
Günümüzde yurtdışında eğitim almak, öğrenciler için daha rahat ulaşabildikleri bir durum haline gelirken, öğrencilerin akıllarında olası 2 soru vardır: hangi ülkede eğitim almalıyım ve mezun olduktan sonra kariyer şansı bulabilir miyim? Yurtdışında tıp okumak isteyen öğrenciler içinse durum biraz daha farklıdır, zira geçmişten günümüze kariyer sorunu olmayan ve dünyanın en çok aranan meslek grupları arasında yer alan tıp bölümü mezunlarını parlak bir gelecek bekler. Bu açıdan bakıldığında yurtdışında bu eğitimi alarak kazancınızı daha yükseklere çıkarma, yaptığınız araştırmalarla dünya çapında tanınırlılığa sahip olma, alanında uzman ve ünlü akademisyenlerle çalışarak uluslararası başarılara imza atma imkanı bulabilirsiniz. Gelin yurtdışında tıp alanında iyi bir eğitim almanın size kazandıracağı artılara ve nedenlere birlikte göz atalım.
1-Kazançlı Bir Gelecek Sizi Bekler
Yurtdışında tıp okumak, öğrencilere kazançlı bir gelecek sunar. Zira günümüzde en çok kazandıran meslek gruplarının başında tıp bölümü mezunları vardır. Yüksek maaşları, geniş istihdam olanakları ve güçlü kariyerleri ile dikkat çeken tıp öğrencileri aldıkları eğitime ve seçtikleri uzmanlık alanına ve ülkeye göre de bu kazançlarını artırabilirler. Örneğin Kanada’da tıp okumayı düşünüyorsanız, mezun olduktan sonra ülkede 3 yıla kadar kalabileceğiniz gibi en düşük maaş yıllık ortalama 107.000$, en yüksek uzmanlar içinse bu kazanç 160.000$ civarındadır. İngiltere’de pratisyen hekimler 118.000$, uzmanlar ise 150.000$ civarında ortalama yıllık maaş kazanırlar. Hollanda’da 140.000$, Avustralya’da ise en düşük pratisyen hekimin maaşı 90.000$ civarındadır. Yurtdışında öğrenciler için en çok kazandıran meslekler arasında cerrahlar yer alırken, Amerika’da ortalama yıllık kazançları 187.000$’dır.
2-Küresel Doktor İhtiyacına Çözüm Olun
Tıp eğitimi alarak dünyanın en istikrarlı ve güvenli kariyer fırsatlarını yakalayabilirsiniz, zira toplumların her zaman doktorlara ihtiyacı vardır. Bu açıdan bakıldığında eğer yurtdışında tıp okumak ve sonrasında o veya başka bir ülkede kariyer yapmak istiyorsanız size kalan uzmanlık alanınızı seçerken hangi ülkenin hangi alanlarda daha çok iş imkanının olduğunu bilmektir. Tıp mezunları, pratisyen hekimlik başta olmak üzere uzmanlık alanlarına göre de cerrah, nörolog, fizyoterapist, odyolog, diyetisyen, dermatolog, kardiyolog olarak çalışabilirler. Genel olarak yurtdışında tıp okumak için nedenler denildiğinde çok geniş istihdam imkanına sahip tıp dereceleri size halk sağlığı merkezlerinde, hastanelerde, özel kliniklerde ve üniversitelerde akademik kariyer fırsatı sunarken; silahlı kuvvetler de askeri ve sivil doktor olarak görev alabilir, cezaevi sağlık hizmetlerinde bulunabilir ya da gelişmekte olan ülkelerde sağlık hizmetlerinde çalışabilirsiniz. Günümüzde özellikle yardım örgütlerine katılarak, Afrika ülkelerinin en çok ihtiyaç duyduğu çocuk hastalıkları, jinekoloji ve bulaşıcı hastalıklar konusunda, tıp personeli olarak sağlık organizasyonlarında yer alabilirsiniz.
3-Dünya Çapında Saygınlık Kazanın
Dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin, uzun bir tıp eğitim sürecinden sonra elde edeceğiniz kariyer sayesinde, küresel toplumun bir parçası olarak büyük bir saygınlığa sahip olursunuz. Tıp eğitimi alan öğrencilerin en büyük memnuniyetleri hastalıklara çare olarak insanlara yardım etme ya da belli bir hastalık için yeni bir ilaç keşfederek uluslararası alanda bu saygınlığı kazanmaktır. Tıp eğitimi sayesinde güvenli ve istikrarlı bir kariyere sahip olurken, seçeceğiniz üniversitelerin bilimsel araştırmalarına ve laboratuvar çalışmalarına katılabilir, tıp konferanslarında yer alabilirsiniz. Yurtdışında tıp okumak, size büyülü bir dünyanın kapılarını açarken, aynı zamanda kolay iletişim kurabilme yeteneğine, güçlü bir belleğe ve dikkate, anlık problem çözebilme yetisine, el ve parmak becerisine sahip olmanızı sağlar.
4-Prestijli Okullarda Okuyun
Yurtdışında tıp okumak ve bu kararı almak zorlu bir eğitim sürecini kapsar. Zira alacağınız eğitim ülkelere ve üniversitelere göre değişirken başvuru tarihleri, girilmesi gereken sınavlar ve sürelerde farklılıklar gösterir. Tıp alanında eğitim veren dünya çapında çok sayıda üniversite varken özellikle Amerika, Kanada, Hollanda, İtalya, Avustralya gibi ülkeler yüksek kaliteli eğitim sistemleri, uluslararası geçerliliği olan diplomaları ve kariyer imkanları ile göz doldurur. Yurtdışında tıp okumak isteyen öğrenciler için tıp fakülteleri zengin lisans programlarına sahiptir. Genel olarak tıp eğitimi 5-7 yıl arasında tamamlanırken temel, dahili ve cerrahi bölümlerine ayrılır ve nöroloji, nükleer tıp, radyoloji, biyokimya gibi alt dallardan oluşur. Yurtdışında tıp okulları denildiğinde ilk beşte Amerikan ve İngiliz üniversitelerinin üstünlüğü dikkat çeker. Dünyanın en prestijli üniversiteleri arasında yer alan Harvard Üniversitesi, Johns Hopkins Üniversitesi, Stanford Üniversitesi Amerika’da, Oxford Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi ise İngiltere’de hizmet verir. İyi bir eğitim ve bol kazançlı bir gelecek sunan okullar aynı zamanda akademik kariyer yapmak isteyen öğrenciler içinde modern laboratuvarları, başarılı akademisyenleri ve güncel araştırmaları ile dikkat çeker. Aynı zamanda Hollanda’da küresel sağlık ve moleküler tıp alanında Groningen Üniversitesi, Avustralya’da Sidney Üniversitesi, Kanada’da ise Toronto Üniversitesi en iyiler arasındadır.
5-Tıp Eğitimi Almış Ünlü İsimlere Katılın
Dünyanın en saygın meslek gruplarını barındıran yurtdışında tıp eğitimi sonrasında kendinize sıradışı bir kariyer ve gelecek hazırlayabilirsiniz. Bugün farklı meslek gruplarında çalışan birçok ünlü isim, geçmişte tıp eğitimi alarak bunun kendilerine kazandırdığı deneyimlerin kariyerlerine büyük etkisi olduğundan bahsetmişlerdir. Gelin tıp eğitimi almış ünlü isimler kimler birlikte göz atalım.
- Tıp okumuş dünyanın en ünlü ismi devrimciliğin simgesi haline gelmiş Che Guevara’dır. Arjantin doğumlu olan Che, aslında mühendislik okumak isterken, büyükannesinin zamansız ölümüyle Buenos Aires Üniversitesi’nde tıp eğitimi almıştır.
- İspanya’nın en başarılı basketbol oyuncusu Pau Gasol, hayranı olduğu Magic Johnson’ın HIV virüsü taşıdığını açıklaması üzerine Barcelona Üniversitesi’nde tıp eğitimi almaya başlamıştır.
- Yazar, yönetmen ve yapımcı olan Michael Crichton, Jurassic Park serisini yazmadan önce Harvard Tıp Okulunu kazanmıştır.
- Jimnastik dalında iki Olimpiyat Madalyası sahibi olan Amerikalı Amy Chow, 2007 yılında Stanford Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur.
- Aynı zamanda Türk sanatçılar arasında Cüneyt Arkın, Mustafa Altıoklar, Küçük İskender, Türkan Saylan gibi isimler tıp eğitimi almış ünlüler arasındadır.
Aynı zamanda tıp eğitimini tamamlayıp mesleklerini başarıyla sürdüren ünlü Türklere, yüzyılının sinir cerrahı olarak aldığı sayısız ödül, yüz nakli, kanser ve beyin cerrahi alanlarındaki buluşlarıyla birçok ilki gerçekleştirmesi ve ardından gelenlere öncülük etmesiyle tanınan Gazi Yaşargil'i dünyanın bu alandaki en önemli ismi olarak anmakda fayda var. Bir diğeri ise tıp eğitimi kariyerine Türkiye’de başlayıp Amerika’da devam eden ve 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü kazanan Aziz Sancar’dır. Biyokimya ve moleküler biyoloji üzerine uzmanlaşan Aziz Sancar, Johns Hopkins Üniversitesi’nde eğitimini burslu tamamlamıştır. Aynı zamanda kardiyoloji alanındaki başarılarıyla göz dolduran doktor Mehmet Öz ve Harvard’ın ünlü kanser uzmanı doktor Mehmet Toner'i, hem akademik hem de profesyonel kariyerleri açısından örnek olarak verebiliriz.
►►►Ayrıca bakınız;
Sağlık ve Tıp Alanında Kariyer Yapabileceğiniz 5 Ülke