Temel bilgiler
Birleşik Krallık: Essentials

İngiltere Vizesi Almak Gerçekten Zor mu? En Güncel Haberler

1173

Amerika’dan sonra en çok uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan İngiltere’de eğitim almak çoğu öğrencinin hayalidir. Zira ülke güçlü küresel yapısı, yüksek kaliteli üniversiteleri, Londra, Cardiff, Belfast, Glasgow gibi kozmopolit şehirleri ile dünyanın ikinci önde gelen eğitim merkezi durumundadır. Ülkedeki lisans ve lisansüstü eğitim süresi Kanada, Avustralya ve Amerika gibi ülkelere göre daha kısayken, öğrenim ücretleri ile yaşam masrafları da daha düşüktür ve öğrenciler için tercih sebebidir. İngiltere’de bir üniversiteye başvurmayı düşünen öğrencilerin alması gereken İngiltere öğrenci vizesi ile ilgili merak edilenleri sizin için derledik!

 

Ne Tür Vizeye İhtiyaç Var?

 

İngiltere öğrenci vizesi almak sanılanın aksine zor değildir. Ancak vize başvurularında gerekli evrakları eksiksiz doldurmak, düzenlemek ve bir araya getirmek gerekir. Zira son yıllarda özellikle Avrupa ülkelerine yoğunlaşan göçlerin etkisiyle hükümet, vize konusunda bir takım yeniliklere gitmiştir. Bu yüzden İngiltere’ye vize başvurusunda bulunacak öğrenciler için ilk olarak önemli olan, o ülkeye iltica etmeyeceğine dair görevlileri ikna edebilmesidir.

 

İngiltere’de bir üniversiteye başvuracak öğrencilerin almaları gereken vizeler iki kategoriye ayrılır:

 

  • Eğer 18 yaşın üstündeyseniz, AB üyesi olmayan bir ülkede yaşıyorsanız ve 11 aydan daha az bir süre için, örneğin dil kursu için ülkeyi tercih ediyorsanız kısa süreli İngiltere öğrenci vizesine başvurmanız gerekir.

 

  • 6 aydan fazla bir süre için İngiltere’deki üniversitelerde eğitim almak isteyen öğrencilerin başvuracağı Tier 4 öğrenci vizesi, puan bazlıdır ve İngilizce yeterliliğiniz, okulun onaylanması ya da finansman gibi durumlarda doğru ve eksiksiz bilgiler sunmanız istenir. Toplamda 40 puan kazanmanız gereken Tier 4 vizelerinde, eğitim görmek istediğiniz üniversite ya da okuldan alacağınız kabul belgesi 30 puanı içerirken, İngiltere’de konaklamanız boyunca maddi durumunuzu kanıtladığınız belgeler de 10 puana denk gelir.

 

Vizeye Nasıl Başvurulur?

 

İsviçre ve AB üyesi ülkelerin vatandaşları, İngiltere’de eğitim almak için bir vizeye ihtiyaç duymazken, diğer tüm uluslararası öğrencilerin vize almaları zorunludur. İngiltere öğrenci vizesi başvuruları için öğrencilerin, eğitim alacakları kurumlara kabul edildiklerine dair CAS (Confirmation of Acceptance of Studies) adı verilen referans numarasına ihtiyaçları vardır. Bu numarayı aldıktan sonra, İngiltere hükümetinin resmi web sitesinden online başvuru formunu doldurmak ve başvuru ücretini ödemek, en yakın bir vize başvuru merkezine giderek parmak izleri ve biyometrik fotoğrafın çekilmesini sağlamak gerekir.

 

Gerekli Evraklar

 

İngiltere öğrenci vizesi için gerekli belgeler, eksiksiz hazırlandığı ve tam olarak doldurulduğu takdirde vizenize ret alma gibi bir durumla karşılaşmayacağınızı tekrar söylemekte fayda var. Zira, Oxford ve Cambridge gibi sayısız köklü ve dünyanın en eski üniversitelerine sahip İngiltere’de eğitim almak isteyip de vize engeline takılacağını düşünerek çok sayıda öğrenci başvurulardan vazgeçebiliyor.

 

Hükümetin resmi web sitesinden online olarak başvuru formunu doldurduğunuzda gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:

 

  • Eğitim için başvurduğunuz kurumdan alacağınız CAS numaranız. (Ayrıca İngiltere’de bir yüksek öğrenim kurumuna başvuru için gerekli belgelere buradan ulaşabilirsiniz.)
  • Pasaport bilgileri, uyruğunuz ve kişisel bilgiler.
  • Okula başvurunuzda hazırladığınız akademik belgelerin orijinal kopyaları.
  • İngilizce dil testi puanları. Genel olarak ülkedeki tüm üniversitelerde IELTS test sonuçları geçerlidir.
  • Eğitim alacağınız kurumun adı, programın süresi, eğitim ücretleri ve varsa ödemiş olduğunuz tutarlara ilişkin ayrıntılı dokümanlar.
  • Hazırladığınız belgelerin İngilizceye tam çevirisi, varsa çevirinin tarihi ve resmi tercümanın imzası.

 

Formu doldurduğunuzda size başvuru ücretini ödeme seçeneği çıkacaktır. Bu adımı da atladıktan sonra, İngiltere öğrenci vizesi için ekleyeceğiniz orijinal evraklarla beraber en yakın İngiliz büyükelçiliğine ya da konsolosluğuna teslim etmeniz gerekir.

 

  • Geçerli pasaport.
  • CAS formunuz.
  • CAS’ınızda belirtilen diploma, transkript ve diğer akademik nitelikleri gösteren belgeler.
  • Maddi duruma ilişkin son 6 aya ait banka ekstresi, varsa tapu ve araç ruhsat fotokopileri.
  • Nüfus kayıt örneği.
  • Sağlık sigortası.
  • İki adet pasaport boyutunda renkli fotoğraf

 

Başvuru aşamasında unutmamanız gereken nokta, başvurunuz İngilizce belgeleri içermiyorsa eğer her bir belgenin orijinal çevirisini de eklemeniz istenir.

 

Başvuru Ücretleri

 

İngiltere’de öğrenci vizesi ücretleri, başvuruda bulunacağınız vize türüne ve kalacağınız süreye göre değişiklik gösterir. Genel olarak Tier 4 vizeleri 436$ olup, kaldığınız süre boyunca sağlık sigortası yaptırmanız gerekir ki bunun içinde yıllık 200$ gibi bir ödeme yaparsınız. Kısa süreli öğrenci vizelerinde ise 6 aylık süre için 121$ ve 11 ay içinde 233$’dır.

 

Dikkat etmeniz gereken nokta, vize ücretlerinin hükümetin öngördüğü değişikliklere tabi olduğudur. Bu yüzden konsoloslukların ve hükümetin resmi web sitesinden kontrol edebilirsiniz.

 

Vizeye Ne Zaman Başvurulmalı?

 

İngiltere öğrenci vizesi için başvurularınızı, eğitim alacağınız üniversiteyi seçtikten ve başvuru yaptıktan sonraki dönemde yapabilirsiniz. Zira vize başvurularınız için CAS numarasına ve okul kabul belgesine ihtiyacınız olduğundan bu evrakların tamamlanmasını bekleyebilir, bir yandan da diğer belgelerinizi hazırlayabilirsiniz.

 

Vize işlemlerinin normal seyrinde ilerlemesi halinde en fazla 3 haftada sonuçlanmaktadır. Bazı durumlarda İngiltere konsolosluğu ek süre talebinde bulunabilir.

 

Öğrenci Vizesiyle İngiltere’de Çalışmak

 

İngiltere’de eğitim alan uluslararası öğrenciler, dönem süresince haftada 20 saate kadar part-time bir işte çalışabilirken, Noel ve Paskalya tatillerinde ise tam zamanlı yani haftada 40 saat çalışabilirler. İngiltere’de çalışma hakkına sahip öğrencilere çalışma izni numarası verilir. Ayrıca üniversitenize bağlı olarak paralı staj yapma hakkınızda vardır. Bu imkanlar kısa süreli İngiltere öğrenci vizesi alacaklar için geçerli değildir.

 

►►►İngiltere’de eğitim ile ilgili merak ettiklerinize buradan ulaşabilirsiniz!

Bölüm ara

Birleşik Krallık
Lisans
YAZAR HAKKINDA

‘’Her zaman yapamayacağım şeyler üzerine çalışıyorum ki, nasıl yapabileceğimi öğreneyim’’ der, Picasso. Araştırmanın, gezip görmenin, okumanın, yazmanın ve tabii ki çizim yapmanın sonsuz olduğu bir dünyada, öğrendiklerimi paylaşmaktan keyif alıyorum.