Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Finans

Yurt Dışı Öğrenim Masraflarınızı Nasıl Hesaplayabilirsiniz?

share image

Yurt dışı eğitim sürecinde kafanızda bir çok soru, bu soruların da bir çok maddi yönden maliyeti olacaktır. Okul harçları, ulaşım, konaklama, vize-pasaport ücretleri ve yaşam giderleri gibi konular masraflarınızın temelini oluşturacaktır. Sizler için yurt dışı eğitim sürecinde masraflarınızı hesaplamanız için bütçe kalemlerini derledik!

 

Vize – Pasaport Ücretleri

Yurt dışı eğitim için ön koşulunuz pasaportunuz olması ve okuyacağınız ülkenin öğrenci vizesini elde etmenizdir. 2016 yılı için belirlenen pasaport bedelleri aşağıda belirtilmiştir.

 

Türkiye Pasaport Harç ve Defter Bedelleri

 

Harç Bedeli

Defter Bedeli

Toplam

6 AY

111,7  TL

87,5  TL

199,2   TL

1 YIL

163,3  TL

87,5  TL

250,8   TL

2 YIL

266,4  TL

87,5  TL

353,9   TL

3 YIL

378,3  TL

87,5  TL

465,8   TL

4 – 10 YIL

533,1  TL

87,5  TL

620,6   TL

 

Bizim tavsiyemiz mümkünse pasaportunuzu uzun süreli seçenek olan 4-10 yıl arası almanız, böylelikle acil bir durum gerektiğinde pasaport yenileme ihtiyacı duymayacaksınız.

 

Vize ücretleri ise bölgeler arasında çeşitlilik göstermektedir. Aşağıdaki ülkelerin üzerine tıklayarak vize ücretleri ve başvuru koşulları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 

 

Üniversite Ücretleri

 

Üniversite harçları maliyet kalemlerinizden en önemlisi diyebiliriz. Yurt dışı eğitim sürecinizde tercih ettiğiniz üniversitenin harç ücretlerini sitemizdeki üniversitelerin üzerine tıklayarak öğrenebilirsiniz. Mutlaka okulunuzun resmi web sitesinden harç miktarlarını kontrol edin, Google arama sonuçlarına göre çıkan farklı siteler sizi yanıltabilir.  Seçtiğiniz okulun devlet okulu veya özel okul olması da eğitim maliyetlerinizde ciddi bir farklılık oluşturacaktır. Bu noktada üniversite harcı için ve giderleriniz için burs bulmanız önem taşıyacaktır. Hotcourses Turkey web sitesinde 15336 farklı bursa ulaşabilirsiniz. Burslar hakkında size yardımcı olacak rehberlerimizi buradan inceleyebilirsiniz.

 

 

Yol Ücretleri

 

Yurt dışı eğitimde seçeceğiniz ülkeye gidiş masraflarınız ve ülke içi ulaşım giderleriniz de bütçenizde önemli bir paya sahip olacaktır. Örnek vermek gerekirse; Türkiye’den ABD’ye ulaşım gideri ile İtalya’ya ulaşım gideri arasında ciddi bir farklılık olacaktır. Ayrıca senede ülkenizi ziyaret etme sayınız da bütçenizi etkileyecektir. Bu konuda tavsiyemiz gidişiniz kesinleştiği an uçak biletinizi almanız ve dönüş tarihiniz belli ise önceden bilet rezervasyonu yaptırmanız. Şehir içi ulaşım seçenekleri de paranızı idareli kullanmak açısından önemli! Bisiklet ülkesi Hollanda’da bisiklet kiralama seçeneği ile şehir içi ulaşım masraflarınızda önemli oranda tasarruf sağlayabilirsiniz.

 

Konaklama Ücreti

 

Üniversite hayatınızı evde mi yoksa yurtta mı geçireceksiniz? Okulunuz ne tür yurt olanakları sağlıyor? Yurtta en fazla kaç kişi aynı odayı paylaşabilirsiniz? Her cevabınız sizi konaklama maliyetinize götürecektir. Yurtta kalmak hesaplı olur diyorsanız bazı durumlar istisna olabiliyor. Dünya’nın en güzel üniversite yurtları yazımıza bakmanızda fayda var. Konaklama ile ilgili alternatifler oluşturmak amacıyla itemizde öğrenci yorumları bölümünden araştırma yapabilirsiniz.

 

Yaşam Masrafları

 

Öğrenciliğiniz boyunca yaşayacağınız şehrin ekonomik yapısı bütçenizi 12 ay etkileyecek bir etmen. Popüler bir şehirde harika sosyal etkinliklere katılabilirsiniz peki bunun maliyeti? Bütçe gider kalemlerinizi oluştururken mutlaka şehirde yemek, cafe, eğlence ve kültür etkinlikleri ile ilgili ücretleri araştırın ve ortalama ne kadar harcayabileceğinizi hesaplayın. Paris, Londra, New York kulağa hoş geliyor ama bu şehirlerde yaşam maliyetleri sizi zora sokabilir ve eğitim dışı zamanınızı part-time bir işte geçirebilirsiniz. Size tavsiyemiz eğitim maliyetinizi hesaplamadan önce “Yurt Dışı Eğitimde Ülke Seçiminde Kendinize Sormanız Gereken 5 Soru” makalemizi incelemeniz! Ayrıca blog sayfamızdaki ülkelerin üzerine tıklayarak Eğitiminizi Finanse Edin bölümünden tüm masraflarınız hakkında bilgi edinebilirisiniz.

 

Sonuç olarak yurt dışı eğitim maliyetlerinizi ortalama olarak hesaplarken; Vize başvuru ücreti, okul başvuru ücreti, yol ücreti, üniversite ücreti, konaklama ücreti, kalınacak ülkenin yaşam masraflarını dikkate almanız sizi doğru sonuca götürecektir.

 

Masraflarınızı hesaplarken faydalanabileceğiniz diğer kaynaklarımız

Yurtdışındaki üniversitelerin resmi broşürünü indirin

Yurtdışında okurken çalışmak

Yurtdışında okurken paranızı idareli harcamanın yolları