Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : En Son Haberler

Evdeyken Karşılaşabileceğiniz Zorluklar ve Başa Çıkma Yöntemleri

Evdeyken Karşılaşabileceğiniz Zorluklar ve Başa Çıkma Yöntemleri

Koronvirüs pandemisi, dünyanın büyük bir bölümünü  etkisi altına alırken, hükümetler de evde kalma uygulamalarına devam ediyor. Ancak bu durum, en çok da öğrencilerin daha önce hiç deneyimlemedikleri zorluklarla yüz yüze gelmelerine neden oldu. Peki, karşılaştığımız bu engellerle nasıl başa çıkacağız? İpuçları ve öneriler rehberimizde.

 

1- Motivasyon eksikliği 

 

Son birkaç aydır yaşanan olaylar, belirsizlik ve sosyal izolasyon, insanların hayatlarını ve alışkanlıklarını tümden değiştirirken, bir yandan da dikkat dağınıklığı ve motivasyon eksikliğine yol açması çok normaldir. Özellikle eğitime ara verilmesi, online sınavlara geçilmesi ya da yurt dışı üniversite başvurularının yapılıp yapılamayacağı gibi çok sayıda soru, öğrencilerin amaçsız ve umutsuz hissetmesine neden oldu. 

 

Peki, bundan kurtulmak ve zorluklarla başa çıkmak için ne yapmalıyız? Öncelikle haftalık programlar hazırlamak, gün içerisinde neler yapacağınızı bilmenize ve amaçsız bir şekilde sadece tv, bilgisayar ya da telefona bağlı kalmamanızı sağlar. Aynı zamanda küçük günlük hedefler belirlemeyin ve daha önce vaktiniz olmadığı için yapmaya fırsat bulamadığınız şeylerin bir listesini çıkarın: okumak istediğiniz bir kitap, çalmak istediğiniz bir müzik aleti gibi. Bunları yaparken kendinizi ödüllendirmeyi de unutmayın! Sıcak çikolata, kahve, çay ya da kurabiye gibi atıştırmalıklar, evdeyken motive ve mutlu kalmanızı sağlayacaktır. Koronavirüs zamanı evdeyken geliştirebileceğiniz 8 beceri rehberimizde.

 

2- Gelecek kaygısı

 

Haberleri izlemek, internetten koronavirüs ile ilgili hikayeler okudukça, içinizde yaşadığınız belirsizlik haliyle geleceğiniz hakkında da kaygılar yaşamanıza ve bu süreçte endişeli, sinirli ve sıkıntılı hissetmenize neden olacaktır. Öncelikle yalnız olmadığınızı bilmenizde fayda var. Zira covid-19 pandemisinin öğrenciler üzerindeki etkileri araştırıldığında, çoğunun özellikle eğitime ara verilmesi nedeniyle derslerini etkileyeceği ve not ortalamalarının düşeceği konusunda güven boşluğu yaşadığı gözlemlenmiştir. 

 

Peki, koronavirüs sürecinde öğrenciler, yaşadıkları gelecek kaygısını nasıl en aza indirgeyebilirler? Aslında olabildiğince öğretmenleri ve arkadaşları ile bağlantıda kalabilir, onlarla endişeleri hakkında konuşabilirler. Aynı zamanda pandemi hakkında haberleri daha az izlemek ve farklı şeylere odaklanmak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir. Kitap kurtları için online book clubs listemize göz atın. 

 

3- Stres ve panik

 

Covid-19 nedeniyle başlayan ev karantinaları ve sosyal izolasyon, en çok da öğrencilerin stres ve panik yaşamasına neden oldu. Mezun olup olamayacakları, sınavların ne zaman ve nasıl yapılacağı, üniversite başvurusu yaptıkları okulların eğitime başlayıp başlayamayacağı gibi çok sayıda konu endişeleri arttırdı. Bir de buna, okullara nasıl ödeme yapacakları, iptal edilen stajlar,  burs alıp alamayacakları, kariyer ve iş beklentilerinin olduğu finansal durumlar da eklendi. 

 

Peki, bu zorluklarla başa çıkmak ve stresten kurtulmak için neler yapmalısınız? Evdeyken derslerinizi aksatmamaya, müfredata uymaya, üniversitenizin size sunduğu online imkanlardan faydalanmaya devam edebilirsiniz. Aynı zamanda bir şeylerle uğraşmak, zihninizi meşgul edecektir. Sevdiklerinizle konuşmak, stres ve panik gibi sizi zorlayan duyguları yenmenize neden olacaktır. Koronavirüs sürecinde stresle başa çıkmanızı sağlayacak online calming apps listemize göz atın. 

 

4- Finansal sıkıntılar

 

Koronavirüs salgını, tüm dünyada insanların yaşam şeklini değiştirmesine neden oldu. Eğitim, turizm, finans, havacılık gibi çok sayıda sektörün durma noktasına geldiği günlerde özellikle öğrenciler için şartlar biraz daha zor durumda.

 

Evde olmak, gıda ihtiyacını arttırdığı gibi okurken çalışmak zorunda olan çoğu öğrenci ise işlerine devam edemedi. Bu süreçte yeni mezunlar ise tam da iş arama telaşına girmişken, çoğu işletmenin kapanması zaten rekabetin üst seviyede olduğu günümüzde onlar için işleri daha da zorlaştırdı. Çoğu sektör, koronavirüs nedeniyle kapanırken, güzel haberler de gelmiyor değil! Amazon, Microsoft, Google, Apple gibi çoğu şirket uzaktan çalışmaya hatta online işlerde çalışacak freelance çalışanlar almaya başladı. Bu süreçte online işler size yeni fırsatlar sunabilir. Evde geçirdiğimiz zamanı değerlendirmenin en iyi 10 etkili yolu rehberimize göz atın. 

 

5- Sosyal izolasyon

 

Çoğu ülkenin koronavirüs salgınını önlemek amacıyla evde kal uygulamalarına devam ettiği bugünlerde, hükümetler sık sık sosyal izolasyonun önemine vurgu yapıyor. Ancak buna uymaya çalışırken çoğu öğrenci, ailelerinden, okul ya da çalışma arkadaşlarından uzaklaşmak zorunda kalıyor. İnsanların yalnız hissetmesine neden olan ve sosyal izolasyon olarak adlandırılan bu durumu aşmak için teknolojiden faydalanmak akıllıca olabilir. Skype, Zoom, WhatsApp gibi çok sayıda platformdan dijital görüşmeler yapabilirsiniz. Birileriyle görüşmek, sohbet etmek, iletişimde kalmak yalnızlık ve stresten sizi uzaklaştıracaktır. Korona günlerinde öğrenciler için en iyi 10 film önerisi rehberimizde. 

 

6- Online eğitim

 

Çevirim içi öğrenme ya da uzaktan eğitim olarak da bilinen online eğitim, koronavirüs sürecinde öğrencilerin yeni bir öğretim şekliyle tanışmalarına neden oldu. Öğrencileri evden eğitim almaya teşvik eden online eğitim, bir yandan olumlu bir yandansa daha çok bilgisayar ve internete bağlı kalınan dolayısıyla da dijital bilgilerinizi arttırmak zorunda olacağınız olumsuz sonuçlar doğurdu. Bu süreçle başa çıkmak ve yaşadığınız değişimlere uyum sağlamak için belki de bilgisayar ya da online deneyim sahibi olanlardan bir kat daha fazla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Ancak bunu yaparken öğreneceğiniz yeni becerilerin ileri de size kariyer fırsatları sunacağını da unutmayın! Bu nedenle yaşayacağınız bu yeni deneyimden en iyi şekilde faydalanma yollarına gidin. Uzaktan eğitimin avantajları hakkında merak ettiklerinize yazımızdan ulaşabilirsiniz. 

 

7- Beden ve zihin sağlığı

 

Evden çıkamadığınızda ve bu durum günler boyunca sürdüğünde, sağlıklı kalmak hem bedenen hem de ruhsal olarak zor olabilir. Özellikle bu süreç, öğrenciler için online derslerin başladığı ve sınavların yaklaştığı süreçte oldukça stresli bir zamandır. Ancak sağlıklı beslenmek ve formda kalmak imkansız değildir. Evdeyken YouTube üzerinden online olarak, çok sayıda egzersiz, yoga, pilates videosuna ulaşabilir, günde bunun için 30 dakika bile ayırmanız sizi rahatlatabilir. Aynı zamanda sürekli bilgisayar ya da telefonda zaman geçirmek göz sağlığınızı bozabilir, çalışırken belirli aralıklarla en az 30 saniye ekrandan uzaklaşmak, hatta oturduğunuz yerden kalkmak iyi bir fikir olabilir. Akıl sağlığı için çoğu uzman, yoga yapmanın zihni boşaltmak için en faydalı aktivitelerden olduğunu söylerken, resim ya da müzik gibi sevdiğiniz bir şeylerle uğraşmanın da işe yarayabileceği kesin. Öğrenciler için en iyi 10 eğitim podcasti listemizi inceleyin. 

8- Hayal kırıklığı

 

Koronavirüsün neden olduğu sosyal mesafe ve evde kalma zorunluluğu, hemen hemen her alanda yapılan planların ya da alınan kararların geçici bir süre için de olsa iptal edilmesine neden oldu. Bu süreçte arkadaşlarıyla sinemaya gitmekten mezuniyete, yurt dışı eğitim almaktan yeni bir ülke görmeye kadar yapılan birçok plan askıda kaldı. Üzgün, öfkeli, sinirli hatta daha da önemlisi hayal kırıklığına uğramış hissetmeniz çok normal. 

 

Peki, bu zorluklarla başa çıkmak için ne yapılabilir? Aslında öncelikle hayal kırıklığı yaratan nedenleri ortaya çıkarmak ve sizin gibi hisseden çok sayıda öğrencinin de olduğunu bilmek gerekir. Herkesin hedeflediği bir üniversite, almak istediği bir not ortalaması, gitmek istediği bir festival ya da kaçırdığı bir Erasmus fırsatı olabilir. Bu açıdan öncelikle olumlu düşünmeli ve covid-19 salgınının kontrolümüz dışında gerçekleşiyor olduğunu ve tüm dünyayı etkilediğini bilmek zorundayız. Bu şekilde düşünmek ve planlarınızı buna uydurmak, mevcut durumunuzu korumanıza, hayal kırıklığınızı ve olumsuz düşünceleri uzaklaştırmanıza neden olacaktır. Koronavirüsün öğrencilere ve eğitime etkileri hakkında merak edilenler rehberimizde. 

 

Yurtdışı eğitim almak istediğiniz üniversitelerin broşürlerini indirerek, bölüm ayrıntıları ve giriş koşulları hakkında bilgi alabilirsiniz.