Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Bölüm Rehberleri

Yurtdışında Elektrik Mühendisliği Eğitimi

Yurtdışında Elektrik Mühendisliği

Günümüzde yurtdışı eğitim kararı, öğrenciler için heyecan verici bir deneyim olmasının yanında gelecek için atılabilecek en önemli adımlardandır. Gelişen teknoloji ve internet dünyası öğrencilerin bu hayallerini gerçekleştirebilmesinde önemli rol oynarken, çoğu ülke uluslararası standartlara ulaşmak için eğitime her yıl ciddi bütçeler ve yatırımlar ayırır. Yurtdışı eğitim almayı düşünen öğrencilerin en çok tercih ettiği bölümler arasında mühendislik gelirken, bu alanda özellikle Amerika, İngiltere, Almanya, Kanada gibi ülkeler yüksek kaliteli eğitim kurumları ile başta yer alır. Gelin öğrencilerin en çok tercih ettiği mühendislik alanlarından biri olan elektrik mühendisliği hakkında merak edilenlere birlikte göz atalım!

 

Elektrik Mühendisliği Eğitimi Kimlere Göre?

 

Elektrik mühendisliği, genel olarak elektrik ve elektronik sistemlerini anlamaya, tasarlamaya ve üretmeye yönelik bir eğitim programıdır. Günlük hayatımızın ve günümüzün modern dünyasının vazgeçilmezlerinden olan elektronik cihazlar; evlerde, ofislerde, okullarda ve hayatımızın her alanında elimizin altındadırlar. Akıllı telefonlar, bilgisayarlar, mikrodalga fırınlar, hesap makineleri, tabletler bu buluşlardan sadece birkaçıdır. Bir elektronik cihazın nasıl çalıştığını görmek ve işleyişini anlamaya çalışmayı seviyorsanız, cep telefonunuz ya da bilgisayarınız olmadan bir hayat düşünemiyorsanız, matematik ve fizik vazgeçilmezinizse, toplumun yararına elektronik cihazlar tasarlamak ve icat etmek istiyorsanız elektrik mühendisliği bölümü tam size göredir diyebiliriz. 

 

Bölüm İçeriği

 

Mühendisliğin en yeni dallarından biri olarak, tarihi 19. yüzyıla uzanan elektrik mühendisliği, elektrik, elektronik ve elektromanyetizma üzerine çalışan, günümüzde inovasyona en açık mühendislik dallarından biridir. Terim olarak elektrik mühendisliği ve elektronik mühendisliği birbirine yakın olduğu için sıkça karıştırılsa da elektronik mühendisleri daha çok küçük elektronik devrelere odaklanırken, elektrik mühendisleri ise büyük ölçekli üretim ve elektrik gücü dağıtımı ile ilgilenir. Bir elektrik mühendisliği derecesinde, bilgisayarlarda ve diğer modern teknolojilerde kullanılan devreler konusunda uzman bir anlayış geliştirmeniz muhtemeldir ve bu nedenle elektrik mühendisliği genellikle bilgisayar bilimleriyle birlikte öğretilir. 

 

Yurtdışında elektrik mühendisliği lisans derecesi, öğrencilerin uzmanlık alanlarına karar vermeden önce bu alanla ilgili temel ilkeler konusunda yetkinlik kazanmalarını amaç edinir. Bu yüzden de dersler, öğretici laboratuvar çalışmaları, bireysel araştırmalar ve proje çalışmaları ile desteklenir. Aynı zamanda elektronik bir cihazın nasıl çalıştığını görmek için fiziksel olarak sökülmesi ve sonra bir araya getirilmesinden oluşan uygulamalı oturumlarda öğrencilerin, ders kitaplarına bağımlı kalmak yerine yeteneklerinin ve yaratıcılıklarının geliştirilmesi hedeflenir. Ortalama bir lisans derecesi eğitim alacağınız ülkeye göre değişiklik göstermekle birlikte 4 ya da 5 yıl sürer. Genel olarak bu alanda bir üniversiteye başvuracak öğrencilerin lise düzeyinde fizik, matematik, kimya derslerinden iyi not ortalamalarına sahip olmaları gerekir. 

 

Elektrik Mühendisliği Uzmanlık Alanları

 

Yurtdışında elektrik mühendisliği eğitimi alan öğrenciler, öğrenimleri süresince ilgi alanlarında uzmanlaşma şansına sahip olurlar. Şu uzmanlık alanlarına yoğunlaşabilir;

 

  • Enerji üretimi ve iletimi.
  • Bilgisayar sistemleri.
  • Dijital iletişim.
  • Elektrik tesisatları.
  • Robotik sistemler.

 

Sahip Olacağınız Yetenek ve Tecrübeler

 

Yurtdışında mühendislik okumak isteyen uluslararası öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği elektrik mühendisliği eğitim programları, öğrencilerin yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak öğretim sistemleri ile göz doldururlar. Yurtdışında elektrik mühendisliği eğitimi öğrencilere sadece mühendislik alanında değil, farklı sektörlerde de kullanabilecekleri pratik yetenekler kazandırır. Bunlar arasında;

 

  • Problem çözme yeteneği.
  • İletişim becerileri.
  • Teknik uzmanlık.
  • Güçlü aritmetik.
  • Genel BT becerileri.
  • Takım çalışmasına yatkınlık.
  • Veri analizi. 

 

Giriş Koşulları

 

Yurtdışında elektrik mühendisliği eğitimi almak isteyen öğrenciler için giriş koşulları ve başvuru tarihleri ülkelere göre değişiklik gösterir. Bu alanda eğitim veren dünyanın en iyi üniversitelerine girmek için ortalamanızın yüksek olmasına ve İngilizce yeterliliğinize dikkat etmeniz gerekir. Zira mühendislik konu alanları dersler ve sınavlarla geçen oldukça zorlu bir öğretim sürecine sahiptir ve İngilizce bilginiz dersleri daha iyi anlamanızda önemli rol oynar. Giriş koşulları ile ilgili başvuruda bulunmayı düşündüğünüz üniversiteyle iletişime geçerek gerekli belgeler ve tarihleri kontrol edebilirsiniz. Genel olarak istenilen belgeler şu şekildedir;

 

  • Lise diploması.
  • IELTS ya da TOEFL gibi İngilizce yeterlilik testlerinden geçerli bir not almak. 
  • Bazı ülkeler, Türkiye’de yapılan lisans yerleştirme sınavında barajı geçmeyi şart koşarken, bazıları ise lisans eğitiminizin ilk yılını tamamlamış olmanızı isteyebilir.
  • Not ortalaması.
  • Seçtiğiniz üniversiteye hitaben yazacağınız niyet mektubu.
  • 2-3 adet arası öğretmenlerinizden alacağınız referans mektubu. 

 

Yurtdışı eğitim veren tüm üniversitelere buradan indirerek, giriş koşulları, bölümler ve başvurular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Kariyer Seçenekleri

 

Elektrik mühendisliği eğitimi alan yeni mezunlar için hem hükümet, hem de özel sektör çeşitli kariyer imkanlarına sahiptir. Neredeyse her sektörde çalışma şansı bulabileceğiniz elektrik mühendisliği mezunu öğrencilere talep her zaman vardır ve dünyanın birçok yerinde zengin istihdam seçenekleri ile göz doldururlar. Bunlar arasında;

 

  • Enerji üretimi.
  • İnşaat.
  • Uzay-Havacılık.
  • Savunma.
  • Mekanik.
  • Ulaştırma.
  • İletişim ve medya.
  • Bilgisayar donanım ve yazılım tasarımı. 
  • Sağlık hizmetleri.
  • Bilim ve teknoloji gibi sektörlerde araştırma ve geliştirme, tasarım, bakım gibi pozisyonlarda iş imkanları fazladır. 

 

Eğer elektrik mühendisliği eğitiminizi yurtdışında prestijli bir üniversitede aldıysanız, mezun olduğunuz okulların sektörlerle olan bağlantıları sayesinde gittiğiniz ülkede iş bulup kalma oranınız oldukça yüksektir. Mühendisler, dünya çapında en yüksek maaş alan meslek gruplarındandır ve elektrik mühendisliği alanında eğitim almış yeni mezunların ortalama yıllık kazançları 65.000$ ile 85.000$ arasındayken, Amerika’da 145.000$’a kadar maaş kazanabilirsiniz. Öğrencilerin bu alanda çalışmak için en çok tercih ettiği ülke, IBM, Apple, HP gibi teknoloji devlerine ev sahipliği yapan Amerika’dır. 

 

Yüksek Lisans Eğitimi

 

Yurtdışı eğitim almak isteyen uluslarası öğrenciler için üniversiteler, zengin çeşitlilikte lisansüstü elektrik mühendisliği eğitim programları ile dikkat çekerler. Eğer, lisans programınızı tamamladıktan sonra akademik kariyer yapmayı düşünürseniz, bu alanda teknik, analitik ve yönetim becerilerinizi geliştireceğiniz master veya doktora derecesi alabilirsiniz. Yurtdışında elektrik mühendisliği master eğitimi yaklaşık 2 yılda tamamlanırken, doktora derecesi genellikle 5 yıl sürer. 

Elektrik Mühendisliği Eğitimi Veren Ülkeler

 

Bugün elektrik mühendisliği alanında eğitim veren dünyaca ünlü üniversiteler, birinci sınıf teknoloji ile donatılmış sınıfları, modern laboratuvarları ve ödüllü akademisyenleri ile göz doldururlar. Aynı zamanda yurtdışında eğitim alırken, elektrik ve elektromanyetizmanın öncüsü Nicola Tesla, ampulün mucidi ve geliştiricisi Thomas Edison, el hesap makinesinin mucidi Nobel ödüllü Jack Kilby, cep telefonunu bulan Martin Cooper, ilk mikroişlemcinin mucidi Marcian Hoff gibi elektrik ve elektronik denilince ilk akla gelen isimler size ilham olacaklardır. Yurtdışında elektrik mühendisliği eğitimi veren üniversiteler, prestij ve saygınlıklarının yanı sıra öğrencilere sundukları burs imkanları ile de göz doldururlar. Yurtdışında Elektrik Mühendisliği Eğitimi Veren Tüm Üniversitelere buradan ulaşabilirsiniz. 

 

Elektrik mühendisliği teknolojik gelişmelerle daha da popüler hale gelirken, dünya çapında bu alanda eğitim veren çok sayıda üniversite vardır. Bu aşamada önemli olan seçeceğiniz ülke ve eğitim kurumundan beklentinizin ne olduğudur. Okulun verdiği eğitimin kalitesi, tesisleri, katıldığı uluslararası projeleri ya da başarıları, profesörlerin tecrübesi dikkat edilmesi gereken ilk konulardır. Ülkelere göre en iyi elektrik mühendisliği eğitimi veren üniversiteler şu şekildedir;

 

  • Amerika: Stanford University, California Institute of Technology, Massachusetts Institute of Technology, Princeton University.
  • Birleşik Krallık: University of Oxford, University of Cambridge, Imperial College London.
  • Çin: Peking University,
  • Singapur: National University of Singapore
  • İsviçre: ETH Zurich
  • Japonya: University of Tokyo, Osaka University, Kyoto University
  • Avustralya: The Australian National University, The University of New South Wales.​

 

Faydalı Linkler:

Yurtdışında Mühendislik Yüksek Lisansı

Yurtdışında Mühendislik Okumak

Ülkelere Göre Mezunlara İş İmkanı Sağlayan Üniversiteler