Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Bölüm Rehberleri

Yurtdışında Diş Hekimliği Eğitimi

Yurtdışında Diş Hekimliği Eğitimi

Diş hekimliğinin geçmişi Mısır’a kadar uzanırken, bilinen ilk diş hekimi Hesi-Re olarak tarih sayfalarına geçmiştir. O günlerden bu yana popülerliğini hiç kaybetmeyen diş hekimliği, günümüzde daha modern tedavilere yerine bırakmıştır. Yurtdışında diş hekimliği eğitimi almak isteyen öğrenciler için dünyanın en prestijli üniversiteleri bu alanda yüksek kaliteli öğrenim imkanları sunsa da, zaten masraflı olan eğitim sürecini düşünen çoğu öğrencinin aklına öncelikle yabancı bir ülkede yaşam ve öğrenim masrafları gelir. Ancak kariyer imkanları ve yüksek kazançlı maaşlar göz önüne alındığında yurtdışında alacağınız diş hekimliği eğitimini geleceğiniz için bir yatırım olarak görebilirsiniz. Aynı zamanda yurtdışında çoğu üniversitenin ve hükümetin uluslararası öğrenciler için okul ücretinin tamamını, konaklama ya da yaşam masraflarını karşılayan burs imkanları göz doldurur. Gelin öğrenciler için yurtdışında diş hekimliği eğitimi hakkında merak edilenlere birlikte göz atalım.

 

Diş Hekimliği Eğitimi Kimlere Göre

 

Diş hekimliği eğitimi dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin giriş şartları zor ve uzun yıllar okumanızı gerektiren bir alandır. Diş hekimliği bilinenin aksine sadece diş çekmekten ibaret değildir. Genel olarak dişçilik, ağız bölgesindeki hastalıkların ve şekil bozukluklarının tanısı, önlenmesi ve tedavisi olarak tanımlanabilir. Uzmanlıklara bağlı olarak diş asistanları, hemşireler, hijyenistler ve teknisyenlerle çalışabilen diş hekimleri, eğitim hayatları boyunca disiplinli çalışma, üç boyutlu düşünebilme, estetik ve sanatsal göz zevki ve sabırlı olma gibi özelliklere sahip olmalıdırlar. Aynı zamanda insanlarla iletişim kurabilme, yabancı dil bilgisi ve el becerisinin gerekli olduğu diş hekimliği için siz de bu özelliklerin kendinizde olduğunu düşünüyorsanız, hiç zaman kaybetmeden yurtdışında üniversite ve burs seçeneklerini Hotcourses Turkey sitemiz üzerinden araştırmanızı öneririz. 

 

Bölüm İçeriği

 

Yurtdışında diş hekimliği eğitimi veren üniversiteler için başvuru tarihleri ve akademik süreler, eğitim alacağınız ülkeye ve üniversiteye göre değişiklik gösterir. Genel olarak yurtdışında diş hekimliği bölümü Amerika, Japonya, Kanada, Finlandiya gibi ülkelerde 4 yıl sürerken, Avrupa Birliği kapsamındaki ülkelerde ve İngiltere'de 5 yılda tamamlanır ve yüksek lisans dereceleri ise 1 ile 3 yıllık bir süreyi kapsar. Bu süre zarfında tıbbi teknikleri ve terminolojiyi kapsayan yazılı sınavlarla, uygulamaları içeren denemeler ve sınavların olduğu zorlu bir dönem sizi bekliyor olacaktır. İlk yıl anatomi, fizyoloji ve biyokimya derslerinin alındığı bölüme konferanslar, seminerler ve uygulamalı oturumlar eşlik eder. İkinci yıl öğrenciler genellikle ağız biyolojisi, farmakoloji ve radyografi modülleri üzerine uzmanlaşmaya başlarken, okullara göre ikinci yılın sonu ya da üçüncü yılın başında hastaları tedaviye başlanır. Üçüncü yıldan itibaren klinik ve hastanelerde çalışarak pratiklik kazanmaya başlayan diş hekimi adayları, aynı zamanda çocuk diş sağlığı, klinik patoloji ve hastalıklar üzerinde da ders almaya devam eder. Dördüncü sınıfta staj günleri artarken hasta tedavileride yoğunlaşır. Aynı zamanda psikiyatri, nöroloji, göz hastalıkları, dermatoloji, hematoloji gibi derslerinde eğitimi alınır. Son sınıfta öğrenciler düzenli olarak hastalarla çalışırken karmaşık ağız cerrahisi ve özel bakım dişçilik teknikleri ile ilgili danışmanlarını gözlemleme fırsatı bulurlar.  

 

Sahip Olacağınız Yetenek ve Tecrübeler

 

Yurtdışında diş hekimliği bölümü üzerine eğitim almak size sayısız yetenek, tecrübe ve sıradışı bir kariyer sunacaktır. Öncelikli olarak ilk göze çarpan İngiltere, Amerika, Kanada gibi ülkelerde eğitim alanların mükemmel bir İngilizceye; Almanya, İtalya, Çin, Güney Kore gibi ülkelerde eğitim alanlarınsa İngilizcenin yanında ikinci bir yabancı dil bilgisine sahip olmalarıdır. Sağlık ve tıp üzerine tüm alanların dünya çapında saygı ve itibar gördüğü bir gerçektir. Bu nedenle diş hekimliği bölümü okuyan öğrenciler; insanlarla iletişim kurma yetilerine, sosyal bilince ve farkındalık kültürüne, doğru kararlar almaya, konsantrasyona, işbirliği konularında becerilere, özgeçmişlerinde yer alacak göz alıcı bir diplomaya sahip olur. 

 

Giriş Koşulları

 

Yurtdışında diş hekimliği okumak için giriş koşulları ve istenilen belgeler, öğrencilerin eğitim almak için seçtikleri kurumlara göre değişiklik gösterir. Lise eğitimini tamamlayan öğrencilerin başvurabilecekleri diş hekimliği bölümü için temelde bilim, matematik, fizik ve biyoloji üzerine derslerinden iyi notlar almaları gerekir. Bazı üniversiteler bu eğitimlerin tamamlanmasını şart koşarken, almayanlar için pre-master yani ön hazırlık kursları sunarlar. Yabancı dil yeterliliği için IELTS ya da TOEFL testlerinden birine girmiş olmak gerekirken, genel olarak başvurular sırasında pasaport fotokopisi, sağlık raporu, lise diplomasının onaylı fotokopisi, transkript, motivasyon mektubu, öğretmenlerinizden alacağınız referanslar, başvuru formları gibi evraklar istenir. 

 

Kariyer Seçenekleri

 

Diş hekimliği bugün tıp, hukuk ve mühendislik gibi alanlar arasında yer alan dünyanın en çok kazandıran ve en çok istihdam imkanına sahip mesleklerinden biridir. Ülkelere ve uzmanlık alanınıza göre değişen kazançlar sayesinde hem prestijli bir gelecek hem de rahat bir yaşam sürdürebileceğiniz bu alanda yurtdışında eğitim alarak, elde edeceklerinizi iki ya da üç katına çıkarabilirsiniz. Yurtdışında diş hekimliği yüksek lisans mezunlarının %98’lik kısmı ilk 6 ayda iş bulurken, yıllık ortalama kazançları 80.000$ ile 220.000$ arasında ülkelere ve uzmanlık alanlarına göre değişmektedir. Diş hekimlerinin çalışma alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

 

  • 4 ya da 5 yıllık diş hekimliği sonrasında eğer üniversitede kalıp akademik kariyer yapmak isterseniz ki, bu aşamada size Malezya, Güney Kore, Japonya gibi uzak doğu ülkelerinin daha çok İngilizce bilen akademisyen kadroları olduğunu söylemekte fayda var. Üniversitede kalmayı düşünüyorsanız, ülkelere göre değişen uzmanlık sınavlarına girdikten sonra ve not ortalamanız yeterli gelirse kabul edilip okulda kalabilirsiniz. 
  • Diğer bir seçenekse yine uzmanlığınızı ortodonti, pedodonti, restoratif diş tedavisi gibi alt dallarda yaparak, tamamladıktan sonra uzman diş hekimi ünvanını alıp devlet veya özel sektörde çalışabilirsiniz, bunda günümüzün en çok kariyer yapılan ve kazanç getiren alanı ağız-diş ve çene cerrahisidir.  
  • Bir diğer seçenekse uzmanlığa girmeden aldığınız diş hekimliği diploması ile poliklinik, ağız ve diş sağlığı merkezi ve özel hastanede belirli mesai saatlerinde çalışmaktır. Amerika, Kanada, Finlandiya gibi ülkelerde 4 yıllık eğitiminizi tamamladıktan sonra direk olarak diş hekimliği yapabilirsiniz. 
  • Aynı zamanda diş hekimliği mezunu çoğu öğrenci ortak ya da tek başına gerekli koşulları sağladıktan sonra poliklinik ya da muayenehane açabilir.
  • Bir diğer seçenek ise ülkemizde de görülen devlete bağlı belirli hastanelerde çalışmak üzere atamayla devlet kadrolarına girmektir. 

 

Yüksek Lisans Eğitimi

 

Yurtdışında diş hekimliği master programı düşünen öğrenciler için hem bu alanda akademik kariyer imkanı, hem de mezun olduktan sonra uzmanlaşılan alanda kazançlarınız artar. Tercih edeceğiniz üniversiteye ve uzmanlık alanına göre 1 ile 3 yıl arasında değişen lisansüstü programlara kayıt şartları ve başvuru tarihleri ülkelere göre değişiklik gösterir. Bunun yanında ülkemizde DUS adı verilen diş hekimliği uzmanlık sınavı gibi yurtdışında da her ülkenin uzmanlık sınavları vardır. Uzmanlık eğitiminde; endodonti, ortodonti, pedodonti, periodontoloji, protetik diş tedavisi, restoratif diş tedavisi, ağız-diş ve çene cerrahisi, ağız-diş çene radyolojisi gibi dallardan birini seçebilirsiniz. 

 

Üniversiteler ve Burs İmkanları

 

Yurtdışında diş hekimliği eğitimi alabileceğiniz yüksek kaliteli öğrenim veren çok sayıda prestijli üniversite yer alırken; teknolojik ilerlemeler, modern laboratuvarlar ve çalışma ortamlarının gün geçtikçe daha da gelişmesi bu alanda eğitim almayı düşünen uluslararası öğrencilerin seçim yapmasında zorlanmasına neden olabilir. Diş hekimliği eğitimi ile ilgili araştırma yaparken özellikle eğitim kurumlarının ve bulunduğu ülkelerin burs imkanları olup olmadığına, konaklama ve yaşam masraflarının sizi zorlayıp zorlamayacağına ve eğer İngilizce dilinde eğitim alacaksanız öncelikli olarak bu dilde eğitim veren ya da İngilizce eğitim programları olan okulları tercih etmenizi öneririz. Yurtdışında diş hekimliği eğitimi veren üniversiteler, QS anketlerine göre şu şekildedir; 

 

1-University of Hong Kong; 1911 yılında kurulmuş Hong Kong’un en eski eğitim kurumudur. Öğrenim dili İngilizce olan Hong Kong Üniversitesi, QS anketlerinde dünyanın en iyi diş hekimliği eğitimi veren okulu olarak ilk sıradadır. 96 ülkeden 9000’den fazla uluslararası öğrenciye sahip okul, %99.4’lük istihdam oranı ile yabancı öğrencilerin gözdesidir. Her yıl en az bir öğrencinin Apple ve Google gibi şirketlerden iş teklifi aldığı Hong Kong Üniversitesi; finans, hukuk, mühendislik gibi alanlarda dünya çapında başarılara sahiptir. 

 

2--University of Michigan; 1817 yılında kurulmuş bir kamu araştırma üniversitesidir. Michigan Üniversitesi, 19 okulda 265 farklı lisans programı sunarken İngilizce yeterlilik belgesi, kayıt ücreti, transkript belgelerini sunan uluslararası ve yerli öğrencilere eşit şartlarda başvuru kabulu sunar. Başta Amerikan Başkanı Gerald Ford olmak üzere Arthur Miller, Madonna, Michael Phelps, Larry Page, Iggy Pop gibi ünlü mezunlara sahiptir.

 

3-Tokyo Medical and Dental University; tıp ve diş hekimliği alanlarında hem dünya da hem de Japonya’da en iyi lisans ve lisansüstü programlara sahip okul, 1928 yılında kurulmuştur. Tokyo Tıp ve Diş Hekimliği Üniversitesi, bugün Harvard ve Imperial College London gibi okullarla değişim programlarına sahiptir. Dünya çapında öncü araştırmalara imza atacak tıbbi profesyoneller ve liderler yetiştirmeyi amaçlayan TMDU, uygulama ve araştırma ağırlıklı eğitim verir. 

 

4-King's College London; 1829 yılında kurulan okul, İngiltere’nin en eski ve prestijli üniversitelerindendir. Bol Nobel Ödüllü akademisyenleri ile İngiltere’de AR-Ge çalışmalarına en çok fon ayıran eğitim kurumudur. Tıp, diş hekimliği, hukuk ve siyaset bilimleri alanlarında dünyanın en önemli okulları arasındadır. King’s College London, aralarında Florence Nightingale ve Nobel Tıp Ödülü almış James Black, Maurice Wilkins gibi bilim insanlarına sahiptir. 

 

5-Harvard University; dünyanın en prestijli ve saygın okuludur. Sık sık filmlere konu olan üniversite bu ününü yüksek kaliteli eğitim sistemine ve sayısız uluslararası başarısına borçludur. Boston’da 1636 yılında kurulan Harvard Üniversitesi, 15 milyondan fazla kitapla dünyanın en büyük akademik kütüphanesine sahiptir. Başvurularda üstün yeteneklere ve başarılara sahip ve SAT puanları en yüksek öğrencilere şans verir. Ünlü mezunları arasında Amerika Başkanı Barack Obama, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, Microsoft kurucusu Bill Gates, Matt Damon, John F. Kennedy gibi isimler yer alır.

 

Faydalı linkler;

Yurtdışında Tıp Eğitimi Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Öğrenciler İçin En Çok Kazandıran Meslekler

Yurtdışında Eğitim Alacağınız Ülkelere Göre Gireceğiniz Sınavlar

Yurtdışında Diş Hekimliği Eğitimi Veren Tüm Üniversiteler