
Öğrenciler için yurtdışında okumak ve bir üniversiteye başvurmak, gelişen teknoloji ve internet sayesinde artık rahatlıkla ulaşabildikleri bir olgu haline gelmiştir. Çoğu öğrenci bu hayallerini gerçekleştirebilmek için her yıl, yaşadıkları ülkelerin dışında eğitim alırken, dünya çapında sayısız fırsatlar kazanıyorlar. Bunlar arasında büyüleyici ülkelere seyahat etmek, yeni yerler ve kültürleri keşfetmek, uluslararası bir ağa katılmak, hayallerindeki kariyeri elde etmek, yabancı dil becerilerini geliştirmek en belirgin sebeplerdir.
Her yıl, dünyanın dört bir yanından öğrenci, lisans ya da lisansüstü eğitim almak için yurtdışında okuma kararı alırken, büyük çoğunluk hala bazı şüpheler ve endişeler nedeniyle hayallerinden vazgeçiyor. Bunun en önemli nedeni ise yurtdışı eğitim ve yaşam masraflarıdır. Ancak yapacağınız bir miktar araştırma sayesinde aslında yurtdışında üniversite okumak için çok çeşitli imkanlar sunulduğunun ve çoğu öğrencinin bu fırsatları göz ardı etttiğini görürsünüz. Yazımızda yüksek lisans nasıl yapılır, yüksek lisans ne işe yarar, yurtdışında yüksek lisans nedir gibi tüm merak edilenler hakkında ayrıntılı bilgiler bulacaksınız.
Yüksek lisans nedir?
Üniversite eğitiminizin en önemli parçalarından biri olan yüksek lisans eğitimi, lisans derecelerini tamamlayıp alanlarında uzmanlaşmak isteyen, araştırmanın ön planda olduğu ve genellikle bilimsel bir makale yani tezle sonlandırıldığı yüksek öğretim şeklidir. Genel olarak yurtdışı yüksek lisans eğitimleri, kurs tabanlı taught master ve araştırma tabanlı research master olarak iki gruba ayrılır.
Taught master programları; dersler, seminerler, laboratuvar çalışmaları üzerine kuruluyken, research master programları ise öğrencilerin bir akademisyen tarafından denetlenen kendi araştırma projelerini yürütmesini gerektirir ve kurs tabanlı programlara göre biraz daha uzun sürer. Aynı zamanda yüksek lisans dereceleri uzmanlık düzeyine, konu ve program türlerine göre MA-Master of Arts, MSc-Master of Science, MRes-Master of research, MPhil-Master by Research, MBA-Master of Business Administration, LLM-Master of Laws gibi içeriklere sahiptir.
Sitemize üye olarak dünyanın en iyi üniversiteleri, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.
Yüksek lisans ne işe yarar?
Günümüzde lisansüstü eğitim, öğrenciler için alanlarında uzmanlaşmak ya da belirli nitelikler kazanmaktan daha çok bir gereklilik haline gelirken, her yıl çok sayıda öğrenci yurtdışı yüksek lisans eğitimi için bir üniversite arayışı içine girer. Artık işverenler için adaylarda aranan en değerli nitelikler arasında yüksek lisans eğitimi yeterliliği gelirken, yeni mezun öğrenciler içinse iş umutları geliştirmek ilk sıradadır.
Bugün özellikle sağlık ve tıp, finans, istatistik, bilgisayar bilimleri, mühendislik ve teknoloji gibi alanlarda yüksek lisans mezunları için yüksek kazançlar ve prestijli kariyer fırsatları sizi bekler. Aynı zamanda master eğitimi alacağınız üniversitelerin sağlayacağı stajlar, profesyonel ağ ve ülkelerin mezuniyetten sonra çalışma izni sağlaması öğrencilere eşsiz fırsatlar sunar.
Doğru program seçimi nasıl yapılır?
Yurtdışında okumak için bir üniversiteye başvurmak isteyen uluslararası öğrenciler için dikkat etmeleri gereken en önemli konulardan biri doğru program seçimidir. Seçtiğiniz alanlarda lisans eğitiminizi tamamladıktadan sonra yüksek lisans yapmak için başvuracağınız üniversitenizi ve hangi konuda eğitim alacağınızı iyi değerlendirmeniz gerekir. Çoğu öğrenci akademik kariyer için kendi alanlarında lisansüstü eğitim kararı alarak araştırmalarına devam etmeyi düşünürken, bazıları ise kendilerine yüksek kazançlar ve parlak bir gelecek sunan yöneticilik pozisyonlarında ilerleyebilecekleri farklı programlara yönelir.
Bugün özellikle moda, sağlık, medya, finans gibi çoğu sektörde lisans eğitimlerini tamamlayan öğrenciler MBA eğitimi almayı tercih ederler. Program seçimi konusunda kararsız kalabilirsiniz, bu aşamada yurtdışı eğitim danışmalığı veren kurumlardan destek alabilirsiniz.
Son başvuru tarihleri neden önemli?
Yurtdışı eğitim imkanı sunan Amerika, İngiltere, Avustralya, Kanada, Güney Kore ya da Almanya gibi çoğu ülkede üniversitelere başvuruların aynı tarihlerde yapıldığını düşünerek büyük bir yanılgı içerisine düşebilirsiniz. Zira yurtdışında her ülkenin farklı eğitim sistemleri olduğu gibi her üniversitenin ya da seçeceğiniz lisans ya da yüksek lisans derecesine ve alana göre farklı bir tarih ve kabul sistemi olabilir. Bu nedenle, ilgili uygulama tarihleri ve süreler konusunda bir dönem hatta bir yıl öncesinden hazırlıklarınıza başlayabilirsiniz. Yüksek lisans programları için sonbaharda yani Eylül ayında başlamayı düşünüyorsanız, Ocak ve Mart arasında başvurularınızı yapmış olmanız gerekir.
Yurtdışında üniversite okumak istediğiniz okullar, bölümler ve başvurular hakkında merak ettiklerinizi uzmanlarımıza ücretsiz sorarak yurtdışı eğitim danışmanlığı alabilirsiniz.
Yurt dışında yüksek lisans nasıl yapılır?
Yurtdışı yüksek lisans yapmak için seçtiğiniz ülkeye göre yüksek lisans başvuru sistemleri de farklılıklar gösteriyor. Bu nedenle araştırmalarınızı yaparken ülkelere göre farklılıklar gösterdiğini ve üniversitelerle iletişim kurarak ne yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Genel olarak İngiltere’de bir okula başvurmak için UCAS adı verilen merkezi başvuru sistemini kullanmanız gerekirken, Amerika’da hem Common Applications sistemini hem de üniversitelere direkt başvurmayı seçebilirsiniz.
İtalya gibi Avrupa ülkeleri ise bazen AB üyesi olmayan ülkelerden gelen öğrenciler için zorlu başvuru süreçleri ile dikkat çekerler. Buna göre yabancı öğrencilerin eğitim almak için üniversitelerden olumlu geri dönüş aldıktan sonra büyükelçilik ya da konsolosluklara gerekli belgelerle giderek ön başvuru yapmaları istenir. Ülkelere göre yüksek lisans başvuru şartları aşağıdaki gibidir:
Yüksek lisans başvuru şartları neler?
Yurtdışı üniversite başvurusu yapmayı düşünen öğrenciler için istenilen belgeler lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerinde farklılıklar gösterir. Aynı zamanda seçtiğiniz konulara ve üniversite seçeneklerine göre de girmeniz gereken sınavlar, not ortalamaları, yabancı dil yeterliliği gibi gerekliliklerde değişebilir. Genel olarak yurtdışında yüksek lisans eğitimi almak isteyen uluslararası öğrenciler için başvurular sırasında istenilen belgeler şu şekildedir;
- Master programları için lisans diploması.
- GPA not ortalaması.
- İngilizce anadiliniz değilse eğer, IELTS ya da TOEFL test sonuçları.
- Master programlarında seçtiğiniz konulara göre GMAT ve GRE testlerinden birine girmiş olmanız gerekebilir.
- Başvuru formu.
- Lisans ve master derecelerine göre değişen 2-3 adet referans mektubu.
- Yüksek lisans başvuru yapacağınız üniversiteye hitaben yazılacak olan niyet mektubu.
- Eğer varsa geçmişteki iş deneyimleriniz ki, bu bazı programlar için zorunlu olabilir.
- Sanat, tasarım, mimarlık, moda gibi alanlar için portfolyo.
Başvuru sonrası yanıt alma ne kadar sürer?
Yurtdışı yüksek lisans başvuru şartlarını yerine getirdini ve belgelerinizle başvurularınızı online yaptıktan sonra genel olarak başvurulara geri dönüşler, yoğunluğa bağlı olarak 2 hafta ile 2 ay kadar sürebilir. Olumlu ya da olumsuz olarak yapılacak geri dönüşlerde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, evraklarınızın eksiksiz olması ve erken başvurudur. Genellikle e-mail yolu ile gelen bildirimlerde şu seçeneklerden biri karşınıza çıkar;
- Koşulsuz - yani tüm gereksinimleri karşıladığınız ve uygunluğunuzun olduğu,
- Koşullu - belirli gereksinimleri karşıladıktan sonra kabul edileceğiniz,
- Mülakat - üniversitenin sizden belirli bir tarih ve saatte görüşme için davet sunması,
- Başarısız - uygunluğunuzun olmadığı anlamına gelir.
Yüksek lisans nasıl yapılır diyorsanız, dünyanın farklı ülkelerinden gerçek öğrenci deneyimlerine rehberlerimizden göz atın: İsveç’te Göteborg Üniversitesi’nde Yüksek Lisans Yapan Muraz Arslan ile Soru-Cevap, İtalya’da İşletme Yüksek Lisans Programından Mezun Olan Ezgi Okur ile Soru-Cevap, Lund Üniversitesi’nde Yüksek Lisans yapan Ecem Üçok ile Soru-Cevap