
Günümüzde mühendislik, dünya çapında en popüler ve kazanç potansiyeline sahip alanlardan biridir. Teknoloji tüm hayatımızı etkilerken, artık yeni elektronik cihazlar üretmek, çevre kirliliği ile ilgili sorunları çözmek, yeni enerji kaynakları bulmak, bilgisayarlar için mikroişlemciler, ağ bileşenleri geliştirmek, yeni bir ilaç üretmek, dünyanın gerçek sorunlarını çözmek ve bir fark yaratmak mühendislerin işidir.
Geçmişi modern anlamda Roma dönemine kadar uzanan mühendislik mesleği, uzun ve görkemli tarihi ile de göz doldurur. İş imkanlarına bakıldığında günümüzde tıp ve hukuk gibi son derece yüksek istihdam oranları ve maaş seçenekleri ile dikkat çeken mühendislik bölümü, öğrencilere sınırsız beceri, kişisel gelişim, çarpıcı bir özgeçmiş ve profesyonel ağ imkanı sunar. Eğer siz de bir mühendis olma yolculuğunda ilerliyor, elektrik mühendisliği ya da bilgisayar mühendisliği alanlarında parlak bir geleceğe mi sahip olmak istiyorsanız, o halde iki bölüm arasındaki farklılıklar ve ayrıntılara yer verdiğimiz yazımız tam size göre!
Elektrik Mühendisliği Nedir?
Elektrik mühendisliğini, elektrik ve elektronik sistemlerini anlama, tasarlama ve üretmekle ilgili mühendislik dalı olarak tanımlayabiliriz. Genel olarak geniş bir alt disipline sahip bölüm; elektronik, kontrol sistemleri, sinyal işleme ve telekomünikasyon, navigasyon ve haberleşme sistemleri, motorlar, piller, güç üretimi ve iletim sistemlerini içerirken, son yıllarda nanoteknoloji ve mekatronik gibi konuları da kapsayacak şekilde genişlemiştir. Elektrik mühendisliğinin eğitim ve uygulama alanı daha çok elektrik, elektronik ve elektromanyetik kuvvetle ilgilidir ve bugün mühendisler; tüm elektrikli ve elektronik cihazlar, elektrik santralleri için jeneratörler, telefonlar için mikroişlemcilerin üretimi ve tasarımından sorumludur.
Bilgisayar Mühendisliği Nedir?
Bilgisayar mühendisliği, elektrik mühendisliği kadar köklü bir geçmişe sahip olmasa da gelişen teknoloji ve inovasyon ışığında son yılların en popüler disiplinleri arasına girmiştir. Bugün, elektrik mühendisliği ve bilgisayar biliminin bir kombinasyonu olarak karşımıza çıkan bilgisayar mühendisliği; dizüstü bilgisayarlar, masaüstü sistemleri, mikroişlemcilerin yazılım, donanım ve sistemlerinin tasarımı ile ilgilidir. Genel olarak bilgisayar mühendisleri, inovasyon odaklı olarak daha hızlı, daha güvenli ve daha güçlü bilgi işlem sistemleri tasarlamak için uğraşır.
Giriş Koşulları
Yurtdışı mühendislik eğitimi almayı düşünen öğrenciler için giriş koşulları ülkelere ve üniversitelere göre değişir. Ancak temelde mühendislik alanında bir üniversiteye başvurmak için gerekli belgeler şu şekildedir;
- Lise veya dengi okul diploması.
- GPA not ortalaması.
- IELTS ya da TOEFL gibi İngilizce yeterlilik testlerinden geçerli bir not almak.
- Bazı ülkeler, Türkiye’de yapılan lisans yerleştirme sınavında barajı geçmeyi şart koşarken, bazıları ise lisans eğitiminizin ilk yılını tamamlamış olmanızı isteyebilir.
- Transkript.
- Seçtiğiniz üniversiteye hitaben yazacağınız niyet mektubu.
- 2-3 adet arası öğretmenlerinizden alacağınız referans mektubu.
Ortak Temeller
Hem elektrik mühendisliği hem de bilgisayar mühendisliği için ortak temellerine bakıldığında, her iki lisans programının da fizik, kimya, matematik, istatistik, dijital elektronik, elektronik ve bilgisayar programları gibi çekirdek dersler üzerinden yürütüldüğü bir eğitim sistemine sahip olduğunu görürsünüz. Bilgisayar mühendisliği eğitimi alırken daha ağırlıklı olarak bilgisayar programlama, bilgisayar mimarisi ve organizasyonu üzerine yoğunlaşırken, elektrik mühendisliği alanında ek matematik eğitimi almak, iletişim teorisi, elektronik devreler ve gelişmiş elektromanyetik konularında uzmanlaşırsınız. Buna ek olarak elektrik mühendisleri daha az olarak dijital ve bilgisayar sistemleri üzerine eğilirler.
Robotik Sistem Tasarımında Hangisini Tercih Etmeli?
Son yıllarda özellikle Japonya, Güney Kore, Amerika gibi ülkelerin ilk sıralarda yer aldığı robotik konusunu seçen ve bu alanda eğitim almak isteyen öğrenci sayısı giderek artmaktadır. Peki bu eğitimi almak için hangi bölümü tercih etmeli? Bugün robotik konusunda makine mühendisliği ile beraber uçak mühendisliği, elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, mekatronik mühendisliği dalları ortak olarak çalışır.
- Robotların kolları, kabloları, makaraları gibi fiziksel bileşenlerin tasarımını elektrik ve bilgisayar mühendisleri yapabilir, ancak yaygın olarak makine mühendislerinin işidir.
- Robotlar genellikle kesintisiz güç olarak piller tarafından desteklenen elektrik motorları ile çalıştırılır ve bu motorların tasarımı ve analizi elektrik mühendisleri tarafından yapılır.
- Bir robot, kameralar kullanarak çevresini algılamaya, dolayısıyla sensörlere ihtiyaç duyar ve elektrik mühendisleri tedarik eder.
- Bir robot kalbinde, bir işletim sistemi ve uygulama programlarından oluşan özel bir bilgisayar sistemi taşır ve bunun tasarımı büyük olasılıkla bilgisayar mühendisleri tarafından yapılır.
- Robotlar genel olarak kablosuz iletişim kurarlar. Bu iletişim için kullanılan radyo dalgalarının üretimini elektrik mühendisleri gerçekleştirir. Geliştirilmesini ise bilgisayar mühendisleri sağlar.
Sahip Olacağınız Yetenek ve Tecrübeler
Yurtdışında mühendislik eğitimi almak isteyen uluslararası öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği alanlardan biri olan mühendislik programları için genel olarak öğrencilerin, dünyayı değiştirecek ve fark yaratacak buluşlara imza atmak için inovasyon ve yaratıcılık odaklı olmaları önemlidir. Yurtdışında elektrik mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği eğitimleri öğrencilere sadece mühendislik alanında değil, farklı sektörlerde de kullanabilecekleri pratik yetenekler kazandırır. Bunlar arasında;
- Sayısal problem çözme yeteneği.
- Devreler ve elektronikte uzmanlaşma.
- Ağ kavramlarında yetkinlik.
- Konsantrasyon.
- İletişim becerileri.
- Teknik uzmanlık.
- Matematik ve mantıksal beceri.
- Güçlü aritmetik yeteneği.
- Takım çalışmasına yatkınlık.
- Veri analizi konusunda yetkinlik.
Hangi Bölüm Ne Kadar Kazandırır?
Mühendislik alanı, bugün dünyanın en kazançlı meslek gruplarını bünyesinde barındırır. Her yıl, mühendislik ile ilgili işlerde ve maaşlarda yaşanan yükselme ve teknolojinin bundaki etkisi yadsınamaz bir gerçek olmuştur. 2018 yılında payscale.com tarafından yayınlanan dünyanın en çok kazandıran mühendislik dereceleri arasında bilgisayar mühendisleri, giriş ücretleri ortalama yıllık 73.873$, en yüksek ise 176.900$ civarında bir kazanç sağlamıştır. Elektrik mühendisliği bölümü yeni mezunları ise 67.833$ maaş alırken, daha kıdemliler ise 150.340$ ortalam yıllık maaşa sahip olurlar.
Her İki Bölüm İçin Kariyer İmkanları
Dünya çapında en çok istihdam imkanına sahip mühendislik alanları arasında yer alan elektrik mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği bölümleri, büyüyen teknoloji ile birlikte ülkelere göre farklılık gösteren alanlarda iş imkanları sunar.
- Amerika: Teknoloji alanındaki en son yenilikler, Stanford, MIT, Caltech gibi dünya çapında mezunlarına iş imkanı sunan eğitim kurumları, Silikon Vadisi, Facebook, IBM, Google, Apple gibi şirketlerin varlığı ile Amerika en popüler bilgisayar mühendisliği destinasyonlarının başında gelir.
- Güney Kore: Dünyanın en iyi okullarından KAIST üniversitesine ev sahipliği yapan Güney Kore, özellikle robotik konusunda zengin elektrik, makine ve bilgisayar mühendisliği iş imkanları sunar.
- İngiltere: Özellikle makine mühendisliği ve elektrik mühendisliği alanlarında zengin lisans ve yüksek lisans program seçeneklerine sahip İngiltere, kariyer imkanları ile en popüler ülkeler arasındadır.
- Almanya: Dünya çapında elektronik, otomotiv ve kimya sanayisi ile göz dolduran Almanya, özellikle elektrik, makine ve bilgisayar mühendisliği alanlarında çok sayıda yüksek kaliteli eğitim kurumuna ve aralarında Siemens, BMW, Volkswagen, Audi, Opel, Continental gibi şirketlerde iş imkanları sunar.
Hangisini Seçmeli?
Genel olarak baktığımızda her iki bölümde kendi içerisinde zengin program çeşitliliğine, dünya çapında yüksek kaliteli üniversitelere, parlak bir geleceğe ve kariyer imkanlarına sahiptir. Bu açıdan hangi alanda kendinizi geliştirebileceğinizi ve mutlu hissedeceğinizi ya da hangisinin size daha hızlı ve kaliteli istihdam sonuçları vereceğini düşünüyorsanız onu seçmenizde fayda var.
Yazımızda biraz da olsa sizi aydınlatacağını düşündüğümüz, hem elektrik mühendisliği hem de bilgisayar mühendisliği için ayrıntılara yer vermeye çalıştık. Daha fazlası için uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
Ayrıca bakınız:
Yurtdışında Mühendislik Eğitimi