı hafiflettiğini, bazılarının ise rahatsızlıkları iyileştirdiğini görerek ilk ilaçları keşfetmişlerdir. Bugün, modern doktorlar ve bilim adamları, ilaç yapmak için hala bitkileri kullanıyor. Onları daha güvenli ve daha güvenilir hale getirecek şekilde laboratuvarda çalışmalar yapan bilim adamları, ayrıca şifalı bitkilerin kimyasal özelliklerini de analiz edebiliyorlar. Aynı zamanda bazı ilaçlar ise hayvanlardan elde ediliyor. Örneğin; yılan zehiri kanser, yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarını tedavi etmek için kullanılıyor.
6. Peki, tarihte ilk ilaç kim tarafından icat edilmiştir?
Alman eczacı Friedrich Sertürner, 1804’te morfini keşfetmesiyle ilk modern farmasötik ilaç bulunmuş oldu. Ana aktif kimyasalı laboratuvarında afyondan çıkaran Sertürner, bu ilaca Yunan uyku tanrısı Morpheus’tan esinlendiği morfin adını verirken, ilaç şiddetli ağrıyı tedavi etmek için kullanılmıştır.
Bunun yanında 1820'de sıtma tedavisi olan kinin, 1877’de parasetamol icat edilirken 1890’larda Alman kimyager Felix Hoffmann, ilk olarak söğüt ağacının kabuğundan aspirini icat etmiştir. Ve ilk antibiyotik olan penisilin ise İngiliz fizikçi Alexander Fleming tarafından 1928'de bir laboratuarda tesadüfen keşfedildi.
Sitemize üye olarak dünyanın en iyi okulları, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.
7. Stetoskopu icat eden bir Fransız doktordu
Fransız doktor Rene Laennec, 1816 yılında stetoskopu icat eden ilk kişiydi. Bu yeni aleti kullanarak kalp ve akciğerlerin çıkardığı sesleri araştıran Laennec, klinik oskültasyonun babası olarak kabul edilir. Bronşektazi ve sirozun ilk tanımlarını yazmış olan Fransız doktor; zatürre, bronşektazi, plörezi, amfizem, pnömotoraks, phthisis ve diğer akciğer hastalıklarını sınıflandırmıştır.
Harvard Tıp Fakültesi profesörü, David Littmann ise 1960’larda büyük ölçüde geliştirilmiş akustik performansa sahip devrim niteliğinde yeni bir stetoskopun patentini alarak basit bir dinleme cihazını güçlü bir teşhis aracına dönüştürmüştür.
8. Dünyanın ilk kadın doktoru kimdir?
Kadınlar, insan varlığının başlangıcından bu yana tıp alanına önemli katkılarda bulunmuştur. Elizabeth Blackwell, 1847'de Amerika Birleşik Devletleri'nde tıp diploması alan ilk kadındı. İngiltere’de doğan Blackwell, ablası Dr. Emily Blackwell ile birlikte, tamamı kadınlardan oluşan ilk Amerikan hastanesi olan New York Infirmary for Women and Children'ı kurdu. Elizabeth hastanenin müdürü olarak görev yaparken, Emily cerrah olarak görev aldı. Tarihte İlham Veren Kadınlar ve Hikayeleri hakkında daha fazlası rehberimizde.
Yurtdışı eğitim için bir üniversiteye başvurmayı mı düşünüyorsunuz? O halde, dünya çapında en iyi üniversitelerin broşürlerini indirerek, bölüm ayrıntıları ve giriş koşulları hakkında daha çok bilgi alabilirsiniz.
9. Türkiye’nin ilk kadın doktoru Safiye Ali
1894 yılında dünyaya gelen Safiye Ali, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın doktoru olarak bilinirken, aynı zamanda tıp öğreten ilk kadın olarak da tarihe geçmiştir. Tıp eğitimini Almanya’da Würzburg Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayan Safiye Ali, 1921’de diplomasını alarak ilk kız tıp okulunda jinekoloji ve obstetrik dersleri vermiştir.
10. Dünyanın en zengin doktoru kimdir?
Tıp eğitimi almak ve doktor olmak konusunda kararsızsanız, sizin için harika bir haberimiz var. Bugün dünyanın en çok kazanan meslekleri arasında tıp eğitimi almış mezunlar yer almaktadır. Bunların birçoğu milyoner olarak tıp tarihine geçmek üzere! Ancak bu doktorların çoğu, kazançlarını sadece tıptan kazanmıyorlar.
Dünyanın en zengin doktoru olan Patrick Soon Shiong, bir doktordan girişimciye dönüşen hayırsever olarak tanınır. Şu anki serveti 12 milyar dolara yakındır ve bu servetin çoğunu kanser tedavilerinden elde etmiştir. Bir diğer dünyanın en zengin doktorları arasında yer alan doktor ise Thomas Frist’dir. Bir cerrah olarak başladığı mesleki yaşamında, hastaneleri satın alıp satarak yılda 29 milyar dolardan fazla kazanıyor. Thomas Frist'in net varlığı 7 milyar dolardan fazladır. Bu listede servetini sadece bir doktor olarak kazanan tek doktor ise James Andrews’tur. Kendisi her daldan dünyanın en iyi sporcularını yaptığı cerrahi operasyonlar ve tedaviler ile hızlı ayağa kaldırmasıyla tanınır.
Listedeki dünyaca ünlü Türk doktorlar arasında ise Mehmet Öz ilk sırada yer almaktadır. Ünlü bir kalp ve damar cerrahı olan Öz, Oprah Winfrey Show ile başlayan televizyon kariyerinde servetini 14 milyon dolara çıkarmıştır. Sağlık ve Tıp Alanında Kariyer İmkanları için rehberimize göz atın.