Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Essentials

Podcast Dinleme ve İngilizcenizi Geliştirmeniz Açısından Faydaları

Podcast Dinlemenin Faydaları

Son dönemlerde müzik listelerimizin yanında podcast listelerimiz de bulunuyor. Gerek gündemi takip etmek gerekse gündem dışında günün stresini atmak ya da yeni bir alanda bilgi sahibi olmak için podcast dinliyoruz. İngilizce öğrenmek için çalışıyorsanız konuşmanızı geliştirmek de elbette bu sürecin bir parçası. Uzmanlara göre konuşmayı geliştirmek için en hızlı yollardan birisi daha çok dinlemek. Bu noktada podcast dinlemek, İngilizcelerini geliştirmek isteyenler için çok iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanında İngilizce öğrenmek ya da İngilizcenizi geliştirmek için başka yöntemlere de göz atmak isterseniz İngilizcenizi Geliştirmek İçin 13 Farklı Yöntem  ve İngilizcenizi Geliştirmenin 10 Kolay Yolu yazılarımızı da inceleyebilirsiniz. Peki neden podcastler İngilizcenizi geliştirmek için etkili? Bu yazımızda sizin için bu soruya yanıt vermeye çalıştık.

 

Dinleme Becerisini Geliştirmeye Yardımcı Olur

 

Farklı ülkelerde yapılan çalışmalar İngilizce podcast dinlemekte olanların İngilizce yeterlilik sınavlarında podcast dinlemeyen öğrencilere göre özellikle Dinleme ve Konuşma bölümlerinde daha başarılı olduğunu gösteriyor. Yeterlilik testlerinde sağlanan başarıların yanında podcast dinlemenin İngilizcelerini geliştirmek isteyenlere yeni kelimeler öğrenme fırsatı verdiğini belirtmekte de fayda var. Özellikle kelimelerin bağlam içinde dinlenilmiş olması hem kelimeyi hatırlamayı kolaylaştırıyor hem de doğru şekilde kelimeyi kullanma şansı tanıyor.

 

Podcastlerle hem genel hem de odaklanmış dinleme alıştırması yapabilirsiniz. Genel bir dinleme yaparken aslında kendi arkadaşlarınızla olan konuşmalarda olduğu gibi her detayı dinlemeden daha rahat bir şekilde konuya hakim olabilirsiniz. Bu tarz dinlemelerin amacı ana dilinizden farklı bir dile yönelik alışkanlık kazanmanızı sağlamaktır. Bu noktada yürüyüşe çıkarken ya da okula giderken sevdiğiniz bir podcasti dinleyerek hem zamanınızı değerlendirip hem de genel bir dinleme yapabilirsiniz.

 

Odaklanmış dinleme yaparsanız ise bu yaklaşım biraz daha konuyu detaylarıyla anlamayı hedeflediği için gerek notlar alarak gerekse anlamadığınız bölümleri geriye sararak dinleme yapabilirsiniz.

 

Yurtdışı eğitim için bir üniversiteye başvurmayı mı düşünüyorsunuz? O halde, dünya çapında en iyi üniversitelerin broşürlerini indirerek, bölüm ayrıntıları ve giriş koşulları hakkında daha çok bilgi alabilirsiniz. 

 

in-article-banner-46808

 

Doğru Telaffuz İçin Kaynak Oluşturur

 

Tabii ki podcast dinlemenin bir diğer faydası da İngilizce telaffuza yardımcı olmasıdır. Kelimeleri ana dili İngilizce olan birinden dinlemek, ikinci dil olarak İngilizce öğrenenlerin daha doğru bir şekilde kelimelere vurgu yapmasını ve dolayısıyla telaffuzlarını geliştirmesini sağlar.

 

Bu arada, filmleri ve dizileri İngilizce alt yazılı izlemenin faydalı olmasına benzer şekilde podcastleri de deşifreleriyle dinlemek detaylı olarak dili ve elbette bağlamı doğru bir şekilde anlamanıza yardımcı olabilir. Ek olarak bu yaklaşım, duyduğunuz kelimelerin nasıl yazıldığını görmenizi de sağlayacaktır.

 

Seviyenize bağlı olarak, konu hakkında fikir sahibi olmak için önce deşifresini okuyup, ardından podcasti deşifresiyle birlikte dinlemek anlama sürecini kolaylaştırabilir.

 

Dil Bilgisine Katkı Sağlar

 

Dinleme becerilerini ilerletmesinin yanında podcast dinlemenin İngilizce dil bilgisine de katkısı olduğu yadsınamaz. Keza ana dili İngilizce olan kişileri dinlerken belirli cümle yapılarının kullanımına aşinalık sağlanır. Bunun yanında yazılı olarak yaygın olmayan ancak günlük konuşma dilinde sıklıkla kullanılan cümle yapılarını da öğrenme fırsatı elde edilir.

 

Eğer ki podcast dinlemeyi direkt eğitim almak için tercih ederseniz, odağı İngilizce dil eğitimi olan çok sayıda podcaste rastlamanız da mümkündür.

 

Sitemize üye olarak dünyanın en iyi okulları, yurtdışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.

 

 in-article-banner-46810

 

 

İngilizcenizi Geliştirmek İçin Podcast Önerileri

 

1. Luke’s English Podcast

 

Podcast önerilerine ilk olarak Luke's English Podcast ile başlayabiliriz. Yabancı dil olarak İngilizceyi öğrenenler ve kendilerini geliştirmek isteyenler için hazırlanan 5 ödüllü bu podcastte, programa adını veren Luke (Thompson) 20 yılı aşkın süredir İngilizce öğretmenliği yapıyor ve gerek İş İngilizcesi gerekse sınav hazırlıkları konusunda öğrencilere destek veriyor. Aynı zamanda stand-up komedyenlik ve müzisyenlik yapan bu yetenekli öğretmen, 2009 yılında podcast yayınlarına başlıyor ve aktif olarak bu yayınları sürdürmeye devam ediyor. Şu anda 770'in üzerinde bölüm, bölümlerin deşifreleri, videolar, deyimsel fiiller (Phrasal Verbs) üzerine özel bir dizi, bir mobil uygulama ve dil bilgisi ile telaffuza odaklanan ücretli bir abonelik hizmeti de var.

 

2. Espresso English

 

Espresso English özellikle başlangıç seviyesinde İngilizce öğrenenler için ideal bir podcast olarak karşımıza çıkıyor. Bu podcast, dinleyenlerine İngilizce dil bilgisi, kelime bilgisi ve deyimler hakkında detaylı bir şekilde bilgi veriyor. 400’den fazla bölümü olan ve genellikle 10 dakikanın altında olan bu podcast sayesinde uzun süreler harcamadan ve dikkat dağınıklığı yaşamaya olanak kalmadan İngilizce geliştirmek çok kolay.

 

​​3. All Ears English

 

Boston ve New York City’den Lindsay ve Michelle, İngilizce öğrenmeyi eğlenceli bir bir hale getirmeyi amaçlıyorlar. Özellikle orta ve ileri seviye İngilizce bilgisi olanlar için hedeflenen bu podcast, günlük İngilizce kelimeleri ve doğal deyimleri, ifadeleri ve deyimsel fiilleri nasıl kullanacağınızı her bir bölümde sizlerle paylaşıyor. TOEFL, IELTS ve TOEIC sınavlarına hazırlananlar için de ikilimiz Lindsay ve Michelle, Jessica Beck'ten destek alarak dinleyicilere ulaşıyorlar.

Bunun yanında bu podcast Amerikan İngilizcesinde günlük kısa konuşmaların nasıl yapıldığına dair bilgiler verirken, Amerikan kültürü, görgü kuralları ve gelenekleri hakkında da ipuçlarını da paylaşıyor. Ek olarak Amerika’da üniversite hayatı, iş hayatı ve iş başvuruları hakkında da detaylı bilgi bulabileceğiniz bu podcast, size sadece bir dili öğretmeyi değil, topluluğun bir parçası olma konusunda da bilgi vermeyi hedefliyor.

 

4. ​6 Minute Grammar

 

İngilizce geliştirmek adına son derece pratik bir yaklaşıma sahip olan 6 Minute Grammar, BBC tarafından öğrencilere sunuluyor. Adında da belirtildiği gibi her hafta 6’şar dakikalık İngilizce dil bilgisi konularını ve bu konular hakkında ipuçlarının paylaşıldığı bu podcast, özellikle zamanı kısıtlı olan ancak dil bilgisini geliştirmek isteyenler için iyi bir alternatif.

 

5. ​The RealLife English

 

İngilizce öğrenmenin sadece bir okul dersinden ibaret olmadığına ve dili öğretirken gerçek hayatta konuşulan kalıpların öne çıkarılması gerektiğini savunan bir ekibin hazırladığı bir podcast serisi The RealLife English.

 

Amerikalı ve Britanyalı eğitimcilerden oluşan bu ekibin ilk önceliği, öğrencilerin gerçek dünyadaki konuşmaları anlamalarını ve ve günlük hayatta rahat bir şekilde konuşmalarını sağlamak. Bu yaklaşımın kapsamında öğrencilerin ana dili İngilizce olanları anlayabilmek, fiilleri, kelimeleri ve deyimleri tanıtmak ve son olarak da aksan farklılıkları konusunda öğrencileri bilgilendirmek bulunuyor.

 

The RealLife English websitesinden podcastlerin yanında videolara ve makalelere de erişim sağlamak mümkün.

 

6. ​Learn English with the British Council and Premier League

 

Hem futbolseverler (özellikle Premier Lig) hem de İngilizce geliştirmek isteyenler için Learn English with the British Council and Premier League iyi bir podcast alternatifi olarak karşımıza çıkıyor. Burada İngilizce öğrenmek için olan kaynakların hepsi futbolla ilgili. Bir anlamda futbol İngilizcesi öğrenmeye hazır olun!

 

Bu noktada sağlanan materyaller sayesinde futbola ait tabirleri öğrenirken, aynı zamanda da bu tabirler aracılığıyla İngilizcenizi geliştirebilmeniz sağlanıyor.

 

7. ​Better at English

 

Başlangıç seviyesinden ileri İngilizce bilgisi olanlara kadar geniş bir kitleye hitap eden podcastlerden birisi Better at English. Serinin kurucusu ve sunucusu Lori, 1996 yılından beri ana dili İngilizce olmayanlara eğitim veriyor ve görevini ana dili İngilizce olmayanların İngilizcelerini adım adım geliştirmelerine yardımcı olmak olarak tanımlıyor.

 

Better at English websitesinde belirtilen bilgilere göre, serisine 2006 yılında başlayan Lori, öğrencilerine internette özgün içerik bulamayınca kendi hazırladığı içerikleri ve konuşmaları onlar için kendi evinde kaydetmeye başlıyor ve zamanla da bu içerikleri podcast olarak sunma fikri ortaya çıkıyor. Hazırladığı içerikler arasında kısa dersler ve dil öğrenmeye yönelik ipuçları bulunuyor. Ve elbette Lori için de İngilizce öğrenmeyi dinleyicileri için günlük yaşamın bir parçası haline getirmek büyük önem taşıyor.

 

Sonuç olarak zaten yoğun olan gününüzden fazla zaman ayırmadan düzenli olarak İngilizce pratik yapma şansı elde edebileceğiniz bir mecra podcast. Daha önce de belirttiğimiz gibi özellikle genel bir dinleme yaparken odaklanmaya ihtiyacınız olmadan ilginizi çeken bir konuyu dinleyebilirsiniz. Daha da genel bir şekilde ifade etmek gerekirse istediğiniz zaman istediğiniz yerde ve elbette istediğiniz konuyu dinleyerek İngilizcenizi geliştirebilirsiniz.

 

Tüm bunlara ek olarak da podcastlerin genellikle ücretsiz olması süreci daha da kolaylaştıran bir durum, kısacası istediğiniz podcaste ulaşmanız çok kolay. Tek yapmanız gereken sevdiğiniz ve/ya geliştirmek istediğiniz alanı belirlemek ve konuya ilişkin podcastleri dinleme listenize eklemek! Eğer hem eğlenceli hem de bilgi dolu podcastler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz sizler için hazırlamış olduğumuz Öğrenciler İçin En İyi 10 Eğitim Podcast’i yazımıza da göz atabilirsiniz.

 

Yurtdışında eğitim almak istediğiniz üniversiteler, bölümler ve başvurular hakkında merak ettiklerinizi uzmanlarımıza ücretsiz sorun!

in-article-banner-46809

Okunması gerekenler

article Img

TOEFL Sınavı Nedir, Nasıl Hazırlanılır?

İngilizce konuşulan bir ülkede üniversitede okumak isteyen uluslararası bir öğrenciyseniz, TOEFL sınavına girmeniz gerekebilir. İngilizce bir lisans veya yüksek lisans programı için gerekli İngilizce dil becerilerine sahip olduğunuzdan emin olmanızı sağlayacak olan TOEFL testi, IELTS ile birlikte İngilizce diliyle en alakalı standartlaştırılmış sınavlardan biridir. İngilizce dilindeki bu yeterlilik için en belirgin iki sınav olmasına rağmen neden TOEFL tercih

159.6K
article Img

Yurtdışı Eğitim Başvurusu İçin CV Nasıl Hazırlanır?

Yurtdışı eğitim almak, öğrenciler için CV ya da özgeçmiş formlarına ekleyecekleri en önemli niteliklerden biri olacaktır. Zira mezun olduktan sonra yurtdışı iş başvurularında ön sıralara geçmenizi, işverenin de CV’nizdeki yurtdışı eğitim, dil bilgisi ve yabancı bir ülkede yaşam deneyiminizi görmesini ve daha olumlu geri dönüşler almanızı sağlar.   Son yıllarda, dünyanın farklı ülkelerinde yurt dışı eğitim almak isteyen uluslararası öğrenci sayısı

36.5K
article Img

Mülakat Nedir, Nasıl Hazırlanılır?

Üniversite mülakatları, ilk bakışta korkutucu görünebilir, ancak yurt dışında okumak için seçtiğiniz üniversite başvurularının da en önemli ve en son adımlarından biridir. Bir mülakat ile karşı karşıyaysanız muhtemelen gergin olmanız doğaldır, ancak sizi nelerin bekleyeceği ile ilgili de bir fikre sahip olmanız görüşmenizi daha rahat ve kolay atlatmanızı sağlayacaktır. Rehberimiz, mülakat nedir, bir üniversite mülakatına nasıl hazırlanılır, mülakat türleri nelerdir

9.5K
article Img

Üniversiteye giriş testleri

Bazı üniversiteler başvuracak kişilerin yalnızca eğitimlerinden önceki yeterliklerine bakmayıp programda başarılı olacaklarını kanıtlayacak becerilere sahip olduklarını gösterecek testlere girmelerini de bekler. Eğitim programınıza başlamadan önce almak zorunda kalabileceğiniz bazı temel testleri gözden geçirdik.   ATAS Academic Technology Approval Scheme (ATAS) testi 2007'de teknolojik silahların geliştirilmesinde kullanılabilecek bilgi ve

6.3K